Ett par kramas i en tom bostad.

Artiklar om mäklare och bostadsförsäljning

Här finns massor av läsning, tips och guider som har med din bostadsaffär att göra.

Vi har delat upp informationen i olika teman. Tyngdpunkten ligger på information för dig som ska sälja, men du kan även läsa många artiklar med ett köpar-perspektiv. Ofta är man ju både säljare och köpare under samma period när man byter bostad.

Gå direkt till ett tema

Vill du läsa mer om ett särskilt tema? Hoppa direkt dit genom att klicka på en av länkarna nedan.

Informationen bearbetas löpande för att vara aktuell, angelägen och korrekt. Vi kan dock inte ta ansvar för eventuella fel. Kontakta oss gärna om du upptäcker fel eller anser att vi ska ta upp någon aspekt av bostadsförsäljning som du tycker saknas.

Att anlita mäklare

Foto på Skeppsbron i Stockholm.
Så hittar du rätt mäklare

Att anlita en fastighetsmäklare ger både säljare och köpare trygghet. Men det gäller att hitta rätt mäklare. Mäklare.se beskriver hur det går till att sälja bostaden med en mäklare och vad du behöver tänka på.

Porträttfoto på mäklaren Anders Karlsson.
Intervju: Mäklarexpertens bästa tips till säljarna

Mäklaren Anders Karlsson har sålt otaliga bostäder under en lång karriär med egen fastighetsbyrå. Här får du hans bästa tips om vad du bör tänka på när du ska sälja bostaden.

En mäklare diskuterar ett avtal med två köpare.
Så funkar mäklarens roll

Mäklaren ska vara en oberoende part mellan köpare och säljare, som ska göra bägge parter nöjda. För att få kalla sig mäklare måste man agera enligt särskilda regler och god sed.

Ett miniatyrhus balanserar på en hög med mynt.
Mäklararvode – så undviker du att betala för mycket

Mäklarens arvode brukar kännas som en hög summa, men det ska täcka alltifrån marknadsföring till nedlagd arbetstid. Du ska dock inte betala för mycket. Här är våra tips för att nå fram till ett rimligt mäklararvode.

En mäklare håller en bostadsvisning för en familj.
Mäklare och mäklarfirmor – så ser branschen ut

Det finns över 7 000 registrerade mäklare i Sverige. De jobbar i alltifrån rikstäckande mäklarkedjor till högspecialiserade enmansföretag. Bredden på den svenska mäklarkåren gör det viktigt att undersöka marknaden för att hitta rätt mäklare till ditt objekt.

En lantbrukstomt med ladugård till salu.
Mäklare med specialinriktning – anlita mäklaren som kan ditt objekt

Många mäklare har hittat ett specialområde som de kan bättre än sina konkurrenter. Dessa mäklare gör oftast ett bättre jobb med försäljningen. Därför ska du lägga energi på att hitta rätt mäklare för ditt objekt.

En mäklare förbereder inför en visning.
Mäklarkedja eller mindre mäklare? För- och nackdelar

Både små och stora mäklarfirmor har sina fördelar. Att lägga lite extra tid på att hitta rätt mäklare kan verkligen löna sig i slutändan. Läs mer om de olika fördelarna med olika mäklare.

Ett par diskuterar med sin mäklare.
Missnöjd med mäklaren? Så gör du om det skär sig

Om du inte är nöjd med din mäklare går det att byta. Det finns också flera sätt att utkräva ersättning från mäklare som misskött sitt uppdrag. Så här gör du om du är missnöjd med din mäklare.

En mäklare diskuterar förmedlingsuppdrag med ett par.
Förmedlingsuppdrag – vad är det?

Det är viktigt att sätta sig in i förmedlingsuppdragsavtalet så att din försäljning kan löpa smidigt utan missförstånd. Här redogör vi för vad ett förmedlingsuppdrag innebär.

Fastighetsmäklarförbundets logotyp.
Fastighetsmäklarförbundet – mäklarnas ena branschorganisation

Fastighetsmäklarförbundet, FMF, är en av två branschorganisationer för mäklare i Sverige. Det här gör förbundet.

Mäklarsamfundets logotyp, bokstaven M i blå färg med texten
Mäklarsamfundet – mäklarnas största branschorganisation

Mäklarsamfundet är den äldsta och största av de två branschorganisationerna inom mäklaryrket. Majoriteten av Sveriges fastighetsmäklare är medlemmar i förbundet.

Ett mötesrum med ett avlångt bord och stolar.
Vad gör Fastighetsmäklarinspektionen?

I ett hav av mäklare och en djungel av regler bör du alltid kolla med Fastighetsmäklarinspektionen om din mäklare är registrerad där. Det i sig är en kvalitetsstämpel. Om din mäklare har blivit varnad är det definitiv något denne måste ha bra förklaringar till.

En mäklarstudent pluggar med en penna i handen.
Mäklarutbildningar i Sverige

För att kunna arbeta som mäklare måste man ha en godkänd utbildning. Det kan handla om examen från en specifik mäklarutbildning på högskola, men det finns även andra vägar att gå för att få sin mäklarlegitimation. En bra mäklare bör dessutom ha de personliga egenskaper som utmärker goda mäklare.

En bostadsägare fotar sin bostad inför försäljning.
Sälja utan mäklare

Det är fullt möjligt att sälja bostaden utan att blanda in en mäklare, men det krävs en hel del kunskap och engagemang för att lyckas. Risken är att försäljningspriset blir lägre. Läs om både fördelar och nackdelar.

En mäklare visar en bostad för ett ungt par.
Därför ska du anlita en mäklare

Att anlita en mäklare kommer med många fördelar. Förutom ökad sannolikhet att få ett högre försäljningspris kan en mäklare även hjälpa dig med en enklare och tryggare bostadsförsäljning.

Att tänka på innan visning

Flera tända lampor hänger från ett tak.
Energideklaration – ett krav vid husförsäljning

I samband med försäljning av ett hus måste man kunna presentera en energideklaration. Det här gäller och så går det till.

En planritning över en lägenhet i 3D.
Mäta boytan – så gör du

I takt med ökande bostadspriser har det blivit allt viktigare att lägenhetens eller husets boyta är korrekt uppmätt. Kontrollmät därför inför en bostadsaffär. Så här gör du.

En lägenhet som är förberedd inför visning.
Tips inför visningen: Så lyckas du

När spekulanterna står för dörren gäller det att visa upp ett hus eller en bostad med möjligheter, som är fräscht och luftigt och som ser inbjudande ut. Här kommer några grundläggande tips inför visningen.

En inredningsdesigner förbereder ett hem med homestaging inför en visning.
Homestaging – så går det till

Med vissa knep kan man förbereda sitt hem inför en visning för att få besökarna att känna sig som hemma. För det är vad homestaging handlar om: köparen ska känna att ”här vill jag bo”.

Ett gult hus som säljs med fast egendom inomhus och på tomten.
Fast egendom – vad måste man lämna kvar vid flytt?

När man säljer ett hus eller en lägenhet ingår så kallad fast egendom – såsom garderober, tvättmaskin och brevlåda. Läs våra listor med exempel inomhus och ute på tomten.

En person med diskhandskar rengör en yta med disksvamp.
Brister i bostaden – din plikt som säljare

Brister och fel brukar visa sig i efterhand. Om man som säljare inte vill riskera konsekvenser av detta bör man följa reglerna om upplysningsskyldighet. Säljaren har undersökningsplikt och ett hus som har stått ett tag skall antas ha brister.

Mäklare genomför bostadsvärdering tillsammans med klient.
Värdera bostad – det här ska du tänka på

Funderar du på att sälja din bostad? Det första steget är att låta en mäklare värdera bostaden. Följ denna guide för tips inför värdering av hus, vad du kan förvänta dig och hur du bäst förbereder dig inför din bostadsvärdering.

Bostadsförsäljningen

En kvinna följer budgivning på sin dator och mobil.
Budgivning – så funkar det

De flesta bostäder säljs efter budgivning. Det är en process som är omgiven av många myter – och få regler.

Inzoomning på köpare och säljare som skakar hand efter ett dolt bud.
Dolt bud – vad gäller?

Fenomenet dolda bud väcker känslor hos många. Det gynnar ofta köpare, men inte alltid säljare. Läs om hur dolda bud påverkar budgivningen och slutpriset.

En man skriver på ett pappersdokument och förbereder för att betala handpenning.
Handpenningen säkrar bostadsaffären

Vid nästan alla bostadsköp betalas en handpenning – en förskottsbetalning på en del av totalsumman. Då vet säljaren att köparen kommer att slutföra affären och säljaren får inte gå till någon annan köpare.

En besiktningsman besiktigar en fastighet.
Så fungerar besiktningen

En köpare vill veta vad denne lägger pengarna på. Därför besiktigas nästan alla fastigheter i samband med ägarbyte. Så här går en besiktning till.

Ett hus vid en sjö omgiven av en skog.
Friskrivningsklausul: Trygghet för säljaren men ökad risk för köparen

Som säljare är det skönt att kunna friskriva sig från eventuella fel i det sålda huset. För köparen innebär det dock en risk att ta på sig ansvaret för fel som kan upptäckas i efterhand.

Två händer med varsin penna pekar på ett köpekontrakt inför bostadsaffären.
Vad ska ett köpekontrakt innehålla?

Det viktigaste dokumentet i en bostadsaffär är köpekontraktet, eller för bostadsrätter överlåtelseavtal. Här listar vi viktiga punkter för köpare och säljare.

Ett litet hus som ligger ovanpå ett brev.
Vad är köpebrev i en bostadsaffär?

Köpebrevet avslutar försäljningen av en fastighet, och ska inte förväxlas med köpekontraktet. Läs om vad köpebrev ska innehålla och varför det behövs.

En person deklarerar sin bostadsförsäljning och tar hjälp av en miniräknare.
Så fungerar skatt på bostadsförsäljning

Enligt Skatteverket gör 9 av 10 svenskar något fel i sin deklaration efter att ha sålt en bostad. Framför allt är det många som missar att göra avdrag och betalar för mycket.

Närbild på en vägghängd kalender.
När är det bäst att sälja bostad?

Det finns flera faktorer som påverkar det slutgiltiga försäljningspriset. Är tidpunkten för försäljningen en av dem? Och vad är i så fall bästa månaden att sälja hus eller lägenhet?

Närbild på överlämning av nycklar framför villadörr.
Sälja bostad – så gör du steg för steg

Funderar du på att sälja din bostad men är osäker på var du ska börja? I denna guide går vi igenom hur du säljer din bostad steg för steg så att du vet exakt hur du ska gå tillväga för att sälja din bostad.

Ljust, modernt skandinaviskt vardagsrum med mintgrön soffa.
Vad händer med bostaden vid separation?

Att köpa ut sambo, reda ut bodelning efter skilsmässa eller sälja bostad vid separation kan vara knepigt. Vi förklarar vad som händer med bostaden när ni ska flytta isär.

Efter bostadsaffären

Foto över Essingeleden med utsikt över bostäder på Lilla Essingen.
Missnöjd med bostadsaffären? Gör så här

Vad gör man egentligen om bostadsaffären inte blev som man tänkte? Här får du hjälp med hur du går tillväga.

En besiktningsman genomför en överlåtelsebesiktning.
Dolda fel-försäkringar: Fördelar och falluckor

Som säljare är du ansvarig för dolda fel i ditt sålda hus i tio år efter försäljningen. Med en försäkring mot dolda fel går det att skydda sig mot plötsliga krav eller tvister, men se upp för begränsningarna i försäkringen.

En missnöjd man pratar i sin telefon med en laptop framför sig.
Tvist med mäklaren? Så hjälper FRN dig

Hos Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd (FRN) kan du kostnadsfritt få prövning av ditt ärende när du är missnöjd med din mäklare. Så här går det till.

Ett blått hus med berg och skog i bakgrunden.
Kan man häva ett bostadsköp?

Att backa ur från ett husköp för att man ångrat sig är svårt, för att inte säga omöjligt. Däremot finns det andra omständigheter som gör att ett köp kan hävas.

En länga med äldre fastigheter i tegel.
Vad händer om köparen backar ur?

Det värsta som kan hända en säljare är att en köpare backar ur fastighetsaffären. Hur illa det blir beror på när i processen köparen drar sig ur affären. Men vilka regler gäller innan eller efter kontraktet skrivs på – och blir man ersättningsskyldig?

Att köpa bostad

Exteriörbild på en bostad med flera träd omkring och en parkerad bil utanför.
Tips för dig som ska köpa bostad

Att köpa bostad är livets kanske största affär. Tyvärr har det visat sig att långt ifrån alla är nöjda efter sitt köp. För att undvika förhastade beslut och misstag är det viktigt att vända och vrida på alla perspektiv av ett bostadsköp. Här är några saker att tänka på.

En mäklare håller en visning för en familj.
Checklista vid visning: 14 saker du bör kolla

Det finns mycket att tänka på när du ska gå på visning. Följ denna checklista, så slipper du oväntade problem och eventuell konflikt med säljaren.

En kvinna har nyss vunnit en budgivning och tittar glatt på sin mobiltelefon.
12 tips för att vinna budgivningen

Att vinna budgivningen handlar om mer än att buda högst. Vi förklarar olika strategier och vilken psykologisk effekt de kan skapa hos andra spekulanter.

En familj sitter vid ett bord och kollar på en laptop.
Bolån – detta behöver du veta

Den här artikeln ger dig en snabbkurs i bolån. Få koll på de ekonomiska begreppen runt lån och hur du kan förhandla ner din ränta.

En person bläddrar bland pappersdokument.
Pantbrev – vad är det?

Pantbrevet är en kostnad för dig som köper en fastighet. Men vad är ett pantbrev egentligen? Läs också hur du räknar ut kostnaden.

En nyckel som sitter i ett lås.
Lagfart – vad är det?

Oavsett hur du förvärvar en fastighet behöver du ansöka om lagfart. Läs om kostnaden efter köp, bodelning, arv eller gåva. Vi förklarar med exempel.

Interiörfoto av en bostad.
Undersökningsplikt för dig som köpare

Grunden i all fastighets- och bostadsförsäljning är att fastigheten säljs i befintligt skick. Det är köparens ansvar att bilda sig en uppfattning om bostadens skick och avgöra om köpet är rimligt. Det kallas undersökningsplikt och den kommer man som köpare inte runt.

En besiktningsman undersöker utsidan av ett hus.
Besiktningsmannens ansvar

Som köpare har du undersökningsplikt och ofta används en besiktningsman för att säkerställa att inga dolda fel kommer med köpet. Det finns dock tydliga gränsdragningar kring vad man kan kräva av en besiktningsman.

En inomhusvägg med en spricka i.
Upptäckta brister efter köp – vad händer?

Har du stött på problem med brister och fel i fastigheten efter att du köpt den? Det här är ett komplext område, men i vissa fall kan köpet gå tillbaka.

Exteriörbild på ett hus täckt i klätterväxter.
Svårt att få rätt om dolda fel

Det är ovanligt att få ersättning för dolda fel eftersom köparens undersökningsplikt väger tungt. Men det är inte omöjligt.

Insidan av en tom bostad med vita väggar, ljust trägolv och gamla, vita dubbeldörrar.
Att tänka på vid tillträde

Tillträdet till en ny bostad är för de flesta en stressig men minnesvärd dag. Men var beredd på att tillträdesdagen också kan bli något av en besvikelse. Se därför till att ta höjd för alla eventualiteter.

Flera planritningar ligger på ett bord.
Kommunen som informationskälla – en guldgruva för köpare

Har du tänkt på att kontakta kommunen när du ska köpa, eller har köpt hus? Kommunen har massor med nyttig information som de kan dela med sig av.

Ett rött hus med vita knutar och lummigt av björk.
12 kostnader vid husköp som är bra att känna till

När du köper hus tillkommer en hel del kostnader. Lagfart, villaförsäkring och fastighetsavgift är några. Här kommer en lista för att du ska känna dig förberedd.

Övrigt

En brygga som går ut i en sjö med skog på andra sidan.
Vad menas med fastighet?

När du köper en bostad behöver du veta vilken rätt du har till fastigheten. Förstå vad en fastighet är och vad skillnaden är mellan äganderätt, tomträtt, arrende och bostadsrätt.

Närbild på en lägenhet med stengolv, en trendig loungestol och en piedestal i trä med en liten kaktus på.
Ägarbyte när bostaden är uthyrd

Om du säljer eller köper en bostad och den är uthyrd till en tredje part kan det bli problem. Rättsskyddet för den som hyr är omfattande och ett hyresförhållande avslutas inte bara för att ett ägarbyte sker.

Landsöversikt