Ett par kramas i en tom bostad.

Artiklar om mäklare och bostadsförsäljning

Här finns massor av läsning, tips och guider som har med din bostadsaffär att göra.

Vi har delat upp informationen i olika teman. Tyngdpunkten ligger på information för dig som ska sälja, men du kan även läsa många artiklar med ett köpar-perspektiv. Ofta är man ju både säljare och köpare under samma period när man byter bostad.

Gå direkt till ett tema

Vill du läsa mer om ett särskilt tema? Hoppa direkt dit genom att klicka på en av länkarna nedan.

Informationen bearbetas löpande för att vara aktuell, angelägen och korrekt. Vi kan dock inte ta ansvar för eventuella fel. Kontakta oss gärna om du upptäcker fel eller anser att vi ska ta upp någon aspekt av bostadsförsäljning som du tycker saknas.

Att anlita mäklare

Foto på Skeppsbron i Stockholm.
Så väljer du rätt mäklare

Vilka egenskaper kännetecknar en bra mäklare? Här tipsar vi om vad du bör tänka på när du jämför mäklare. Läs också exempel på frågor att ställa.

Porträttfoto på mäklaren Anders Karlsson.
Intervju: Mäklarexpertens bästa tips till säljarna

Mäklaren Anders Karlsson har sålt otaliga bostäder under en lång karriär med egen fastighetsbyrå. Här får du hans bästa tips om vad du bör tänka på när du ska sälja bostaden.

En mäklare diskuterar ett avtal med två köpare.
Mäklarens roll är noga reglerad

Mäklaren arbetar åt säljaren – men har samtidigt skyldigheter mot köparen. För att få kalla sig mäklare måste man agera enligt lagar och god sed.

Ett miniatyrhus balanserar på en hög med mynt.
Mäklararvode – så undviker du att betala för mycket

Mäklarens arvode brukar kännas som en hög summa, men det ska täcka alltifrån marknadsföring till nedlagd arbetstid. Du ska dock inte betala för mycket. Här är våra tips för att nå fram till ett rimligt mäklararvode.

En mäklare håller en bostadsvisning för en familj.
Mäklare och mäklarfirmor – så ser branschen ut

Det finns över 7 800 registrerade mäklare i Sverige. De jobbar i alltifrån rikstäckande mäklarkedjor till högspecialiserade enmansföretag. Bredden på den svenska mäklarkåren gör det viktigt att undersöka marknaden för att hitta rätt mäklare till ditt objekt.

En lantbrukstomt med ladugård till salu.
Mäklare med specialinriktning – anlita mäklaren som kan ditt objekt

Många mäklare har hittat ett specialområde som de kan bättre än sina konkurrenter. Dessa mäklare gör oftast ett bättre jobb med försäljningen. Därför ska du lägga energi på att hitta rätt mäklare för ditt objekt.

En mäklare förbereder inför en visning.
Mäklarkedja eller mindre mäklare? För- och nackdelar

Både små och stora mäklarfirmor har sina fördelar. Att lägga lite extra tid på att hitta rätt mäklare kan verkligen löna sig i slutändan. Läs mer om de olika fördelarna med olika mäklare.

Ett par diskuterar med sin mäklare.
Missnöjd med mäklaren? Så gör du om det skär sig

Om du inte är nöjd med din mäklare går det att byta. Det finns också flera sätt att utkräva ersättning från mäklare som misskött sitt uppdrag. Så här gör du om du är missnöjd med din mäklare.

En mäklare diskuterar förmedlingsuppdrag med ett par.
Det viktiga förmedlingsuppdraget

Säljare och mäklare skriver avtal om bland annat mäklarens provision och ensamrätt på försäljningen. Det är viktigt att sätta sig in i uppdragsavtalet så att försäljningen kan löpa smidigt utan missförstånd.

Fastighetsmäklarförbundets logotyp.
Fastighetsmäklarförbundet – mäklarnas ena branschorganisation

Fastighetsmäklarförbundet, FMF, är en av två branschorganisationer för mäklare i Sverige. De erbjuder service till sina medlemmar och granskar deras agerande.

Mäklarsamfundets logotyp, bokstaven M i blå färg med texten
Mäklarsamfundet – mäklarnas största branschorganisation

Mäklarsamfundet är den större av de två branschorganisationerna. Konsumenter kan få rådgivning hos Mäklarsamfundets kundvägledare.

Ett mötesrum med ett avlångt bord och stolar.
Fastighetsmäklarinspektionen – FMI

Innan du skriver avtal med en mäklare bör du göra en snabb koll att mäklaren är registrerad hos FMI. Det är också möjligt att få information om mäklaren har blivit varnad efter att ha begått fel. Om du upplever brister i mäklarens agerande kan du göra en anmälan.

En mäklarstudent pluggar med en penna i handen.
Mäklarutbildningar i Sverige

För att kunna arbeta som mäklare måste man ha en godkänd utbildning. Det kan handla om examen från en specifik mäklarutbildning på högskola, men det finns även andra vägar att gå för att få sin mäklarlegitimation. En bra mäklare bör dessutom ha de personliga egenskaper som utmärker goda mäklare.

En bostadsägare fotar sin bostad inför försäljning.
Sälja utan mäklare

Det är fullt möjligt att sälja bostaden utan att blanda in en mäklare, men det krävs en hel del kunskap och engagemang för att lyckas. Risken är att försäljningspriset blir lägre. Läs om både fördelar och nackdelar.

En mäklare visar en bostad för ett ungt par.
Därför ska du anlita en mäklare

Att anlita en mäklare kommer med många fördelar. Förutom ökad sannolikhet att få ett högre försäljningspris kan en mäklare även hjälpa dig med en enklare och tryggare bostadsförsäljning.Att tänka på innan visning

Flera tända lampor hänger från ett tak.
Energideklaration – ett krav vid husförsäljning

I samband med försäljning av ett hus måste man kunna presentera en energideklaration. Det här gäller och så går det till.

En planritning över en lägenhet i 3D.
Mäta boytan – så gör du

I takt med ökande bostadspriser har det blivit allt viktigare att lägenhetens eller husets boyta är korrekt uppmätt. Kontrollmät därför inför en bostadsaffär.

En inredningsdesigner förbereder ett hem med homestaging inför en visning.
Styling inför försäljningen – är homestaging värt kostnaden?

Att låta ett proffs styla ens hem är ofta, men inte alltid, en lönsam investering. Syftet är att göra spekulanterna förälskade i bostaden för att kunna få till en het budgivning.

En grå soffa med dekorationskuddar och gröna växter bredvid.
Tips inför visningen – små saker som gör stor skillnad

Det här kan du göra för att öka chansen till en lyckad visning. Enkla och prisvärda knep kan öka försäljningspriset mycket.

Ett gult hus som säljs med fast egendom inomhus och på tomten.
Fast egendom – vad måste man lämna kvar vid flytt?

När man säljer ett hus eller en lägenhet ingår så kallad fast egendom – såsom garderober, tvättmaskin och brevlåda. Läs våra listor med exempel inomhus och ute på tomten.

En person med diskhandskar rengör en yta med disksvamp.
Säljaren måste upplysa om brister i bostaden

Om det uppenbarar sig att säljaren har undanhållit information kan det bli kostsamma konsekvenser. Å andra sidan måste köparen undersöka bostaden noga.

Mäklare genomför bostadsvärdering tillsammans med klient.
Värdera bostad – det här ska du tänka på

Funderar du på att sälja din bostad? Det första steget är att låta en mäklare värdera bostaden. Följ denna guide för tips inför värdering av hus, vad du kan förvänta dig och hur du bäst förbereder dig inför din bostadsvärdering.Bostadsförsäljningen

En kvinna följer budgivning på sin dator och mobil.
Budgivning – så funkar det

De flesta bostäder säljs efter budgivning. Det är en process som är omgiven av många myter – och få regler.

Inzoomning på köpare och säljare som skakar hand efter ett dolt bud.
Dolt bud – vad gäller?

Fenomenet dolda bud väcker känslor hos många. Det gynnar ofta köpare, men inte alltid säljare. Läs om hur dolda bud påverkar budgivningen och slutpriset.

En man skriver på ett pappersdokument och förbereder för att betala handpenning.
Handpenningen säkrar bostadsaffären

Vid nästan alla bostadsköp betalas en handpenning – en förskottsbetalning på en del av totalsumman. Då vet säljaren att köparen kommer att slutföra affären och säljaren får inte gå till någon annan köpare.

En besiktningsman besiktigar en fastighet.
Så fungerar besiktning av hus

Den som köper en bostad vill känna till bostadens skick så väl som möjligt. Därför är det vanligt att antingen säljare eller köpare beställer en överlåtelsebesiktning. Det gäller framför allt för hus, men även för bostadsrätter.

Ett hus vid en sjö omgiven av en skog.
Friskrivningsklausul: Trygghet för säljaren men ökad risk för köparen

Som säljare är det skönt att kunna friskriva sig från eventuella fel i det sålda huset. För köparen innebär det dock en risk att ta på sig ansvaret för fel som kan upptäckas i efterhand.

Två händer med varsin penna pekar på ett köpekontrakt inför bostadsaffären.
Vad ska ett köpekontrakt innehålla?

Det viktigaste dokumentet i en bostadsaffär är köpekontraktet, eller för bostadsrätter överlåtelseavtal. Här listar vi viktiga punkter för köpare och säljare.

Ett litet hus som ligger ovanpå ett brev.
Vad är köpebrev i en bostadsaffär?

Köpebrevet avslutar försäljningen av en fastighet, och ska inte förväxlas med köpekontraktet. Läs om vad köpebrev ska innehålla och varför det behövs.

En person deklarerar sin bostadsförsäljning och tar hjälp av en miniräknare.
Så fungerar skatt på bostadsförsäljning

Enligt Skatteverket gör 9 av 10 svenskar något fel i sin deklaration efter att ha sålt en bostad. Framför allt är det många som missar att göra avdrag och betalar för mycket.

Närbild på en vägghängd kalender.
När är det bäst att sälja bostad?

Det finns flera faktorer som påverkar det slutgiltiga försäljningspriset. Är tidpunkten för försäljningen en av dem? Och vad är i så fall bästa månaden att sälja hus eller lägenhet?

Närbild på överlämning av nycklar framför villadörr.
Sälja bostad – så gör du steg för steg

Funderar du på att sälja din bostad men är osäker på var du ska börja? I denna guide går vi igenom hur du säljer din bostad steg för steg så att du vet exakt hur du ska gå tillväga för att sälja din bostad.

Ljust, modernt kök och matsalsgrupp.
Marknadsföring som synliggör bostaden

Rätt marknadsföringsstrategi kan hjälpa dig att boosta synligheten av din bostad, locka fler köpare och nå ett högre slutpris. Läs om mäklarnas knep som kan få ditt hem att lysa bland tusentals andra annonser.Efter bostadsaffären

Ett par ser oroade ut när de sitter i sitt nya hus och har upptäckt ett fel med köpet.
Problem med bostadsköpet? Så hanterar du olika typer av fel

Det händer att köpare upptäcker fel efter att köpet är genomfört. Det kan handla om något som påverkar dig juridiskt, eller något så konkret som att du hittar mögel.

En besiktningsman genomför en överlåtelsebesiktning.
Dolda fel-försäkringar: Fördelar och falluckor

Som säljare är du ansvarig för dolda fel i ditt sålda hus i tio år efter försäljningen. Med en försäkring mot dolda fel går det att skydda sig mot plötsliga krav eller tvister, men se upp för begränsningarna i försäkringen.

En man med förstoringsglas granskar ett kontrakt för att lösa en tvist mellan mäklare och säljare.
FRN prövar tvister med mäklare

Hos Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd (FRN) kan du kostnadsfritt få prövning av ditt ärende när du är missnöjd med en mäklare och kräver skadestånd. Så här går det till.

Fasaden av lägenheter i olika färger, med balkonger i plåt.
Kan man häva ett bostadsköp?

Att dra sig ur en bostadsaffär för att man ångrat sig är svårt, för att inte säga omöjligt. Däremot finns det andra omständigheter som gör att ett köp kan hävas.

Vita radhus i ett tätbebyggt bostadsområde.
Om köparen backar ur

Vad händer om köparen ångrar bostadsaffären? För köparen är det stor risk att bli ersättningsskyldig.Att köpa bostad

Man och kvinna som bär in flyttkartonger i sitt nya hem.
Tips för dig som ska köpa bostad

Att köpa bostad är livets kanske största affär. Tyvärr har det visat sig att långt ifrån alla är nöjda efter sitt köp. För att undvika förhastade beslut och misstag är det viktigt att vända och vrida på alla perspektiv av ett bostadsköp. Här är några saker att tänka på.

En mäklare håller en visning för en familj.
Checklista vid visning: 14 saker du bör kolla

Det finns mycket att tänka på när du ska gå på visning. Följ denna checklista, så slipper du oväntade problem och eventuell konflikt med säljaren.

En lekplats på en innergård hos en bostadsrättsförening.
Tips för dig som ska köpa bostadsrätt

En bostadsrätt är en speciell boendeform som innebär att man äger en andel av en bostadsrättsförening. Vi förklarar vad det betyder och tipsar om vad du behöver veta om föreningen.

En kvinna har nyss vunnit en budgivning och tittar glatt på sin mobiltelefon.
12 tips för att vinna budgivningen

Att vinna budgivningen handlar om mer än att buda högst. Vi förklarar olika strategier och vilken psykologisk effekt de kan skapa hos andra spekulanter.

En familj sitter vid ett bord och kollar på en laptop.
Bolån – detta behöver du veta

Den här artikeln ger dig en snabbkurs i bolån. Få koll på de ekonomiska begreppen runt lån och hur du kan förhandla ner din ränta.

En person bläddrar bland pappersdokument.
Pantbrev – vad är det?

Pantbrevet är en kostnad för dig som köper en fastighet. Men vad är ett pantbrev egentligen? Läs också hur du räknar ut kostnaden.

En nyckel som sitter i ett lås.
Lagfart – vad är det?

Oavsett hur du förvärvar en fastighet behöver du ansöka om lagfart. Läs om kostnaden efter köp, bodelning, arv eller gåva. Vi förklarar med exempel.

Interiörfoto av en bostad.
Vad innebär köparens undersökningsplikt?

Bostäder säljs i befintligt skick. Det är köparens ansvar att bilda sig en uppfattning om bostadens skick och avgöra om köpet är rimligt. Det kallas undersökningsplikt och den kommer man som köpare inte runt.

En villa som ser fin ut men kan ha dolda fel.
Svårt att få rätt om dolda fel

Det är ovanligt, men inte omöjligt att få ersättning för dolda fel. Läs om regler för dolda fel i hus och bostadsrätter.

Nycklar till bostaden lämnas över på tillträdesdagen.
Tillträde – tips och svar på vanliga frågor

När är tillträdet och vad händer på tillträdesdagen? Som köpare gäller det att kontrollera att du får vad du har betalat för. Till exempel kan du få ersättning för dålig flyttstädning.

Flera planritningar ligger på ett bord.
Kommunen som informationskälla – en guldgruva för köpare

Har du tänkt på att kontakta kommunen när du ska köpa, eller har köpt hus? Kommunen har massor med nyttig information som de kan dela med sig av.

Ett rött hus med vita knutar och lummigt av björk.
12 kostnader vid husköp som är bra att känna till

När du köper hus tillkommer en hel del kostnader. Lagfart, villaförsäkring och fastighetsavgift är några. Här kommer en lista för att du ska känna dig förberedd.

En kvinna dricker en kopp kaffe på trappen till sitt svenska röda fritidshus.
Att tänka på innan du köper fritidshus

Ett sommarhus vid kusten, en liten stuga i skogen eller kanske en andelslägenhet i fjällen? Att köpa ett fritidsboende är en stor investering, både ekonomiskt och tidsmässigt. Läs våra tips för att göra rätt köp.Övrigt

En brygga som går ut i en sjö med skog på andra sidan.
Vad menas med fastighet?

När du köper en bostad behöver du veta vilken rätt du har till fastigheten. Förstå vad en fastighet är och vad skillnaden är mellan äganderätt, tomträtt, arrende och bostadsrätt.

Närbild på en lägenhet med stengolv, en trendig loungestol och en piedestal i trä med en liten kaktus på.
Ägarbyte när bostaden är uthyrd

Om du säljer eller köper en bostad och den är uthyrd till en tredje part kan det bli problem. Rättsskyddet för den som hyr är omfattande och ett hyresförhållande avslutas inte bara för att ett ägarbyte sker.

Ljust, modernt skandinaviskt vardagsrum med mintgrön soffa.
Vad händer med bostaden vid separation?

Att köpa ut sambo, reda ut bodelning efter skilsmässa eller sälja bostad vid separation kan vara knepigt. Vi förklarar vad som händer med bostaden när ni ska flytta isär.

Landsöversikt