Ett par med ett barn är på husvisning med en mäklare.

Checklista vid visning: 14 saker du bör kolla

Det finns mycket att tänka på när du ska gå på visning. Följ denna checklista, så slipper du oväntade problem och eventuell konflikt med säljaren.

Bild på artikelförfattaren Victor Horn.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 22.11.2019 11:34

Undersökningsplikt

Visste du att du som köper bostad har undersökningsplikt? Det innebär att du ska undersöka villan eller bostadsrätten innan du köper den.

Om du känner att du själv inte har tillräckliga kunskaper för att undersöka bostadens skick bör du anlita en utomstående besiktningsman. Besiktningsmannen rapporterar eventuella fel och brister i bostaden.

Men kom ihåg att besiktningsmannen inte nödvändigtvis ser allt, och kan inte heller hållas ansvarig för det som hen missar. Kom också ihåg att mäklaren inte har något ansvar att undersöka bostadens skick. Däremot har både mäklaren och säljaren en upplysningsplikt. De måste alltså informera dig om fel som de känner till.

Många bostadsköpare hamnar i tvist på grund av oväntade skador eller brister på bostaden. För att undvika detta är det smart att ägna lite tid åt att förbereda sig innan du går på visning. Nedan hittar du en checklista på saker att granska under visningen.

1. Vilka är dina behov?

Innan du går på visning bör du göra en översikt över vilka behov du har och vad du vill att bostaden ska ha. Tänk igenom vad som är särskilt viktigt för dig, exempelvis förvaringsmöjligheter eller extra stort garage. Tänk på saker som utsikt, läge och området bostaden ligger i – särskilt vad gäller grannar och närhet till butiker, kollektivtrafik, skola och dagis.

2. Läge, ljus och skugga

Bostadens läge kan du inte påverka. Därför är det viktigt att du kollar hur ljuset faller inomhus och var det blir skugga. På så sätt slipper du bli förvånad och känna dig missnöjd om det efter köpet skulle visa sig att bostaden får väldigt lite naturligt ljus. Dessutom kan du enklare planera hur du ska inreda bostaden.

Det kan också vara bra att ta reda på hur soltimmarna ser ut för bostaden. Om det finns balkong eller terrass i söderläge kan du räkna med sol hela dagen, medan norrläge innebär färre soltimmar och endast under sommarhalvåret.

Undersök också ljudnivån. Är det mycket trafik och oljud kring bostaden, eller är den väl ljudisolerad? Brandsäkerhet, tillgänglighet och bostadsutformning bör också ses närmare på.

3. Badrum, våtrum och källare

Kolla igenom dessa rum noggrant. Leta och lukta efter mögel. Se efter tecken på fukt. För att vara på den säkra sidan kan du ta med dig en fuktmätare. Fråga mäklaren eller bostadssäljaren om när rör och varmvattentank byttes ut senast. Om rörskarvarna är fuktiga kan det vara ett tecken på att något har läckt.

Kontrollera så att avloppet fungerar som det ska. Spola toaletten. Rinner vattnet till avloppsbrunnen när du sätter på duschen? Är trycket bra? Kolla dessutom att kranen i badrummet funkar som den ska.

Du bör också kolla efter skadedjur. Titta bakom badkar och toalett samt längs golvlisterna.

4. El och inomhusklimat

Undersök inomhusklimat och ventilation, uppvärmning, isolering och energieffektivitet. Ta en titt på gruppcentralen/säkringsskåpet. Kolla efter lösa elkablar och brända eluttag eller stickkontakter. Var observant på tecken som tyder på att ägaren har gjort egna elinstallationer.

5. Dörrar och fönster

Fråga hur gamla bostadens fönster och dörrar är. Gamla fönster och dörrar kan vara otäta och dra mer. Kolla om de är lätta att öppna. Om inte kan det bero på sättningsskador och strukturskador i fastigheten.

6. Kök

Testa vitvaror och köksapparater som ugn, spis, kyl, frys och köksfläkt. Prova även vattenkranens tryck och se så att både varm- och kallvatten fungerar.

Kolla efter missfärgning under diskbänken. Det kan vara ett tecken på läckage.

7. Loft och vind

På loft eller vind bör du kolla efter fukt, särskilt om rummet under har downlights. Detta kan ofta leda till otätheter som gör att varm luft lättare kan stiga och orsaka fuktskador.

8. Kamin och skorsten

Om det finns skorsten och eldstad/braskamin i hemmet bör du kontrollera att allt är tätat och att det inte finns några sprickor någonstans. Fråga efter åldern och om den har bytts ut eller lagats någon gång. En spis kan vara mysig, men bara om den fungerar som den ska.

9. Ytterväggar, tak och utvändig yta

Kolla efter sprickor eller missfärgningar på fasaden. Undersök takrännor och se så att vattnet leds bort från fundamentet. Fråga när taket lades.

10. Bredband och tv

Undersök vilka slags avtal och alternativ som finns för kabel-tv och internet.

11. Undersök mobiltäckning

Ring någon och kolla så att du har täckning i hela bostaden.

12. Gemensamma områden

Om bostaden är en del av en bostadsrättsförening bör du undersöka vilka gemensamma områden som finns. Ofta finns gemensam tvättstuga, parkeringsplats, soprum och utomhusplats. Är exempelvis tvättstugan i gott skick, eller kommer något behöva repareras inom kort framtid? Kolla även avgiften för bostadsrätten.

13. Ställ många frågor

Fråga mäklaren och säljaren om det är något du undrar över. Ha gärna med dig ett anteckningsblock så att du kan skriva ner svaren, särskilt om det kommer fram ny information. Be i sådant fall om att få dessa upplysningar inskrivet i köpekontraktet.

Några frågor som du kan ställa är varför säljaren vill sälja bostaden, vad som ingår i försäljningen, hur många ägare bostaden har haft och om det tidigare har gjorts renoveringar samt varför.

14. Sammanfatta ditt intryck

Direkt efter visningen bör du sätta dig ner och sammanfatta ditt intryck i förhållande till dina behov. Om magkänslan inte känns rätt kanske bostaden inte är rätt för dig.

Det är också smart att undersöka vad som faktiskt ingår i bostaden. Detta kan vara särskilt viktigt om säljaren har stylat bostaden, vilket du inte bör låta dig påverkas av. Stylingen får nämligen ofta rum att verka större än de är, genom att ta bort väsentliga möbler och saker som tar upp mycket plats, till exempel garderober och kommoder.

Ska du sälja innan du köper? Få och jämför erbjudanden från lokala mäklare.

Landsöversikt