Checklista vid visning: 14 saker du bör kolla
Det finns mycket att tänka på när du ska gå på visning. Dessutom är det lätt att svepas med i känslan och ha för stort fokus på stil och inredning. Följ denna checklista, så slipper du oväntade problem och kan bättre avgöra om bostaden är rätt för dig.
Att köpa en bostad är ett stort beslut, oavsett om det gäller lägenhet eller hus. Det finns många aspekter att ta hänsyn till och det är svårt att hålla allt i huvudet när man går på visning. Läs igenom denna checklista och ha den redo i mobilen när du väl är på visningen.
Undersökningsplikt
Visste du att du som köper bostad har undersökningsplikt? Det innebär att du ska undersöka villan eller bostadsrätten noga innan du köper den. Det är inte kul att hamna i tvist på grund av oväntade skador eller brister på bostaden. För att undvika detta är det smart att ägna lite tid åt att förbereda dig innan du går på visning.
Om du känner att du själv inte har tillräckliga kunskaper för att undersöka bostadens skick bör du se till att bostaden besiktas av en besiktningsman. Det gäller framför allt inför ett husköp. Besiktningsmannen rapporterar eventuella fel och brister i bostaden.
Men kom ihåg att besiktningsmannen inte nödvändigtvis ser allt, och inte heller kan hållas ansvarig för det som hen missar. Kom också ihåg att mäklaren inte har något ansvar att undersöka bostadens skick. Däremot har både mäklaren och säljaren upplysningsplikt som innebär att de måste informera dig om fel som de känner till.
1. Vilka är dina behov?
Innan du går på visning bör du göra en översikt över vilka behov du har. Tänk igenom vad du behöver prioritera och vad dina övriga önskemål är. Till exempel kan det handla om goda förvaringsmöjligheter, ett extra stort garage eller ett arbetsrum.
Läget är oftast en stor faktor. Tänk på saker som utsikt och området bostaden ligger i – särskilt vad gäller grannar och närhet till butiker, kollektivtrafik, skola och förskola. Vissa önskar även sådant som restauranger, caféer, gym, idrottsanläggningar, simhall, vårdcentral, sjukhus, biograf, bibliotek, med mera. Bara du kan avgöra vad som är viktigt i ditt liv.
Fundera på hur länge du har tänkt bo i denna bostad innan du vill flytta nästa gång. Dina behov kommer troligen att variera beroende på hur lång tid bostaden ska passa din livssituation.
2. Solläge och ljud i omgivningen
Solens läge kan du inte påverka. Därför är det viktigt att du kollar hur ljuset faller inomhus och var det blir skugga. På så sätt slipper du bli förvånad och känna dig missnöjd om det skulle visa sig att bostaden får väldigt lite naturligt ljus. Dessutom kan du enklare planera hur du ska inreda bostaden.
Ta också reda på hur soltimmarna ser ut för bostaden. Om det finns balkong eller terrass i söderläge kan du räkna med sol under en stor del av dagen, medan norrläge innebär färre soltimmar och endast under sommarhalvåret. Västerläge betyder kvällssol och östläge betyder morgonsol. Vilken tid kommer du mest att njuta av solen?
Undersök också ljudnivån. Verkar ljud från grannar höras? Är det mycket trafik och oljud nära bostaden?
3. Badrum, våtrum och källare
Kolla igenom dessa rum noggrant. Leta och lukta efter mögel. Se efter tecken på fukt. För att vara på den säkra sidan kan du ta med dig en fuktmätare. Fråga mäklaren eller säljaren om när rör och varmvattentank byttes ut senast. Om rörskarvarna är fuktiga kan det vara ett tecken på att något har läckt.
Kontrollera att avloppet fungerar som det ska. Spola toaletten. Rinner vattnet till avloppsbrunnen när du sätter på duschen? Är trycket bra? Kolla dessutom att kranen i badrummet funkar som den ska.
Du bör också kolla efter skadedjur. Titta bakom badkar och toalett samt längs golvlisterna.
4. El och inomhusklimat
Undersök ventilation, uppvärmning, isolering och energieffektivitet. Ta en titt på gruppcentralen/säkringsskåpet. Kolla efter lösa elkablar och brända eluttag eller stickkontakter. Var observant på tecken som tyder på att ägaren har gjort egna elinstallationer (det för med sig många risker).
5. Dörrar och fönster
Fråga hur gamla bostadens fönster och dörrar är. Gamla fönster och dörrar kan vara otäta och dra mer, vilket kommer att ge dig högre uppvärmningskostnader. Undersök också om de är lätta att öppna; om inte kan det bero på sättningsskador och strukturskador i fastigheten.
Läs också: 12 kostnader vid husköp som är bra att känna till
6. Kök
Ta reda på vitvarornas ålder och skick för att få ett hum om de kommer att behöva bytas ut snart. Testa vitvaror och köksapparater som ugn, spis, kyl, frys och köksfläkt. Prova även vattenkranens tryck och se så att både varm- och kallvatten fungerar.
Titta även noga i köket efter fuktskador. Kolla särskilt efter missfärgning under diskbänken. Det kan vara ett tecken på läckage.
7. Loft och vind
På loft eller vind bör du kolla efter fukt, särskilt om rummet under har downlights i taket. Detta kan ofta leda till otätheter som gör att varm luft lättare kan stiga och orsaka fuktskador.
8. Kamin och skorsten
Om det finns skorsten och eldstad eller braskamin i hemmet bör du kontrollera att allt är tätat och att det inte finns några sprickor någonstans. Fråga efter åldern och om den har bytts ut eller lagats någon gång. En spis kan vara mysig, men bara om den fungerar som den ska.
9. Ytterväggar, tak och husgrund
När du går på en husvisning gäller det att inte glömma utsidan. Kolla efter sprickor eller missfärgningar på fasaden. Undersök takrännor och se så att vattnet leds bort från fundamentet. Fråga när taket lades. Ta också reda på vilken slags husgrund huset står på, när den byggdes och om den någon gång har undersökts för fukt.
10. Trädgård och skötsel
Vad som är en optimal utemiljö är högst individuellt. Att köpa hus med en fantastisk trädgård är en dröm för den som har odling som hobby, medan andra kanske skulle trivas bättre av att slippa beskära äppelträd och rosenbuskar. Det är också värt att fundera på att välja en naturtomt; det kanske ger ett mindre prydligt intryck men det är ganska skönt att aldrig behöva klippa gräset. Välj något som är lagom för dig och din familj.
11. Bredband och mobiltäckning
Undersök vilka slags avtal och alternativ som finns för kabel-tv och internet. Är bostaden ansluten till fibernätet eller finns det möjlighet till det?
Testa också din mobiltäckning i hela bostaden. Förhoppningsvis har du god täckning så att du kan ha den här checklistan framme på mobilen.
12. Gemensamma områden
Om bostaden är en del av en bostadsrättsförening bör du undersöka vilka gemensamma områden som finns. Ofta finns gemensam tvättstuga, parkeringsplats, soprum och utomhusplats. Är exempelvis tvättstugan i gott skick, eller kommer något behöva repareras inom kort framtid? Kolla även avgiften för bostadsrätten och om det finns planerade avgiftshöjningar.
Läs också: Tips för dig som ska köpa bostadsrätt
13. Ställ många frågor på visningen
Fråga mäklaren och säljaren om det är något du undrar över. Skriv ner svaren i ett anteckningsblock eller i din mobil, särskilt om det kommer fram ny information. Be i sådant fall om att få dessa upplysningar inskrivet i köpekontraktet. Om du inte kommer ihåg att ställa frågorna på visningen är det inte för sent att göra det efteråt.
Några exempel på frågor som du kan ställa:
- Varför vill säljaren sälja bostaden?
- Vad ingår i försäljningen? Det finns gråzoner gällande fast egendom.
- Hur många ägare har bostaden haft?
- Har det tidigare gjorts renoveringar? Fråga också när och varför.
- Har bostaden någon gång testats för radon?
- Har det förekommit några problem med bostaden förut, till exempel vattenskador eller skadedjur?
- Finns det något i området som ibland orsakar ljud? Det kanske inte är allt som märks när visningen hålls.
- Finns det byggplaner i närheten eller planer för ny infrastruktur?
Detta är inte en komplett lista, utan det kan finnas fler relevanta frågor om den specifika bostaden.
14. Sammanfatta ditt intryck
Direkt efter visningen bör du sätta dig ner och sammanfatta ditt intryck i förhållande till dina behov. Om magkänslan inte känns rätt kanske bostaden inte är rätt för dig.
Var uppmärksam på om säljaren har stylat bostaden. Det är lätt påverkas av ganska omedvetet. Stylingen får nämligen ofta rum att verka större än de är, genom att ta bort väsentliga möbler och saker som tar upp mycket plats, till exempel garderober och kommoder.
Ska du sälja innan du köper? Få och jämför erbjudanden från lokala mäklare.