Kvinna stajlar ett vardagsrum.

Styling inför försäljningen – är homestaging värt kostnaden?

Det blir allt vanligare att låta ett proffs styla ens hem inför försäljningen. Syftet är att göra spekulanterna förälskade i bostaden för att kunna få till en het budgivning. Läs om vad homestyling kostar och hur det går till.

Bild på artikelförfattaren Sara Nordström.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 08.11.2023

Begreppet homestaging eller homestyling innebär att man gör om i bostaden innan försäljningen i syfte att få ut ett högre pris. Stylingen handlar både om att väcka intresse på Hemnet och att göra visningen till en optimal upplevelse.

Så fungerar homestaging

När du tar hjälp av ett företag inom homestyling kan du oftast välja hur mycket hjälp du vill betala för. En omfattande service kan inkludera en noggrann städning, strategi och styling, hyra av möbler, textilier och annan inredning, magasinering av dina befintliga möbler, samt små detaljer som bullar och färska snittblommor. Homestaging kan även innebära åtgärder i bostaden såsom att måla om väggarna. Det går också att bara betala för ett videomöte med en stylist som bara ger rådgivning, om du hellre själv vill ordna med alla praktiska förberedelser.

Det svåra med homestaging är inte att hyra möbler och att bädda sängen fint. Utmaningen ligger i att styla med en röd tråd, att tydliggöra rummens funktioner med detaljer och att få bostaden att kännas större. Inredningen måste vara både intresseväckande och tillräckligt opersonlig för att spekulanterna ska kunna visualisera ett eget liv i huset eller lägenheten.

En stylist har insikt om hur man anpassar stilen och föremålen i hemmet till den tilltänkta målgruppen. Mäklare och stylist kan tillsammans ringa in vilka typer av köpare som kan tänkas komma på visningen och anpassa homestyling-strategin efter detta.

Lätt att bli hemmablind

Även för den som har ett öga för design och gillar inredning kan det vara svårt att ha ett utifrånperspektiv på sitt eget hem. Det är svårt att sätta sig in i hur andra människor kan tänkas uppleva bostaden. Vad noterar en främling som aldrig förut sett huset/lägenheten?

Det gäller också att dra uppmärksamheten till bostadens särskilda kvaliteter, utan att dölja några skavanker. Som säljare har du upplysningsplikt.

En stylist vill ofta styla om huset eller lägenheten på ett sätt som är långt från din egen stil. Det handlar inte om att det är något fel på din personliga inredningsstil, utan att det inte får finnas något som hämmar spekulanterna från att se rummens möjligheter.

Vill du ändå göra jobbet själv? Läs: Tips inför visningen.

Vad kostar homestyling?

Priset för homestyling beror på framför allt på:

  • Omfattningen av servicen
  • Storleken på bostaden
  • Om bostaden inkluderar en trädgård och uteplats
  • Om homestylingen inkluderar hyra av möbler

Homestaging kan kosta mellan 3 000 kronor för minimal styling av en liten lägenhet och ibland 50 000 kronor eller mer för att förvandla ett stort hus till något helt nytt.

Är det värt det?

Att anlita en professionell stylist kan kosta ganska mycket, men samtidigt kan en budgivning med många som fallit för bostaden generera en ordentlig vinst. Som säljare måste man alltid göra en egen bedömning om man tror att det skulle löna sig att styla. Det kan vara klokt att diskutera med mäklaren om vilka förutsättningar som påverkar chansen till budgivning. Om bostaden till exempel är svårsåld på grund av läget kanske inte homestyling kommer leda till många budgivare.

Generellt kan man säga att det är ovanligt att homestyling inte lönar sig eller inte åtminstone betalar av sig själv. Styling som kostar till exempel 20 000 kronor lär öka bostadens värde med minst 20 000 kronor, ibland med flera hundra tusen.

Behövs homestyling för små lägenheter?

Vissa kanske tänker att homestyling är mest relevant för den som säljer hus, som är större och generellt dyrare objekt. Men det är i små bostäder som det är allra viktigast att visa potentialen i varje kvadratmeter. Dessutom är målgruppen till små lägenheter ofta unga vuxna, som är mindre erfarna på bostadsmarknaden och därmed i högre grad tar beslut baserat på känsla.

Avdragsgillt – minska skatten på försäljningen

Som med det mesta annat vid försäljning är homestaging en fråga om strategi och risk. Lyckligtvis är homestaging avdragsgillt. Det betyder att säljaren får dra av vissa kostnader för homestagingen innan vinstskatten beräknas. Fullt så dyrt som det ser ut på offerten är det alltså inte. De utgifter som är avdragsgilla är: konsultation och fotografering, ommöblering, hyra av möbler och tillfällig magasinering.

Däremot får man inte dra av kostnaden för städning, trädgårdsarbete eller för magasinering av möbler som man själv behåller. Be om en tydlig faktura från företaget. Skatteverket har detaljerad information på sin hemsida angående avdrag för homestaging.

Med vår tjänst kan du enkelt jämföra offerter på homestyling. Fyll bara i formuläret så blir du kontaktad av upp till tre stylister. Det är gratis och utan bindning.

Jämför erbjudanden på homestaging

Landsöversikt