Kvinna stylar vardagsrum

Sälja bostad med homestaging

Stylar du så att köparen känner sig som hemma? Då har du lyckats som homestylist! För det är vad homestaging handlar om – Köparen ska känna ”här vill jag bo”!

Begreppet homestaging eller homestyling innebär att man gör om i bostaden innan försäljningen i syfte att få ut ett högre pris. Att anlita en professionell stylist kan kosta ganska mycket. För att det ska löna sig ska säljaren vara säker på att det ger resultat. Och hur vet säljaren det? Som med allt annat vid sälj av fastighet är det upp till säljaren att bedöma om det krävs - eller vad säljaren tror att spekulanten faller för.

Stylister har en känsla för vad som fungerar

Självklart kan man göra mycket själv för att styla sitt hem inför en visning. Du får några goda tips i slutet av artikeln. En riktig homestaging innebär dock att en inredningsdesigner kommer och gör om hemmet inför visningen. Det kan vara allt från att ta bort alla möbler, till att möblera om hela boendet.

För att ersätta det utslängda möblemanget sätter man in nya och fräscha möbler. Dessa hyrs av homestagingföretaget. Inredningsdesignern kan ta in allt möjligt för att göra boendet attraktivt och inbjudande: gardiner, mattor, kuddar och sängöverkast, för att nämna några exempel. Företaget ser också till att allt i boendet är skinande rent och fräscht inför visningen.

budgivning bostad
En homestaging kan helt omskapa ett hem inför visningen.

Syftet

Syftet med homestaging är att skapa en miljö som gör att spekulanterna ser bostadens möjligheter. Ofta blir spekulanten låst av den redan existerande inredningen, vilket kan hämma deras kreativitet. Om inte inredningen då faller spekulanten i smaken, köper han eller hon inte huset. Homestaging används främst av säljare som vill sälja snabbt men som ändå vill kunna maximera priset. Fördelen med att låta någon annan komma in och göra om huset är att säljaren själv ofta är hemmablind. De små defekterna och felen märks inte. Men det gör det för spekulanterna.

Avdragsgillt

Som med det mesta annat vid en husförsäljning är homestaging en fråga om strategi och risk. Lyckligtvis är kostnaderna för homestaging avdragsgilla. Det betyder att säljaren får dra av en del av kostnaden för homestagingen innan vinsten beräknas. Fullt så dyrt som det ser ut på offerten är det alltså inte. De utgifter som är avdragsgilla är: konsultation och fotografering, ommöblering, hyra av möbler under visningen och tillfällig magasinering. Det är inte alla kostnader som är avdragsgilla. De möbler som magasineras och inte kommer tillbaka igen går det inte att dra av. Be om en tydlig faktura från företaget. Skatteverket har tydlig information på sin hemsida angående avdrag för homestaging.

Några tips på homestyling

De flesta anlitar förstås inte en inredningsarkitekt för att utföra homestaging. Men principerna bakom fenomenet kan hjälpa dig att själv förbereda ditt hem inför visningen. Här är en checklista:

  • Plocka bort det mest privata, såsom familjefoton och scheman på kylskåpet, men låt det inte bli för kliniskt. Det ska synas att människor kan bo på platsen.
  • Städa noggrant. Speciellt badrummet bör skina.
  • Tänk på vägen in mot bostaden, att där är rent och välkomnande.
  • Premiera öppenhet, ljus och yta. Plocka ut möbler som är skrymmande. Plocka ur överlastade bokhyllor och låt bara några böcker och kanske prydnadsföremål stå kvar.
  • Tydliggör rummens funktion. Inga leksaker i arbetsrummet.
  • Tänk på drömköparen. Vad kan du göra för att denne ska känna lite extra för just ditt hem?

Mäklaren kan hjälpa dig med frågeställningar kring hur du ska arrangera hemmet inför visningen. Mäklaren är ingen expert på homestaging, men har erfarenhet från många försäljningar och visningar. Ni kan till exempel ringa in vilka typer av köpare som kan tänkas komma på visningen och anpassa homestyling-strategin efter detta.