Kvinna stajlar ett vardagsrum.

Sälja bostad med homestaging

Med vissa knep kan man förbereda sitt hem inför en visning för att få besökarna att känna sig som hemma. För det är vad homestaging handlar om: köparen ska känna att ”här vill jag bo”.

Bild på artikelförfattaren Dag Kättström.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 16.12.2019

Begreppet homestaging eller homestyling innebär att man gör om i bostaden innan försäljningen i syfte att få ut ett högre pris. Att anlita en professionell stylist kan kosta ganska mycket, men samtidigt kan en budgivning med många som fallit för bostaden generera en ordentlig vinst. Säljaren får göra en bedömning om denne tror att det skulle löna sig med homestaging.

Stylister har en känsla för vad som fungerar

Självklart kan man göra mycket själv för att styla sitt hem inför en visning. Du får några goda tips i slutet av artikeln. En riktig homestaging innebär dock att en inredningsdesigner kommer och gör om hemmet inför visningen. Det kan handla om stora ingrepp där huvuddelen av ett befintligt möblemang tas bort.

För att ersätta det utslängda möblemanget hyr stylistföretaget in nya. Inredningsdesignern kan ta in allt möjligt för att göra boendet attraktivt och inbjudande: gardiner, mattor, kuddar och sängöverkast, för att nämna några exempel. Företaget ser också till att allt i boendet är skinande rent och fräscht inför visningen.

budgivning bostad
En homestaging kan helt omskapa ett hem inför visningen.

Maximera priset

Syftet med homestaging är att skapa en miljö som gör att spekulanterna ser bostadens möjligheter. Ofta blir spekulanten låst av den redan existerande inredningen, vilket kan hämma deras förmåga att se möjligheter. Kraftfulla inredningsdetaljer kan ge ett hem personlighet, men verka rent avskräckande för presumtiva köpare.

En till fördel med att låta någon annan komma in och göra om huset är att säljaren själv ofta är hemmablind. Det är svårt att avgöra vilka småfel och defekter som är upplevs som stora av spekulanterna.

Avdragsgillt

Som med det mesta annat vid en husförsäljning är homestaging en fråga om strategi och risk. Lyckligtvis är kostnaderna för homestaging avdragsgilla. Det betyder att säljaren får dra av en del av kostnaden för homestagingen innan vinsten beräknas. Fullt så dyrt som det ser ut på offerten är det alltså inte. De utgifter som är avdragsgilla är: konsultation och fotografering, ommöblering, hyra av möbler under visningen och tillfällig magasinering.

Det är inte alla kostnader som är avdragsgilla. De möbler som magasineras och inte kommer tillbaka igen går det inte att dra av. Be om en tydlig faktura från företaget. Skatteverket har tydlig information på sin hemsida angående avdrag för homestaging.

Jämför erbjudanden på Homestaging

Några tips på homestyling

De flesta anlitar förstås inte en inredningsarkitekt för att utföra homestaging. Men principerna bakom fenomenet kan hjälpa dig att själv förbereda ditt hem inför visningen. Här är en checklista baserad på de principer som styr arbetet med homestyling:

  • Plocka bort det mest privata, såsom familjefoton och scheman på kylskåpet, men låt det inte bli för kliniskt. Det ska synas att människor kan bo på platsen.
  • Städa noggrant. Speciellt badrummet bör skina.
  • Tänk på vägen in mot bostaden, att där är rent och välkomnande.
  • Premiera öppenhet, ljus och yta. Plocka ut möbler som är skrymmande. Plocka ur överlastade bokhyllor och låt bara några böcker och kanske prydnadsföremål stå kvar.
  • Tydliggör rummens funktion. Inga leksaker i arbetsrummet.
  • Tänk på drömköparen. Vad kan du göra för att denne ska känna lite extra för just ditt hem?

Mäklaren kan hjälpa dig med frågeställningar kring hur du ska arrangera hemmet inför visningen. Mäklaren är ingen expert på homestaging, men har erfarenhet från många försäljningar och visningar. Ni kan till exempel ringa in vilka typer av köpare som kan tänkas komma på visningen och anpassa homestyling-strategin efter detta.

Du kan också kostnadsfritt och utan bindningar få erbjudanden från experter homestaging. Fyll bara i formuläret så blir du kontaktad av upp till tre stylister som ger dig ett personligt erbjudande.

Gå till formuläret

Landsöversikt