- hitta den bästa mäklaren för dig!

Homestaging: Känslan av att vara hemma!

Stylar du så att köparen känner sig som hemma? Då har du lyckats som homestylist! För det är vad homestaging handlar om – Köparen ska känna ”här vill jag bo”!

För några år sedan kom ett nytt begrepp in i de svenska hemmen. Det var homestaging. Det innebär att man stylar bostaden innan försäljningen, för att öka värdet. Kostnaderna för homestaging är ganska omfattande. För att det ska löna sig ska säljaren vara säker på att det ger resultat. Och hur vet säljaren det? Som med allt annat vid sälj av fastighet är det upp till säljaren att bedöma om det krävs - eller vad säljaren tror att spekulanten faller för.

Stylister möblerar hemmet fräscht

Homestaging betyder att en inredningsdesigner kommer och gör om hemmet totalt. Det kan vara allt från att ta bort alla möbler, till att möblera om hela boendet. För att ersätta det utslängda möblemanget sätter man in nya och fräscha möbler. Dessa hyrs av homestagingföretaget. Inredningsdesignern kan ta in allt möjligt för att göra boendet attraktivt och inbjudande: gardiner, mattor, kuddar och sängöverkast, för att nämna några exempel. Företaget ser också till att allt i boendet är skinande rent och fräscht inför visningen.

budgivning bostad
Att piffa upp bostaden kan löna sig för ökning i värdet. Homestaging är ett vanligt grepp inför bostadsförsäljningen.

Syftet

Syftet med homestaging är att skapa en miljö som gör att spekulanterna ser bostadens möjligheter. Ofta blir spekulanten låst av den redan existerande inredningen, vilket kan hämma deras kreativitet. Om inte inredningen då faller spekulanten i smaken, köper han eller hon inte huset. Homestaging används främst av säljare som vill sälja snabbt men som ändå vill kunna maximera priset. Fördelen med att låta någon annan komma in och göra om huset är att säljaren själv ofta är hemmablind. De små defekterna och felen märks inte. Men det gör det för spekulanterna.

Avdragsgillt

Som med det mesta annat vid en husförsäljning är homestaging en fråga om strategi och risk. Lyckligtvis är kostnaderna för homestaging avdragsgilla. Det betyder att säljaren får dra av en del av kostnaden för homestagingen innan vinsten beräknas. Fullt så dyrt som det ser ut på offerten är det alltså inte. De utgifter som är avdragsgilla är: konsultation och fotografering, ommöblering, hyra av möbler under visningen och tillfällig magasinering. Det är inte alla kostnader som är avdragsgilla. De möbler som magasineras och inte kommer tillbaka igen går det inte att dra av. Be om en tydlig faktura från företaget. Skatteverket har tydlig information på sin hemsida angående avdrag för homestaging.