Så vinner du budgivningen

Undvik att se budgivningen som en tävling där det gäller att bräcka en motståndare eller bli en förlorare. Det är bättre att se budgivningen som en utmaning i att skapa en väl genomtänkt strategi och fullfölja den på ett avvägt sätt.

Bild på artikelförfattaren Dag Kättström.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 16.01.2020

Det finns några konkreta tips och råd som kan ge dig överhanden under den press som uppstår om fler vill ha en bostad lika mycket som du. Här är några förhållningssätt som kan tjäna dig väl i en budgivning.

Håll korten intill bröstet

Diskutera inte några maxgränser eller lånelöften med mäklaren. Det är en stor fördel att skapa en bra relation med mäklaren, men inte baserat på att avslöja hur långt man är beredd att gå. En sådan uppgift kan lätt sprida sig till andra köpare.

Sätt din gräns

Se till att du har helt klart med banken på hur mycket du får låna. Det är också positivt om du redan har sålt innan köpet. Då vet du mer exakt hur mycket du har att röra dig med. Glöm inte att ta med de utgifter du kommer att ha för ev. renovering av bostaden i beräkningen? När du har alla ekonomiska parametrar klar för dig kan du sätta en gräns för hur mycket du kan bjuda. Håll den gränsen.

Ligg över jämna tal

Det är bra om din budgräns ligger något över ett jämnt tal. Många har satt sin gräns på exempelvis 5 000 000. Om du då kan lägga dig på 5 050 000 har du större möjlighet att ta hem budgivningen.

Agera tryggt och trevligt

Var tillgänglig för mäklaren under hela budgivningen. Agera tydligt och korrekt och var framförallt ingen gnällig kravmaskin. Kan du tvärtom visa att du exempelvis är flexibel med tillträdet har du ett försprång i budgivningen. Säljaren kan nämligen välja vem denne vill sälja till och kan mycket väl vända sig till tvåan i budgivningen om det känns som en smidigare part.

Höj lagom

Att komma med ett chockbud eller kontinuerligt höja med mycket stora belopp för att skrämma iväg konkurrenter kan fungera, men det kan också bli onödigt dyrt. Att tvärtom småpeta med höjningar på 5000 kronor kan skapa irritation. Försök hitta en medelväg. Anpassa dig till tempot i budgivningen. Enligt en undersökning gjord av mäklarfirman Erik Olsson är det många små bud som oftast leder till köp.

Runda budgivningen

Det har blivit allt vanligare att man kollar om det är möjligt att komma överens med säljaren innan budgivning. Kanske till och med innan offentlig visning för att säljaren ska slippa ordna med det. Att på så sätt lägga ett enda bud kan vara ett effektivt sätt att undvika en budgivning som eventuellt hade trissat upp priset, men det gäller att vara mycket medveten om marknaden och bostadens värde så att du inte betalar för mycket i onödan.

Jämför erbjudanden från flera mäklare

Landsöversikt