12 tips för att vinna budgivningen

Att vinna en budgivning handlar både om konkreta förberedelser och att bli strategisk med hjälp av psykologin som påverkar andra spekulanter. Vi tipsar om olika strategier och förklarar vilken effekt de kan ge.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 26.09.2023

Att ge sig in i en budgivning kan kännas intensivt och det är lätt att bli stressad. Då tänker man sämre. För att göra det lite lättare har vi samlat ihop tips som gör dig redo att ge dig in i spelet. Genom att lära dig strategierna kan du också lära dig att känna igen när en annan budgivare använder dem mot dig.

1. Förbered dig ekonomiskt

Först och främst: var säker på vad du har råd med och se till att du har helt klart med banken på hur mycket du får låna. Glöm inte räkna med de utgifter du kommer att ha för ev. renovering av bostaden. Om du väljer att sälja innan köpet vet du mer exakt hur mycket du har att röra dig med.

2. Förbered dig mentalt – håll huvudet kallt

När du har alla ekonomiska parametrar klara för dig behöver du bestämma hur mycket du kommer att buda som högst för den specifika bostaden. Att bestämma dig i förväg hur mycket du tänker spendera är både viktigt för din ekonomi och för att kunna fullfölja din strategi under budgivningens gång.

Det är lättare sagt än gjort, men försök vara objektiv när du bestämmer din budgräns för objektet du är intresserad av. Det kan hjälpa att betrakta budgivningen som ett sätt att lyckas nå en lönsam investering, fast att det kanske mer känns som ett sätt att förändra livet och uppfylla drömmar. Kanske hjälper det att föreställa dig att du är i en professionell roll och att du därför bara gör rationella investeringar.

3. Sätt budgränsen över jämna tal

Ett enkelt tips är att bestämma sig för en budgräns strax över ett jämnt tal. Många har satt sin gräns på exempelvis 5 000 000. Om du då kan lägga dig på 5 050 000 ökar du dina chanser att vinna, trots att skillnaden är så liten.

4. Visa att du är enkel och flexibel

Det här är ett råd som bygger på det faktum att säljaren inte behöver välja spekulanten som lägger det högsta budet. Om du till exempel är flexibel med tillträdet kan det göra att säljaren väljer dig framför den som budat högst.

Det handlar också om att vara trevlig, tydlig och tillgänglig för mäklaren under budgivningen, och undvika att ställa för mycket krav. Mäklaren kan då berätta för säljaren att det finns en spekulant som är enkel att ha att göra med.

Läs också: Budgivning – så funkar det

5. Håll korten intill bröstet

Budgivning är onekligen ett psykologiskt spel, som att spela poker. Det betyder att du bör vara försiktig med vad du säger. Det är en stor fördel att skapa en bra relation med mäklaren, men inte baserat på att avslöja hur långt man är beredd att gå. Mäklarens uppdrag är att öka försäljningspriset, så om du säger exakt vad du kan erbjuda kommer mäklaren att sträva efter att priset ska nå den nivån.

Diskutera alltså inte några maxgränser eller lånelöften med mäklaren, och prata inte heller om det med din partner när ni är på visningen så att andra spekulanter hör.

6. Höj lite i taget

Hur mycket man ska buda över är en svår fråga. En taktik är att höja i små steg för att trötta ut de andra spekulanterna. Enligt en undersökning gjord av mäklarfirman Erik Olsson är det många små bud som oftast leder till köp.

Säljaren bestämmer vad den minsta möjliga höjningen i budgivningen ska vara, till exempel minst 10 000 kr eller minst 50 000 kr. För att skapa ordning i budgivningen brukar man buda i jämna tusental, det vill säga till exempel inte 13 500 eller 22 200.

7. Höj kraftigt för varje bud

En annan strategi är istället att buda över ordentligt varje gång någon annan lägger ett bud. Det kan avskräcka de andra och ge intrycket av att du är beredd att investera mycket för att vinna.

8. Kontra direkt

Ännu ett tips för att verka dedikerad är att vara snabb med att buda över. Det kan göra andra spekulanter frustrerade att gång på gång bli överbudad direkt. Om du tvärtom väntar för länge med ett motbud kan det ge signaler om att du inte riktigt är säker.

9. Inled starkt

En djärv strategi är att lägga sitt maxbud som sitt första bud i ett tidigt skede av budgivningen, kanske till och med som det allra första budet. Ett sådant chockbud kan skrämma iväg andra från att ens ge sig in i budgivningen och då stannar ju budgivningen på den gräns du har. Risken är dock att du budar ett högre belopp än nödvändigt.

10. Vänta till slutskedet

En annan modig strategi är att låta budgivningen pågå utan att ge sin in i den. Sedan vid en viss punkt kommer du in i bilden som en ny spelare som inleder med ett högt bud, kanske ditt maxbud. Precis som att lägga ett högt bud tidigt finns risken att du budar för högt. Men det är också möjligt att budgivningen stannar på en lägre nivå än den annars hade nått.

Den som ger sig in sist verkar redo att fortsätta till en högre nivå. Faktum är att en undersökning från Booli visar att den som ger sig in sist i budgivningen är den som oftast vinner. Strategin fungerar bättre ju fler budgivare som deltar.

11. Buda innan visning

Du har säkert sett texten ”Borttagen före visning” på en annons. Det har blivit allt vanligare att man kollar om det är möjligt att komma överens med säljaren en offentlig visning, vilket är smidigt för säljaren att slippa. För dig som köpare är det en fördel att inga andra spekulanter hunnit gå på en visning och bli förälskade i bostaden. Kanske hinner du bli den enda som lägger ett bud.

Att lägga ett förhandsbud kan vara ett effektivt sätt att undvika en budgivning som eventuellt hade trissat upp priset, men det gäller att vara mycket medveten om marknaden och bostadens värde så att du inte betalar för mycket i onödan. Man får buda hur lågt som helst, under utgångspriset om man vill, men om man lägger sig för lågt kommer säljaren troligen att vänta på en budgivning med flera budgivare.

12. Lägg bud med villkor

Det går att lägga bud med villkor, till exempel ett tidsbegränsat bud. Ett högt bud som skapar tidspress kan göra att säljaren accepterar budet för att inte tappa denna köpare. Risken är däremot att säljaren blir stressad på ett sätt som gör att de väljer bort dig, för att det inte riktigt känns som ett tryggt och pålitligt agerande.

Ett annat slags bud med villkor är att kräva att budet ska vara dolt. Dolda bud är kontroversiella, men helt lagliga. Här kan du läsa mer om dolda bud.

Kan man lägga samma bud som någon annan?

En rimlig fråga är om man får lägga sig på samma nivå som det högsta budet. Kanske har någon budat 2 300 000 kr, vilket också är din köpgräns. Då är det möjligt att du också budar 2 300 000 kr, men då blir den som la budet först den som officiellt leder budgivningen. Som sagt får säljaren välja fritt vem som ska få bli köpare, så det är inte omöjligt att vinna budgivningen genom att lägga samma bud.

Om du lägger samma bud som budgivaren före dig är det dock uppenbart att du nått ditt gräns. Då är det troligt att den andre budar över dig eftersom det ser ut som att du kommer stanna där.

För dig som snart ska sälja

Om du snart ska sälja din bostad kan du använda Mäklare.se för att jämföra mäklare. Fyll i formuläret och bli kontaktad av upp till fyra mäklare nära dig. Jämför arvoden, ställ frågor och få en känsla för vilka de är. Det är gratis att använda tjänsten.

Jämför lokala mäklare

Landsöversikt