Närbild på kalender

När är det bäst att sälja bostad?

När du ska sälja din bostad finns det flera faktorer som påverkar det slutgiltiga försäljningspriset. Är tidpunkten för försäljningen en av dem? Och vad är i så fall bästa månaden att sälja hus eller lägenhet?

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 20 april 2023

Säsongsbetonat utbud

Historiskt sett väljer flest att sälja sin bostad under våren eller tidigt på hösten. Den främsta anledningen är att vi under våren går mot ljusare tider och många säljare är måna om att visa upp sin bostad från dess bästa sida – framförallt de som säljer hus med tillhörande trädgård eller uteplats.

Detta leder till att det även finns ett större utbud av bostäder på marknaden under vår och tidig höst vilket kan försvåra för säljare vars objekt inte sticker ut från mängden. Spekulanterna får fler bostäder att välja mellan och det blir färre intressenter per hus eller lägenhet.

Läs även: Så väljer du rätt mäklare

Under sommaren och vintern minskar ofta utbudet av bostäder, vilket innebär att konkurrensen bland säljarna också blir mindre intensiv. Däremot blir även efterfrågan lägre då många spekulanter är på semester. Om du säljer villa eller radhus kan vintern även vara särskilt utmanande – hus säljer generellt sämre under de mörka och gråa vintermånaderna.

Bostadstypen och läget påverkar

Köper och säljer du bostad på samma marknad påverkas du generellt mindre av eventuella prisförändringar. När det är bäst att sälja varierar dock beroende på vilken bostadstyp det handlar om och var i landet bostaden ligger.

Bästa månaden att sälja lägenhet

Uteplats under sommaren
Årstiden påverkar. Sommarhalvåret visar ofta upp uteplatsen från dess bästa sida.

Marknaden är i stort sett god för lägenheter under hela året förutom runt jul och nyår. Lägenheter är generellt mindre påverkade av skiftningar mellan årstider på samma sätt som hus, något som beror på att tillgång till trädgård eller uteplats inte påverkar lägenhetsköp i samma utsträckning.

Trots att marknaden inte skiftar lika mycket finns det dock mönster. Flest väljer att sälja lägenheter under våren och hösten, vilket innebär att utbudet och även konkurrensen mellan säljarna är som störst och priserna tenderar att pressas.

Andra faktorer – såsom läget – kan även påverka vilken månad det är bäst att sälja din lägenhet. En etta i en studentstad har exempelvis goda förutsättningar att sälja bra inför terminsstart, det vill säga runt augusti eller januari.

Läs även: Mäklarens bästa tips till säljare

Bästa månaden att sälja hus

Den bästa tiden på året att sälja villa eller radhus är framförallt under vår, sommar och tidig höst. När det är ljust och grönskande ute är det lättare att visa upp möjligheterna med en trädgård eller en trevlig uteplats jämfört med en grå och regnig dag i december. Många undviker därför att sälja hus på vintern.

Utbudet, och därför även konkurrensen bland säljarna, är som högst under våren och sensommaren runt augusti när folk kommer tillbaka från ledigheten. Även under högsommaren säljer hus generellt bra. Många är visserligen på semester, men desto fler har även tid att reflektera över sin boendesituation och gå på visningar.

Oavsett vilken månad du väljer att sälja ditt hus kan det vara en bra idé att fotografera huset redan under sommaren. Då har du chansen att visa upp huset från dess bästa sida och presentera alla möjligheter med huset för potentiella köpare.

Läs även: Mäklarkedja eller mindre mäklare? För- och nackdelar

Det finns inget facit på när det är bäst att sälja bostad – allt varierar beroende på ditt objekt, var det ligger och även bostadsmarknaden i stort. Genom att kontakta en lokal mäklare kan du få värdefull information om hur marknaden ser ut för just din bostad.

Kontakta mäklaren i god tid

Går du i säljtankar? Kontakta då mäklaren tidigt och berätta att du vill sälja – så tidigt som upp till ett år innan. Ju tidigare du kontaktar mäklaren, desto större chans att göra en bra försäljning. Då kan nämligen mäklaren lägga upp en tidsplan för när det är bäst att sälja just din bostad samtidigt som du hinner genomföra eventuella renoveringar i god tid innan visningen.

Är du osäker på vilken mäklare du ska välja? Genom att fylla i formuläret på Mäklare.se får du offerter från upp till fyra olika mäklare. Jämför mäklarna, se över deras arvoden och tjänster och välj den som passar bäst för dig. Tjänsten är gratis och du binder dig inte till något.

Jämför erbjudanden från flera mäklare

Landsöversikt