Så väljer du rätt mäklare
När du ska välja mäklare till din försäljning kan du tänka på det som en rekrytering. Du jämför flera mäklare och väljer vem som ska få jobbet. Här tipsar vi om vad du bör tänka på och vilka frågor du kan ställa till mäklaren.
Jämför 3–4 mäklare innan du väljer
Konsumentverket råder att man tar kontakt med flera mäklare. Även om du fått tips om en riktigt duktig mäklare kanske det inte är rätt person för din försäljning. Det är också viktigt att mäklarna vet att du jämför dem med andra så att värdering och arvode blir så rimligt som möjligt.
Här har vi kokat ner fem viktiga aspekter som du bör ha i huvudet när du jämför mäklare.
1. Förtroende och engagemang
Grundläggande för en lyckad försäljning är att hitta en mäklare som du känner förtroende för. Mäklaren bör vara driven och intresserad av hur just din bostad kan säljas framgångsrikt. Tänk på att en mäklare som pratar entusiastiskt inte nödvändigtvis är den mest dedikerade. Om engagemanget är äkta avgör du bäst genom att ställa de frågor vi tipsar om längre ner.
2. Kommunikation och tydlighet
En riktigt bra mäklare är kommunikativ och informerar dig som säljare om det som du behöver känna till i situationen. Det är lätt hänt att mäklare glömmer bort att bostadsförsäljning är en ovan situation för säljare, men det är mäklarens jobb att ge upplysningar och rådgivning. Försök hitta någon som förklarar försäljningsprocessen och delar med sig av sina strategier så att du kan ta mer informerade beslut.
Om mäklaren är tydlig med dig tyder det också på att hen kommer att vara hjälpsam och enkel i sin kommunikation med potentiella köpare.
3. Specialisering
Mäklare kan vara specialiserade, framförallt med fokus på antingen lägenheter eller hus. Det kan vara en fördel eftersom det finns många skillnader juridiskt mellan ett hus (en fastighet) och en bostadsrätt. Med det sagt finns det kunniga mäklare som framgångsrikt säljer olika typer av bostäder. För dig som ska sälja en gård, mark eller ett annat specialobjekt är det klokt att välja en mäklare med en specialinriktning.
4. Lokalkännedom
Rätt mäklare har stor kunskap om det lokala området. Det är nödvändigt av flera anledningar. För det första behöver mäklaren ha stenkoll på den lokala bostadsmarknaden för att kunna göra en realistisk värdering. Med hjälp av det kan mäklaren också marknadsföra och sälja bostaden smartare. En indikation på god lokalkännedom är att mäklaren tidigare har sålt bostäder i området.
En annan viktig aspekt är att kunna svara på frågor under visningen och att vara en aktiv säljare under visningen. Till exempel ska mäklaren då kunna svara på vilka skolor och förskolor som finns i närheten, parkeringsmöjligheter i området, närmaste matbutiken, om det finns gym i närheten, och om det finns några planer för området såsom byggnation av nya bostäder eller ny infrastruktur. Detta är kunskap som mäklaren hinner plugga in sig på efter att ha fått uppdraget, men mer erfarenhet av området kan göra att mäklaren har djupare kunskap.
5. Arvode och kostnadsstruktur
Att jämföra mäklararvoden är inte det lättaste eftersom det går att skapa olika upplägg av både fast pris och rörligt arvode, och med arvodestrappor som utgår från att mäklaren säljer över sin egen värdering (var därför vaksam på en lägre värdering). Det går inte generellt att säga att en dyrare mäklare är bättre eller tvärtom att det lönar sig att välja den billigaste. Det varierar också i viss grad vad som ingår i arvodet, såsom marknadsföring och eventuell homestyling.
Läs också: Mäklararvode – så undviker du att betala för mycket
Ställ frågor till mäklaren
Du kan se mötet med mäklaren som en jobbintervju. Var öppen med vad du förväntar dig och se vilka reaktioner du får. Då kan du också få en känsla för om ni har en bra personkemi, vilket ökar chansen till en bra och trygg försäljning.
- Hur tänker mäklaren kring värderingen av din bostad, vilka faktorer tar denne hänsyn till? En ärlig mäklare är öppen både med bostadens brister och förtjänster.
- Hur ska huset marknadsföras? Var och hur mycket ska det annonseras?
- Hur ser tidsplanen för visningar ut, hur många visningar och när?
- Vilka rutiner har mäklaren när hen håller i en visning? En driven mäklare säljer bostaden istället för att bara låta spekulanter titta runt i tystnad.
- Be mäklaren berätta om några lyckade försäljningar och hur de gått till.
- Vilket upplägg för arvodet föreslår mäklaren och vilka betalningsvillkor ska gälla?
- Vilka krav har mäklaren på ensamrätt? (Den får inte vara längre än tre månader.)
- Vad ger mäklaren för villkor för uppsägning av uppdraget?
- Hur många andra försäljningar jobbar mäklaren med samtidigt som din?
Rent allmänt kan du också resonera med mäklaren kring vad dennes styrkor är och hur du kan dra nytta av dem.
TIPS: Om det finns möjlighet kan du gå på någon visning som mäklaren har för att på så sätt få en känsla för hur bra denne agerar gentemot spekulanterna.
Få kontakt med lokala mäklare
Ett snabbt sätt att få kontakt med flera mäklare är att använda formuläret här på Mäklare.se. Upp till fyra mäklare i ditt närområde kontaktar då dig och du kan jämföra dem och göra ett informerat val. Tjänsten är gratis och utan bindning.
Samtliga mäklare som är anslutna till Mäklare.se är registrerade hos Fastighetsmäklarinspektionen. Om du inte använder vår tjänst bör du alltid kontrollera att mäklaren är registrerad där.