mäklare ser sig omkring i ett rum

Mäklarkedja eller mindre mäklare

Både små och stora mäklarfirmor har sina fördelar. Att lägga lite extra tid på att hitta rätt mäklare kan verkligen löna sig i slutändan. Jämför därför olika firmor för att hitta din mäklare.

Bild på artikelförfattaren Dag Kättström.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 10.12.2019

De flesta mäklare jobbar antingen i en större mäklarkedja eller i en mindre lokal firma. En del driver också enskilda företag eller jobbar inom mäklarfirmor med specialområden, till exempel jordbruksfastigheter. Både stora och små mäklarfirmor kan ha sina fördelar och nackdelar och det är värt att jämföra erbjudanden från bägge typer. I slutänden kan det ändå handla om den enskilde mäklarens kvaliteter, vare sig denne jobbar på en stor kedja eller mindre mäklarhus.

Fördel med en stor mäklarkedja

Fördelen med en stor mäklarkedja är att de har ett brett nätverk av möjliga kunder. Köpare på jakt efter ny bostad vänder sig ofta till de stora firmorna eftersom de ofta har det största utbudet och flest kontakter. Genom de större mäklarfirmorna går det att komma i kontakt med deras nätverk och hitta fler intresserade köpare.

De stora mäklarhusen har också fler antal mäklare vilket kan leda till en utvecklande arbetsmiljö och ge skickligare mäklare som kan använda sig av kollegors kontakter och kunskaper. Det kan också vara möjligt att byta mäklare internt om samarbetet med en mäklare fungerar dåligt på ett personligt plan.

Ytterligare en fördel är att de ofta har väldigt goda kontakter och bra avtal med bank och försäkringsfirmor. Det kan underlätta överlåtelsen och spara en del pengar. Mäklarfirmorna gör dock ofta dessa avtal med en specifik bank eller försäkringsfirma, därför är det inte säkert att det hjälper om man som kund är ansluten till en annan bank.

Fördel med liten mäklare

De mindre mäklarfirmorna är ofta duktiga och dominerande på sin ort. De är specialister inom ett visst geografiskt område som de kan väldigt bra. De kan ortens prisbild, för- och nackdelar med olika områden och kan ha kontakt med intresserade köpare. Mindre mäklare anses ofta vara seriösa och duktiga då de alltid måste hävda sig mot sina större rikstäckande konkurrenter. Ofta har de mindre mäklarna goda kontakter med den lokala banken och försäkringsbolaget.

Det kan också vara så att de mindre firmorna är lite mer personliga och flexibla i sin service. Det är ofta värt att undersöka vad den lokala mäklaren kan erbjuda. Överväg noga för- och nackdelarna och kom ihåg att det inte bara är provisionen som avgör vilken mäklare som är det bästa valet.

Pruta och förhandla

Det kräver tid och arbete att hitta rätt mäklare. Låt gärna två, eller helst tre, mäklare gå igenom fastigheten noga. Ta reda på hur de kommer marknadsföra objektet, vad de ser för möjligheter och vilken ersättning de kräver. Varje mäklare gör sin egen bedömning och strategierna kan variera kraftigt från en mäklare till en annan. Välj den mäklare som känns bäst och som verkar ha tid och engagemang att göra ett bra jobb.

Prova gärna vår tjänst där du får offerter från olika mäklare och själv bestämmer vilken mäklare du tycker verkar bäst. Det är bara att fylla i formuläret så har du satt igång processen. Det är gratis och du binder dig inte till något.

Jämför erbjudanden från flera mäklare

Landsöversikt