Pantbrev – vad är det?

Pantbrev är en kostnad att räkna med när du köper en fastighet och tar lån för det. Det är pantbrev som ger banken rätt att kräva in pengar om en köpare inte kan betala för sitt bolån.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 12.09.2023

Vad är pantbrev?

Pantbrev är bankens bevis på att de äger den andel av fastigheten som är betalad med bankens utlånade pengar. Att bostaden används som säkerhet kallas pantsättning. Pantbrev behöver du dock bara betala för när du tar lån för en fastighet.

När du köper en bostad som inte är en egen fastighet, såsom en bostadsrätt, finns inga pantbrev att tänka på. Med det sagt, används bostadsrätten fortfarande som säkerhet för bolånet och blir pantsatt.

Läs också: Bolån – det här behöver du veta

Vad är kostnaden för pantbrev?

Kostnaden för pantbrev beror på hur stort bolån du tar för att köpa huset och vilka pantbrev som redan finns knutna till fastigheten. Det måste finnas pantbrev motsvarande 2 procent av ditt bolån. Om den tidigare ägaren inte hade några lån på huset blir kostnaden för dig helt enkelt 2 procent av ditt bolån – annars betalar du bara för skillnaden mellan era bolån (se exempel nedan).

Kostnaden för pantbrev kallas stämpelskatt och tas ut av Lantmäteriet. När du tar ut pantbrev gör du en så kallad inteckning. Därtill betalar du en expeditionsavgift på 375 kronor.

Läs också: 12 kostnader vid husköp som är bra att känna till

För juridiska personer, såsom företag som tar lån för fastigheter, är stämpelskatten för pantbrev istället 4,25 procent.

Vad händer med pantbrev vid försäljning?

När du köper hus med pantbrev tar du över fastighetens befintliga pantbrev utan kostnad. Däremot köper du troligen huset för ett högre pris än den tidigare ägaren, och tar därför också ett större bolån. Då behöver du komplettera med ett till pantbrev.

Vi tar ett exempel för att förklara vad mellanskillnaden blir. Om den tidigare ägaren betalade för fastigheten med hjälp av ett lån på 3 miljoner, och du tar ett lån på 4 miljoner, skiljer det 1 miljon som du behöver betala 2 procent stämpelskatt för. 2 procent av 1 miljon är 20 000 kronor. Med Lantmäteriets expeditionsavgift blir kostnaden för pantbrevet då 20 375 kronor.

I de handlingar som en köpare får om en fastighet, ska antalet pantbrev och pantbrevens belopp finnas med.

För dig som säljer är det bra att veta att kostnaden för pantbrev är avdragsgill i deklarationen. Det betyder att du drar bort kostnaden när du räknar ut vinstskatten på försäljningen.

Varför heter det pantbrev?

Det var inte så många år sedan pantbreven var fysiska dokument som lämnades in till banken. De lämnades helt enkelt som pant för att få ta lån, eftersom själva fastigheten inte kan lämnas in. Breven var vackra och sirligt utformade. De vårdades ömt och fria pantbrev, de som inte lämnats till banken, låg i bankfack. Numera finns dessa skriftliga pantbrev enbart som kuriosa och idag finns det alltså inte något fysiskt papper som fastighetsägaren behöver bry sig om.

Vad är skillnaden mellan pantbrev och lagfart?

Både pantbrev och lagfart är kostnader du betalar till Lantmäteriet när du köper en fastighet. Pantbrev handlar om bolånet, medan lagfart registrerar dig som ny ägare. Läs vår artikel om lagfart och vad det kostar.

Landsöversikt