Värdera bostad – det här ska du tänka på
Funderar du på att sälja din bostad? Det första steget är att låta en mäklare värdera bostaden. Följ denna guide för tips inför värdering av hus, vad du kan förvänta dig och hur du bäst förbereder dig inför din bostadsvärdering.
Det kan finnas flera anledningar till att du vill få din bostad värderad. Oavsett om du är intresserad av att sälja, vill omförhandla ditt befintliga bolån eller bara är nyfiken på husets marknadsvärde kan det vara bra att låta en mäklare genomföra en bostadsvärdering.
Olika typer av värderingar
Beroende på vad du vill få ut av värderingen finns det två olika typer av bostadsvärderingar – en muntlig marknadsvärdering eller en skriftlig bankvärdering.
Marknadsvärdering
En marknadsvärdering görs för att du ska få en uppskattning om bostadens aktuella värde vid en eventuell försäljning. Marknadsvärderingen hjälper dig inte bara sätta ett lämpligt utgångspris utan låter dig även få koll på din budget inför ett kommande bostadsköp.
Du kan när som helst genomföra en marknadsvärdering. Hos de flesta mäklarbyråer kan du värdera din bostad gratis. Dessa värderingar sker muntligt och oftast i samband med ett hembesök där mäklaren tillsammans med dig går igenom bostadens skick och andra faktorer som kan påverka värdet. En värdering tar vanligtvis 30–60 minuter.
Bankvärdering
En bankvärdering kan vara aktuell om du vill göra en omvärdering av bostaden för att sänka din amortering. En av banken godkänd mäklare eller värderingsman ger dig då en skriftlig värdering av bostaden som du kan använda som underlag för att förhandla om ditt bolån eller minska amorteringskravet.
Vad kostar en skriftlig värdering av hus?
När du vill få en skriftlig värdering av din bostad tar de flesta mäklare ut en avgift för denna tjänst. Kostnaden brukar vanligtvis ligga mellan 1500 och 2500 kronor. Priset kan variera beroende på mäklarbyrå eller var i landet huset ligger.
Då värderingen endast är en indikation om bostadens marknadsvärde kan mäklarnas uppskattning av värdet skilja sig åt. Genom att låta flera mäklare värdera din bostad kan du få en tydligare bild av bostadens aktuella värde.
Hur går en värdering till?
Innan mötet tar mäklaren reda på viktig information om din bostad och området. Det inkluderar exempelvis fastighetsutdrag med information om tomtförhållanden samt statistik om andra sålda hus i området.
Väl på plats går mäklaren och du gemensamt igenom ditt hem både in- och utvändigt för att få en god uppfattning om bostadens skick. Du kommer även få svara på lite frågor om bostaden och tillsammans går ni sedan igenom alla underlag för huset – exempelvis planritningar och månadskostnader. För att spara tid är det bra om du är förberedd med viktiga dokument och siffror om bostaden. Vilka dessa är hittar du lite längre ner i denna artikel.
Mäklaren kan sedan ge dig en muntlig värdering av bostadens uppskattade marknadsvärde. Du kan dessutom få tips på förändringar eller mindre renoveringar du kan genomföra för att öka värdet på huset inför en försäljning.
Muntliga värderingar är oftast helt kostnadsfria. Om du vill ha en skriftlig värdering att lämna till banken bör du meddela mäklaren om det innan värderingen. En sådan bankvärdering genomförs vanligen mot en mindre avgift.
Tips inför bostadsvärdering
Du kan själv förbereda dig inför värderingen genom att ta fram dokumentation om bostaden, fundera över unika egenskaper din bostad har samt eventuella för- och nackdelar om bostaden eller området som mäklaren bör ha kännedom om.
Viktiga dokument du kan förbereda inför mäklarens värdering av din bostad:
- Planritningar
- Gamla objektsbeskrivningar
- Kvitton och underlag på genomförda renoveringar
- Köpekontraktet för bostaden
- Dina lånehandlingar
- Eventuell månadsavgift
- Sammanställning av driftskostnader (t.ex. sophämtning, uppvärmning och taxeringsvärde)
Vad tittar mäklaren på vid värdering?
Under en bostadsvärdering tar mäklaren hänsyn till en rad olika faktorer. Det handlar bland annat om bostadens storlek och skick, den aktuella marknaden och vilket område bostaden ligger i.
- Bostadsmarknaden. Den aktuella marknaden spelar stor roll i mäklarens uppskattning av värdet på din bostad. Ofta tittar mäklaren på statistik över vad liknande bostäder nyligen sålts för i närområdet för att ge en indikation om vad din bostad kan säljas för.
- Läget. Bostadens läge har också en stor inverkan på värdet. Ligger huset eller lägenheten i en storstad eller i en mindre ort? Hur ser det ut med tillgänglighet till kollektivtrafik? Finns det närhet till natur?
- Storlek och skick. Boendeyta, antal rum och vilket skick bostaden är i kommer mäklaren ta i beaktning under värderingen. Nyrenoverade badrum och kök brukar ofta höja värdet på bostaden, likaså underhåll såsom nylagt tak eller renoverad fasad.
- Driftkostnad. Kostnader för bland annat hemförsäkring, fastighetsavgift, el, värme och vatten är också sådant mäklaren tittar på vid en bostadsvärdering.
Vanliga frågor och svar om bostadsvärdering
Vad kostar en värdering av huset?
Kostnaden för din bostadsvärdering beror på om du vill ha en muntlig värdering eller en skriftlig värdering. En muntlig värdering innebär i de flesta fall att mäklaren värderar din bostad gratis. Om du däremot vill ha en skriftlig värdering brukar det tas ut en avgift om cirka 1500–2500 kronor.
Hur lång tid tar en värdering?
En bostadsvärdering brukar vanligtvis pågå mellan 30 och 60 minuter. Exakt hur lång tid du kan räkna med beror på vilken typ av bostad du vill värdera, hur många kvadratmeter det handlar om samt bostadens skick.
Genom att ha all nödvändig dokumentation om lägenheten eller huset redo underlättar du även för mäklaren att genomföra en snabb och effektiv värdering. Kontakta gärna mäklaren för att få en tydligare bild om hur lång tid just din värdering förväntas pågå.
Hur ofta får man värdera om huset?
Omvärderar du huset med syftet att sänka din amortering får du i regel genomföra en ny värdering vart femte år. Undantaget från 5-årsregeln är om du har genomfört en omfattande renovering som avsevärt förändrat värdet på bostaden, exempelvis i form av en större om- eller tillbyggnad till huset. Din bank kan hjälpa dig avgöra om din renovering utgör en tillräckligt omfattande värdeförändring för att undantas från 5-årsregeln.
Vill du däremot genomföra en värdering av din bostad utan att använda det som underlag för att sänka din amortering går det självklart bra att värdera om huset när som helst.