Någon tar en bild med mobilen av ett påkostat kök

Sälja utan mäklare

Det är fullt möjligt att sälja bostaden utan att blanda in en mäklare, men det krävs en hel del kunskap och engagemang för att lyckas. Läs om vad man bör tänka på när man säljer på egen hand.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 28.09.2023

En mäklare kostar, men för många är det självklart att ha professionellt stöd med vid en så stor affär som en bostadsförsäljning. Samtidigt finns stora pengar att spara på mäklartjänsten och det finns inga lagar som säger att man måste anlita en mäklare, så länge försäljningen sköts enligt alla lagkrav.

I den här artikeln beskriver vi både fördelar och nackdelar med att sälja sitt hus eller sin lägenhet utan mäklare.

Fördelar: anledningar att sälja utan mäklare

Det finns flera anledningar till varför vissa väljer att sköta sin bostadsförsäljning själva. Den vanligaste är önskan om att spara pengar genom att slippa betala mäklararvodet. Det är en strategi som kan löna sig, men det förutsätter att din försäljning landar på ett nästan lika högt slutpris som en försäljning med mäklare hade gett dig. Statistiken visar att mäklare säljer för 26 procent högre slutpris än privata säljare. Risken är med andra ord att du faktiskt förlorar pengar på att sälja utan mäklare, eller landar på plus minus noll.

Läs också: Mäklararvode – så undviker du att betala för mycket

Något annat som vissa önskar är större kontroll över försäljningen. När du är din egen mäklare är det du som väljer säljstrategier, skriver annonsen, bestämmer när och hur visningarna ska hållas, och så vidare. Det är ett stort arbete, men det ger full frihet.

Ännu en faktor är vilken förmåga du själv har som säljare. När du själv säljer ditt hus eller lägenhet har du en möjlighet att bygga relationer med spekulanterna. Kanske har ditt hem en historia som du berättar väl och i bästa fall gör din passion för platsen att du säljer bostaden bättre än en mäklare. Det fungerar förstås bäst om du vet att du upplevs som förtroendeingivande och karismatisk.

Nackdelar: utmaningar med att sälja själv

Att sälja utan mäklare kan löna sig. Om du väljer att satsa på det är det viktigt att ha koll på omfattningen av arbetet och vilka svårigheter som kan påverka försäljningen.

1. Göra en värdering och välja utgångspris

Att värdera bostaden är inte den svåraste delen av arbetet. Det finns tjänster online som direkt ger en värdering av bostaden utifrån priser på liknande bostäder i området. Sedan behöver man också göra en individuell bedömning av bostaden, och tänka igenom vilka aspekter som höjer och sänker värdet.

Något mer utmanande är att sätta utgångspriset som ska stå i annonsen. Ett för högt pris avskräcker, medan ett för lågt pris anses som lockpris. Lockpris är olagligt, men det är fullt lagligt att sätta ett för högt utgångspris i hopp om att sälja för det priset.

2. Marknadsföra försäljningen själv

En attraktiv annons är A och O för att väcka intresse på bostadsmarknaden och göra ditt hem rättvisa. Arbetet med att få till en snygg och strategisk annons kan delas upp i följande: homestyling, fotografering (gärna även med drönare för områdesbilder), bildredigering, att välja innehåll till annonstexten och att formulera sig strategiskt.

Därefter kommer den bit som skapar störst hinder: att publicera och sprida annonsen. Tjänsten som absolut flest spekulanter använder är Hemnet – och endast mäklare kan annonsera på Hemnet. En annan relativt populär sajt är Booli, som samlar ihop annonser från olika sajter. På Booli går det dock inte att publicera annonser.

Det är alltså tufft att få synlighet när man säljer privat. Räkna också med att annonseringen kostar.

3. Se till att överlåtelsen blir juridiskt korrekt

Nästa utmaning är det rent juridiska. Det är mycket pappersarbete att sätta sig in i och många regler att känna till. För att få till ett korrekt köpekontrakt är det i alla fall möjligt att anlita en mäklare på timbasis eller ta hjälp av jurister inom fastighetsrätt. Om du säljer en fastighet, såsom ett hus eller en tomt, fungerar överlåtelsen annorlunda jämfört med en bostadsrätt eller någon annan typ av nyttjanderätt.

4. Ordna skatten på försäljningen

Med syftet att spara pengar bör du också se till att bostadsförsäljningen beskattas rätt i deklarationen. Det är annars något som en mäklare kan hjälpa dig med. Risken är större att du betalar för mycket vinstskatt än för lite.

5. Omfattningen av arbetet

Om du har ett heltidsjobb får du vara beredd på att försäljningsprocessen kommer att äta upp en stor del av din fritid. Först finns alla förberedelser inför försäljningen, därefter kommer arbetet efter att annonsen är publicerad och du förhoppningsvis lockar spekulanter till visningen. Då behöver du hålla i visningar och vara tillgänglig att prata med potentiella köpare som ringer och ställer frågor. Sedan inleds förhoppningsvis en budgivning som du då behöver sköta.

Läs också: Budgivning – så funkar det

6. Hålla huvudet kallt och ta hänsyn till tidigare försäljningar

Något som mäklare har är erfarenhet och ett bredare perspektiv på bostadsförsäljningar. Mäklare har hunnit lära sig vad som fungerar och känner till den lokala marknaden.

En mäklare har inte heller samma personliga engagemang i bostaden som du själv, vilket kan vara en fördel. Din relation till ditt hem kan göra det svårt att se på bostaden på ett objektivt sätt och faktiskt bedöma hur utomstående uppfattar bostaden.

7. Köparens upplevelse utan en mäklare

Det allra viktigaste, och det potentiellt största problemet, är hur spekulanter upplever en försäljning där en mäklare inte är inblandad. Risken är att folk inte upplever den där professionella känslan när en mäklare inte är inblandad, oavsett hur skicklig du är. Man är van vid att en mäklare sköter affären och det kan kännas mindre tryggt att allt ansvar ligger hos en privatperson.

Mest kännbart blir det för spekulanterna som kommer på visningen och möts av personen som bor där. Ett råd inför visningar är att plocka bort personliga detaljer och göra hemmet mer anonymt. Det är för att folk ska kunna leva sig in att bo där. Så om du som bor där står där i alldeles egen person blir det omöjligt att få den anonyma känslan.

Läs också: Därför ska du anlita en mäklare

Låt mäklarna konkurrera

För dig som hellre anlitar en mäklare är det smart att jämföra flera offerter innan du bestämmer dig. Mäklare.se är en kostnadsfri offerttjänst som gör att du får kontakt med upp till fyra mäklare. De vet att de konkurrerar om dig och därför ger de dig bra erbjudanden.

Jämför lokala mäklare

Landsöversikt