Någon tar en bild med mobilen av ett påkostat kök

Sälja bostaden själv

Det är fullt möjligt att sälja bostaden utan att blanda in en mäklare, men det kräver att man har mycket tid och kunskaper. Risken är även att köparen känner sig mindre trygg. På senare tid har det dock dykt upp hybridtjänster på nätet där man kan välja hur mycket mäklarhjälp man vill ha.

Bild på artikelförfattaren Dag Kättström.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 10.12.2019

En mäklare kostar, men för många är det självklart att ha professionellt stöd med vid en så stor affär som en bostadsförsäljning. Inte minst eftersom mäklarrollen innebär mer än att bara sköta pappersarbetet.

Samtidigt finns stora pengar att spara på mäklartjänsten, så det blir allt vanligare att helt eller delvis sälja sin bostad på egen hand.

Helt på egen hand

Det finns två huvudsakliga utmaningar med att sälja sitt hus helt på egen hand, även om det är fullt möjligt. Den första är marknadsföringen. Det är ofta svårt att få lägga ut sitt hus eller sin bostadsrätt på de stora säljsidorna på internet, eftersom de endast är öppna för mäklare. Det gör det problematiskt att nå ut och det blir fort dyrt att annonsera på egen hand. För köparen kan det också kännas otryggt att det inte är en mäklare inblandad.

Det andra problemet är det rent juridiska. Det är mycket pappersarbete att sätta sig in i och många regler att känna till. Det är dock möjligt att anlita en mäklare på timbasis för att skriva ett kontrakt. Annars kan banken ofta hjälpa till. De har ofta flera jurister som kan fastighetsrätt.

Med nya mäklartjänster

Den digitala utvecklingen har lett till nya tjänster inom det område som kallas proptech. Man kan nu som säljare välja att använda sig av vissa mäklartjänster, men själv sköta till exempel visningen.

Hemverket är ett exempel på en sådan tjänst och det dyker upp allt fler liknande möjligheter. Att använda en sådan tjänst innebär att man kan spara mycket pengar på det traditionella mäklararvodet, samtidigt som det ändå finns mäklarkunskap i bakgrunden som man kan använda sig utav. I takt med den tekniska utvecklingen som till exempel digital homestaging och avtalstjänster på internet kan mäklarrollen komma att förändras.

Om du vill jämföra mäklararvoden och vilka arbetssätt några mäklare i ditt närområde kan erbjuda kan du använda dig av vår kostnadsfria offerttjänst genom att fylla i formuläret.

Landsöversikt