Sälja bostad på egenhand

Många tycker att mäklare tar hutlöst mycket betalt för lite arbete. Det kan finnas en poäng i det. Samtidigt kan det kännas tryggt att ha en professionell medlare och en som kan sina saker vid en så stor affär som en bostadsförsäljning. Allt fler väljer trots det att sälja sitt hus på egen hand. Det finns de som klarar allt på egen hand, och de som använder sig av en ny typ av mäklartjänster. Dessa mäklartjänster är av en annan art än den traditionella personliga mäklaren som kommer och visar huset för säljarna.

Helt på egen hand

Det går givetvis att sälja sitt hus helt på egen hand. De stora problemen med att sälja själv kan indelas i två kategorier. Den första är marknadsföringen. Tyvärr är det ofta svårt att få lägga ut sitt hus eller sin bostadsrätt på de stora säljsidorna på Internet. Dessa är endast åtkomliga för mäklarna. Det kan göra att det är svårt att nå ut. Det kan också snabbt bli dyrt att sätta in annonser i tidningarna. Någon mängdrabatt utdelas inte för en enskild individ som vill sälja sitt hus. Det kan också göra att köparna känner sig osäkra på säljaren, när mäklare inte finns.

Det andra problemet är det rent juridiska. Men det går faktiskt att anlita en mäklare på timbasis för att skriva ett kontrakt. Det är det många som går med på. Annars kan banken ofta vara behjälplig. De har ofta flera jurister som kan det där med fastighetsrätt.

Med nya mäklartjänster

Flera företag marknadsför numera sig själva som e-mäklare med fast pris. För priset får säljaren tillgång till plats på internet inklusive de stora säljfirmorna och juridisk hjälp vid tecknandet av köpekontrakt och annan administration. Däremellan får kunden klara sig själv. Det här har blivit mäkta populärt och det finns numera mängder med olika företag med olika typer av erbjudanden till privata säljare. Det kan löna sig att pröva detta, då många hårt hoparbetade kronor kan sparas. Priserna är ofta fasta och gäller om fastigheten eller bostadsrätten säljs. Det återstår att se om dessa mäklartjänster kommer att hålla i sig. Troligen kommer det här att bli en allt större marknad i framtiden. Än så länge finns det ett visst motstånd hos köparna för denna tjänst, då det känns tryggare med en mäklare som man kan fråga vid behov. Säljare har också ibland tvekat, då en mäklare i vissa fall kan få ut ett högre pris än vad en privatperson kan få.