- hitta den bästa mäklaren för dig!

Sälja bostad på egenhand

Precis som många andra branscher påverkas mäklarbranschen av den teknologiska utvecklingen. Idag finns det alternativ till den traditionella mäklaren och dess roll i bostadsaffären. Det kan finnas mycket pengar att spara. Majoriteten tycker dock fortfarande att en mäklare är det tryggaste alternativet.

Många tycker att mäklare tar oförskämt mycket betalt för lite arbete. Det kan finnas en poäng i det. Samtidigt kan det kännas tryggt att ha en professionell medlare vid en så stor affär som en bostadsförsäljning. Men allt fler väljer att sälja sitt hus på egen hand. Det finns de som klarar allt på egen hand, och de som använder sig av en ny typ av mäklartjänster. Dessa mäklartjänster fungerar på ett annat sätt än den traditionella personliga mäklaren som kommer och visar huset för säljarna.

Helt på egen hand

Det finns två huvudsakliga utmaningar med att sälja sitt hus helt på egen han, även om det är fullt möjligt. Den första är marknadsföringen. Det är ofta svårt att få lägga ut sitt hus eller sin bostadsrätt på de stora säljsidorna på internet, de är endast åtkomliga för mäklarna. Det gör det svårt att nå ut och det blir fort dyrt att annonsera på egen hand. För köparen kan det också kännas otryggt att det inte är en mäklare inblandad.

Det andra problemet är det rent juridiska. Det är mycket pappersarbete att sätta sig in i och många regler att känna till. Det är faktiskt möjligt att anlita en mäklare på timbasis för att skriva ett kontrakt. Annars kan banken ofta hjälpa till. De har ofta flera jurister som kan fastighetsrätt.

Läs även om Mäklarens roll.

Med nya mäklartjänster

På senare år har det utvecklats en ny bransch med e-mäklare. De erbjuder ett fast pris, där säljaren får tillgång till annonsering på internet och hos de stora säljfirmorna, samt juridisk och administrativ hjälp. Allt annat sköter dock säljaren själv.

Tjänsten har blivit allt mer populär. Idag finns det ett stort urval företag med olika typer av erbjudanden till privata säljare. Det finns mycket att spara och kan vara värt att pröva. Priserna är ofta fasta och gäller om fastigheten eller bostadsrätten säljs. Det återstår att se hur dessa mäklartjänster kommer utvecklas. Än så länge finns det ett visst motstånd hos köparna för denna tjänst, eftersom det känns tryggare att ha en mäklare som man kan fråga vid behov. En del säljare skeptiska, då en mäklare i vissa fall kan få ut ett högre pris än vad en privatperson kan få.