Vita radhus i ett tätbebyggt bostadsområde.

Om köparen backar ur

Vad händer om köparen ångrar bostadsaffären? För köparen är det stor risk att bli ersättningsskyldig. Det är viss skillnad mellan husköp och köp av bostadsrätt.

Bild på artikelförfattaren Sara Nordström.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 13.11.2023

Bland det värsta som kan hända en säljare är att köparen vill avbryta fastighetsaffären. Hur illa det blir beror givetvis på när i processen köparen drar sig ur bostadsköpet. Fastighetsaffären är inte huggen i sten förrän kontraktet är påskrivet. Innan dess har köpare – och säljare – rätt att dra sig ur affären utan att ersätta den andre parten. Det är alltså enkelt att ångra sig innan kontraktsskrivningen.

Om köparen ångrar sig efter kontraktsskrivning

När kontraktet väl är undertecknat är det mycket svårare för köparen att dra sig ur bostadsköpet. Det är också vid kontraktsskrivningen som handpenningen betalas.

En möjlighet är att något villkor i kontraktet inte uppfyllts. Då kan köparen dra sig ur utan att betala någon ersättning. Ett köpekontrakt kan till exempel innehålla ett villkor om att köparen ska få sitt eget hus sålt, eller att det krävs en godkänd besiktning för att köpet ska gå igenom. För säljaren är det en fördel om det inte finns några sådana villkor inskrivna i kontraktet. Då blir köparen ersättningsskyldig om hen drar sig ur efter att ha skrivit kontraktet.

Läs också: Vad ska ett köpekontrakt innehålla?

Köparen förlorar på att dra sig ur köpet

Om säljaren kräver ersättning tas detta i första hand från handpenningen. Om det inte räcker får köparen betala mellanskillnaden till säljaren. Om arvoden måste betalas ut trots att försäljningen inte blir av är det köparen som är skyldig att betala det. Det kan också bli aktuellt att köparen får stå för säljarens kostnader för dubbelt boende samt mellanskillnaden ifall huset sedan säljs till ett lägre pris.

Om en köpare ångrar sig efter att kontraktet skrivits på, rekommenderar många mäklare att köparen går vidare med köpet för att därefter försöka sälja fastigheten vidare. Det är ofta ett bättre alternativ ur ekonomisk synpunkt.

Att ångra ett bostadsrättsköp

Bostadsrätter kräver egentligen inte ett skriftligt kontrakt för att affären ska vara giltig. Ett muntligt kontrakt kan räcka, även om det sällan sker. I de flesta fall ska ett kontrakt signeras för att affären ska bli giltig. Det kan dock innebära att säljaren har rätt till ersättning om köparen drar sig ur affären innan kontrakt har skrivits. Kontakta genast mäklaren om detta händer. För att få ersättning behöver säljaren visa att han eller hon lidit ekonomisk skada för att en ersättning ska bli aktuell.

Om säljaren ångrar sig

När kontraktet väl är påskrivet har säljaren försatt sig i en situation där bostaden är förlorad, om köparen inte allvarligt misslyckas med att fullfölja sina åtaganden, att betala till exempel. Om säljaren ångrar sig och vill behålla bostaden är den enda chansen att köparen är villig att förhandla. Det kan då handla om att betala en större summa i skadestånd för att köparen ska låta köpet gå tillbaka.

Landsöversikt