Närbild på överlämning av nycklar framför villadörr

Sälja bostad – så gör du steg för steg

Funderar du på att sälja din bostad men är osäker på var du ska börja? I denna guide går vi igenom hur du säljer din bostad steg för steg så att du vet exakt hur du ska gå tillväga för att sälja din bostad.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 5 april 2023
Sälja bostad – steg för steg

7 steg till att sälja din bostad

Klicka på en av länkarna för att hoppa direkt till avsnittet.

  1. Värdering
  2. Hitta rätt mäklare
  3. Undersök ditt ansvar som säljare
  4. Förberedelser inför visningen
  5. Visning och budgivning
  6. Kontraktsskrivning
  7. Efter bostadsförsäljningen

1. Värdering

Först och främst bör du fundera över om du faktiskt vill sälja din bostad eftersom en bostadsförsäljning ofta kan bli dyr. Det första steget för att ta reda på om försäljningen är trolig att gå med vinst eller förlust är därför att värdera din bostad och ta reda på vad ditt hem egentligen är värt på marknaden.

Undersök vad bostäder sålts för tidigare i ditt område och låt en mäklare värdera din bostad. Genom att låta flera mäklare värdera bostaden kan du bli mer säker på vilket pris du kan förvänta dig samtidigt som du kan jämföra deras arvoden och erbjudanden. Hitta och jämför mäklarbyråer enkelt genom att fylla i formuläret på Mäklare.se.

Fundera också över när du önskar lägga ut bostaden för försäljning och hur lång tid du kan vänta innan bostaden måste säljas. Genom att också ta reda på när det är bäst att sälja och hur du kan förbereda dig inför värderingen är du på god väg att göra ett väl övervägt val gällande din bostadsförsäljning.

Planera i god tid inför din fastighetsförsäljning för att ha möjlighet att genomföra förbättringar av bostaden innan du lägger ut den till försäljning. Överväg att rusta upp hemmet eller investera i homestyling inför visningen för att bostaden ska kännas så attraktiv som möjligt och öka chanserna för fler bud och ett högre försäljningspris.

Läs även dessa artiklar för fler tips när du ska sälja bostad:


2. Hitta rätt mäklare

När du bestämt dig för att du ska sälja bostaden måste du välja vem som ska sälja den. Antingen kan du sälja bostaden själv, eller så kan du anlita en mäklare. En mäklare kostar, men fördelarna med att anlita professionell hjälp vid en så stor affär som en bostadsaffär överväger ofta nackdelarna.

Mäklarens uppgift är att på uppdrag av säljaren agera som en medlare mellan köpare och säljare och beakta båda parters intressen. Hur arbetet ska skötas regleras av fastighetsmäklarlagen och alla fastighetsmäklare måste vara registrerade hos Fastighetsmäklarinspektionen för att vara verksamma.

Oavsett vilket typ av objekt du ska sälja kan du tjäna mycket på att anlita rätt mäklare. Med kunskap om marknaden och andra lyckade försäljningar kan en erfaren mäklare hjälpa dig att locka spekulanter och få bostaden såld snabbt, tryggt och till ett bra pris. Vissa väljer att sälja bostaden själv, men det är utmanande och kräver mycket tid och kunskap.

Läs även dessa artiklar för fler tips inför ditt val av mäklare:

Kvinnlig mäklare på möte med ett par.
Hitta rätt mäklare. En mäklare med rätt kunskap kan hjälpa dig få bostaden såld snabbt.

3. Undersök ditt ansvar som säljare

Inför försäljningen är du som säljare ansvarig för att tillhandahålla alla relevanta dokument och uppgifter om bostaden. Det är även säljarens ansvar att upplysa om bostadens fel och brister samt annat som kan vara av intresse för köparen, något som brukar benämnas som säljarens och mäklarens upplysningsskyldighet.

Köparen är samtidigt ansvarig för att noga undersöka bostaden innan köpet – detta kallas för köparens undersökningsplikt. Som säljare är du alltså inte skyldig att upplysa om varje repa i parketten utan endast sådant som köparen inte kan upptäcka vid en noggrann undersökning.

Om fel ändå upptäcks i efterhand kan du bli ersättningsskyldig. Dina skyldigheter som säljare och hur lång tid du bär ansvaret för eventuella dolda fel varierar beroende på om du säljer en lägenhet eller ett hus.

Lär dig mer om ditt ansvar som säljare:


4. Förberedelser inför visning

Ett nyslipat parkettgolv eller en ommålning av ett rum kan helt förändra en potentiell köpares första intryck av ditt hem. Homestyling kan ofta höja det slutgiltiga försäljningspriset och det kan löna sig att göra mindre renoveringar i bostaden inför fotografering och visning för potentiella köpare.

En bra start kan vara att rensa hyllorna, plocka undan personliga ägodelar och se till att alla lampor och eluttag fungerar som de ska. Ibland kan det vara nödvändigt att ta bort en del möbler om det ser för plottrigt ut – tanken är att ge ett inbjudande och välskött intryck samtidigt som man lämnar utrymme åt spekulanten att möblera hemmet i sitt huvud.

Det blir allt vanligare att anlita en professionell stylist för att göra hemmet så attraktivt som möjligt inför fotografering och visning. Många mäklarbyråer kan hjälpa dig kontakta en homestaging-expert, eller så kan du jämföra erbjudanden från flera experter på homestyling nu genom att fylla i formuläret på Mäklare.se.

Här hittar du fler artiklar med tips och trix som kan hjälpa dig inför visningen:

Fotograf tar ett foto av ett stylat sovrum.
Förberedelser inför visning. Homestyling inför fotografering och visning blir ett allt mer populärt alternativ.

5. Visning och budgivning

Det finns många artiklar som förklarar vad man som köpare ska tänka på under en visning och strategier för att vinna budgivningen. Men vad ska du egentligen tänka på när det är du som säljer bostaden?

Visste du exempelvis att många mäklare rekommenderar säljaren att inte vara hemma under visningen? Det gör spekulanterna mer bekväma att gå runt i lugn och ro och undersöka bostaden utan att känna sig obekväma eller hämmade av husägaren.

Efter visningen återkopplar mäklaren om hur det gick och vidarebefordrar eventuella frågor som uppkommit under visningen till dig som säljare. När det är dags för budgivning är det upp till dig hur den ska gå till. Mäklaren kommer finnas till hands som stöd under processen och hålla både dig som säljare och spekulanterna uppdaterade om nyinkomna bud.

Läs mer om visning och budgivning i dessa artiklar:


6. Kontraktsskrivning

När budgivningen är avslutad och du accepterat köparens bud är det dags att skriva köpekontrakt. Vanligtvis görs det på mäklarens kontor. Det är lagkrav på att köpekontraktet ska innehålla bland annat priset på bostaden och båda parternas underskrifter. Många väljer att även inkludera exempelvis tillträdesdag och hur betalning av handpenning ska ske.

Kom ihåg! Ett bud är inte bindande förrän köpekontraktet är signerat av både säljaren och köparen.

När alla delar i köpekontraktet är fullgjorda avslutas bostadsaffären med signering av ett köpebrev. Det är mäklarens ansvar att upprätta köpebrevet och det fungerar som ett slags kvitto på bostadsförsäljningen.

Läs mer om vilka delar som ingår i kontraktsskrivningen här:


7. Efter bostadsförsäljningen

Grattis till bostadsförsäljningen!

När allt är påskrivet, resterande av köpeskillingen är betald och villkoren i kontraktet uppfyllda är det dags att överlåta bostaden och lämna över nycklarna till de nya ägarna. Överlåtelsen sker oftast på köparens bank.

Deklarering av försäljningen sker året efter att du sålt bostaden. Om du gått med vinst ska en vinstskatt betalas. Kom ihåg att du kan göra avdrag från vinstbeloppet för omkostnader som uppstått i samband med försäljningen – till exempel mäklararvodet eller kostnader för renoveringar som genomförts under året du säljer eller de fem föregående åren.

Läs även dessa artiklar med nyttig information för dig som sålt din bostad:


Landsöversikt