planritning över lägenhet i 3D

Mäta boytan – så gör du

I takt med ökande bostadspriser har det blivit allt viktigare att lägenhetens eller husets boyta är korrekt uppmätt. Kontrollmät därför inför en bostadsaffär, något du även kan köpa in experthjälp för att göra.

Bild på artikelförfattaren Dag Kättström.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 28.11.2023

Betydelsen av priset per kvadratmeter är stor, speciellt för lägenheter i storstäderna. Därför är det viktigt att det blir rätt. Om köparen efter affären kontrollmäter och upptäcker att den uppgivna boytan var för stor, är det ett solklart skäl för skadestånd. Oftast handlar det då om att säljaren betalar tillbaka motsvarande överpris.

Men det är inte alldeles enkelt att göra en korrekt mätning. Mycket kan gå fel, även för mätkonsulter.

Detaljerad standard

Det har blivit vanligare att man som säljare tar in ett professionellt mätföretag, vilket man då är tydlig med inför köparna. Detta bör garantera att uppmätningen är korrekt gjord, men det finns exempel på att även mätfirman har gjort fel. Kontrollera därför med ett mätföretaget hur långt deras ansvar sträcker sig vid felmätningar.

Det finns en uppsättning spelregler för hur man mäter boytan. Dessa har formulerats av Svenska Institutet för Standarder. För den som vill fördjupa sig finns skriften “SS 21054:2009, Area och volym för husbyggnader – Terminologi och mätregler”.

De viktigaste punkterna när du ska mäta boytan:

skiss till hur du mäter upp botyan
Enkel mätning av boytan Mät från yttervägg till yttervägg.
  • Du mäter från golvsockeln på insidan av en yttervägg till golvsockeln på motsatta sidans yttervägg.
  • Därefter gör du samma sak med avståndet mellan de två andra ytterväggarna.
  • Multiplicera mätetalen och du har fått fram ett mått på boytan.

Kompletterande regler

Om du bor i en lägenhet med väggar som är tunnare än 30 cm och med en takhöjd över 1,90 m i hela lägenheten, då är det mått på arean du fått fram om du följer punkterna ovan korrekt. Då är mätningen enkel. Ytan där det finns köksinredning, garderober, badkar etc. ingår i arean.

Men ofta är det inte riktigt så enkelt. Här är några ytterligare saker att tänka på när du mäter boytan.

1. Rektangulär bostad eller en annan form

Om inte bostaden är rektangulär blir det ett större jobb med att mäta rum för rum och lägga ihop talen.

2. Boyta vid snedtak

Om du bor i en mysig takvåning med snedtak ska du räkna bort ytorna som ligger längre än 60 cm ifrån den punkt där takhöjden understiger 1,90 m. Undantaget ytan under takkupor med fönster.

3. Boyta vid innerväggar och pelare

Om du har innerväggar, pelare eller liknande som är tjockare än 30 cm mäter du 15 cm in i denna från alla håll och räknar med i boytan. Allt annat undantas från boarean.

4. Boyta vid trappor

När man mäter boytan i ett hus med trappor ska man låtsas som att det inte är någon trappa där. Alltså räknas arean där trappan befinner sig.

5. Boarea och biarea

Om du bor i ett hus gäller det att skilja mellan boarea och biarea (också kallat boyta och biyta). Biarea är delar som inte anses vara möjliga att nyttja för boende på samma sätt som boarean. Ytor i källare där golvet ligger under marknivån räknas som biarea. Garage, förråd och liknande ytor utan direkt ingång från boarean räknas också som biarea. Denna uppdelning redovisas alltid inför en försäljning av hus.

Om du är osäker kan du alltid be mäklaren om hjälp och råd.

Jämför erbjudanden från flera mäklare

Landsöversikt