12 kostnader vid husköp som är bra att känna till
Att köpa hus innebär en hel del kostnader som du kanske inte har tänkt på. Lagfart, villaförsäkring och fastighetsavgift är några. Här kommer en lista för att du ska känna dig förberedd.
Går du i tankar om att köpa hus? Eller har du redan vunnit en budgivning? Då har du en spännande tid framför dig. För att känna dig trygg i din ekonomi är det skönt att kunna planera för alla de utgifter som ett husköp innebär.
Vid själva husköpet kommer några engångskostnader. Därefter finns det löpande kostnader att ta hänsyn till, utöver ränta och amortering för bolånet.
1. Lagfart
För att bli registrerad som ägare av ditt nya hus behöver du ansöka om lagfart hos Lantmäteriet. För att göra det behöver du betala så kallad stämpelskatt, vilket är 1,5% av köpeskillingen, plus 825 kronor i expeditionsavgift (2023).
Köper du ett hus för exempelvis 5 miljoner betyder det att du betalar 75 000 kr i stämpelskatt, och totalt 75 825 kr med avgiften till Lantmäteriet.
2. Pantbrev
Pantbrev är en kostnad som kommer i samband med att du lånar för att köpa hus. Hur mycket du får betala för pantbreven beror på hur stort lån du tar, men också på vilka pantbrev som redan finns knutna till fastigheten.
Om den tidigare ägaren inte hade några lån på huset finns inga pantbrev för dig att ta över. Då blir kostnaden för dig 2% av ditt lån i stämpelskatt och en expeditionsavgift på 375 kr till Lantmäteriet. Om du köper en villa för 5 miljoner och tar lån på 4 miljoner, kommer det kosta 80 000 kr för att teckna pantbrev, plus 375 kr.
I andra fall finns redan pantbrev i fastigheten du köper. Ju högre pantbrev som du får ta över, desto mindre måste du betala för ett kompletterande pantbrev. Exempelvis kan det finnas pantbrev för lån på 3 miljoner, och du köper huset genom ett lån på 4 miljoner, vilket betyder att du bara betalar 20 000 kr (2% av 1 miljon) för att teckna det nya pantbrevet.
3. Fastighetsavgift (fastighetsskatt)
Förr betalade husägare statlig fastighetsskatt, nu finns istället en kommunal fastighetsavgift. Den årliga skatt som finns på bostäder baseras på taxeringsvärdet för huset, men kan aldrig bli högre än det förutbestämda takbeloppet. För inkomståret 2022 var takbeloppet 8 874 kr.
För nybyggda hus är det däremot annorlunda: om du köper ett hus som är yngre än 15 år slipper du avgiften.
4. Tomträttsavgäld
Vissa hus står på mark som ägs av kommunen eller av staten, vilket betyder att du köper ett hus med tomträtt istället för äganderätt. Skillnaden är liten, för tomträtt är en väldigt stark typ av nyttjanderätt (jämfört med ett arrende). En tomträtt kommer dock med en avgift eller hyra till kommunen eller staten som heter tomträttsavgäld.
Storleken på tomträttsavgälden ändras vart tionde eller ibland vart tjugonde år, så kolla upp när nästa höjning blir för huset du ska köpa. En ungefärlig tomträttsavgäld kan vara 3% av taxeringsvärdet per år.
5. Överlåtelsebesiktning
Som köpare har du undersökningsplikt – du behöver alltså undersöka och upptäcka husets brister innan du skriver på köpekontraktet. Det är därför klokt att anlita en besiktningsman, vilket kan kosta omkring 10 000 kr eller mer.
Goda nyheter är att det blir allt vanligare att säljaren ordnar besiktning och står för kostnaden. Säljaren har också upplysningsplikt.
Din undersökningsplikt gäller dock fortfarande, så titta noggrant i alla rum och vrår och följ med under besiktningen om du har möjlighet.
6. Flyttkostnader
Själva flytten ger oftast också ett par kostnader. Flyttstäd av ditt tidigare boende, och eventuellt att boka flyttfirma eller hyra bil för flytten. Eftersändning av post kan också behövas.
7. Försäkringar
När du köper hus behöver du betala både för en vanlig hemförsäkring och för en villaförsäkring. Försäkringsbolag har ofta en kombinerad sådan försäkring.
En villaförsäkring ska täcka brand, naturskador, läckage, skadedjur och skadegörelse. Det är ett skydd för huset, men ibland också för din tomt och andra byggnader som garage, växthus eller friggebod, beroende på vad du väljer att inkludera i försäkringsbrevet.
8. Avgift till samfällighet
I vissa områden är alla hus del av en samfällighet, vilket betyder att du som husägare blir medlem i en samfällighetsförening. En samfällighet kan finnas i områden som delar vägar (enskilda vägar), parkeringar, lekplatser eller andra gemensamma ytor.
För att ta hand om det gemensamma bestämmer föreningen en avgift som man brukar betala årsvis. Hur hög avgiften blir varierar stort mellan olika samfälligheter och behoven som finns där.
Mäklaren som sköter försäljningen ska kunna informera dig om den exakta avgiften. Ett tips för dig som verkligen vill ha koll är att höra med samfällighetens styrelse om det finns några större investeringar på gång och om avgiften snart kommer att höjas.
9. Underhåll och renoveringar
En typ av kostnad med otroligt stor variation är den för underhåll och renoveringar. Vissa hus är i toppskick och behöver inget nytt på många år, men i de flesta fall får man räkna med åtminstone en viss kostnad för att vårda sitt hus.
Kommer fasaden behöva målas om inom ett par år? Hur är takets skick? Börjar det bli dags för en modernare värmepump? Saknas det jordfelsbrytare någonstans? Efter att du flyttat in kan det vara bra att göra en liten underhållsplan för huset, om du vill kunna planera dessa utgifter.
Innan köp är det smart att kontakta kommunen, även om huset verkar perfekt. Kommunen har till exempel information om icke godkända avlopp och otjänliga brunnar.
För din trivsel kan det förstås också finnas uppgraderingar du önskar, som en badrumsrenovering eller att ta ner en vägg för att få en öppnare planlösning.
10. Fiberdragning
Om fibernätet har byggts ut till området men huset inte ännu är anslutet, är det troligtvis en investering du vill göra. Att dra fiber från tomtgränsen till huset kan kosta mellan 15 000 och 45 000 kr, men ofta runt 25 000 kr. Grävarbetet kan du göra själv eller välja att betala för.
11. Inredning och trädgård
Oavsett flytt brukar det ju vara aktuellt med lite ny inredning, särskilt om man flyttar större. Men med ett hus kommer också lite speciella utgifter. Snöskyffel, gräsklippare och utemöbler är vanliga köp, och om du vill anlägga en gräsmatta eller bygga en uteplats drar kostnaderna lätt iväg. Kanske skulle en markis behövas också?
12. Driftkostnaden
Till sist har vi driftkostnaden för ett hus. Den kostnaden syftar framför allt på uppvärmning, el, vatten, sophämtning, bredband och sotning om det finns en kamin.
Driftkostnaden anges i annonsen, men lämna lite utrymme i din budget för variationer. Det kan till exempel skilja sig hur varmt man vill ha det hemma och hur mycket el man förbrukar i övrigt. Ovanpå det varierar elpriserna – också beroende på elavtal.
Eventuella samfällighetsavgifter brukar räknas in i driftkostnaden som står i annonsen.
Ska du sälja innan du köper? Jämför erbjudanden från lokala mäklare.