Mäklare och mäklarfirmor
Det finns över 7 800 registrerade mäklare i Sverige. De jobbar i alltifrån rikstäckande mäklarkedjor till högspecialiserade enmansföretag. Bredden inom den svenska mäklarbranschen gör det viktigt att undersöka marknaden för att hitta rätt mäklare till ditt objekt.
De flesta mäklare kan sälja en bostad, men med mer kunskap, erfarenhet och kontakter kan försäljningen bli mer lyckad. Den stora mäklarkedjans fördel är ofta att köparna känner till firman. Men den mindre lokala byrån kan ha de kontakter och den lokalkännedom som i slutänden leder till en bättre affär. Jämför gärna flera olika mäklare med hjälp av vår anbudstjänst.
Stora mäklarkedjor
De största mäklarfirmorna är spridda över hela landet och förmedlar en stor spännvidd av objekt. Vissa har kopplingar till bank- och försäkringsväsendet såsom Fastighetsbyrån (Swedbank) och Länsfast (Länsförsäkringar). Andra stora mäklarkedjor är Mäklarhuset, Bjurfors, SkandiaMäklarna, HusmanHagberg och Notar.
Vissa firmor är stora inom ett visst geografiskt område eller för en viss typ av fastigheter. Inom marknaden för lantbruksfastigheter är till exempel LRF Konsult en stor aktör. De utmanas av mindre regionala mäklarfirmor som till exempel Skånegårdar och Areal, men även de stora rikstäckande kedjorna såsom Svensk Fastighetsförmedling som även mäklar privatbostäder.
Läs också: Mäklare med specialinriktning
Mindre mäklare
På lokal nivå har de stora mäklarkedjorna hård konkurrens från mindre firmor inom alla områden. Dessa mindre firmor konkurrerar ofta med god lokalkännedom och specialkunskaper.
De flesta mäklarfirmor i Sverige är just små företag med en liten grupp mäklare. Det kan vara värt att undersöka om de mindre mäklarfirmorna i trakten kan erbjuda något som de större firmorna inte kan.
En del mäklare väljer att driva helt eget och jobbar i enskilda firmor. Dessa har bara en eller två mäklare och eventuellt någon assistent som sköter de mer praktiska delarna. Precis som de små firmorna har de enskilda firmorna ofta ett specialområde som de fokuserar på. Enskilda firmor kan också ofta vara duktiga mäklare som valt att pröva sina egna vingar efter att ha gjort bra resultat hos en större firma.
Betalning inom mäklarbranschen
Det finns i grunden tre olika sätt för mäklaren att ta betalt för sitt arbete. Det vanligaste sättet för mäklarna att ta betalt är genom att ta ut en provision av försäljningen via en procentsats. Mäklaren får alltså en viss procent av slutpriset som betalning för jobbet att förmedla fastigheten.
Många mäklare jobbar enligt olika stegrande procentsatser. Det innebär att mäklaren har en procentsats upp till ett visst belopp. Skulle priset för fastigheten överstiga det beloppet har mäklaren en högre procentsats på det överstigande beloppet. Det kallas ofta för arvodestrappa. Ett tredje alternativ är att mäklaren helt enkelt tar ett fast arvode, oavsett fastighetens slutpris.
Läs också: Mäklararvode – så undviker du att betala för mycket
Som säljare har du alltid utrymme att förhandla om dessa procentsatser. Du kan också be om att mäklararvodet tas ut på det sätt som känns bäst. Ett fast pris kan kännas tryggt, men en procentsats kan ju motivera mäklaren till att jobba hårdare för ett högre slutpris.
Välja mäklarfirma
Förutom mäklararvodet skiljer sig arbetssätt och strategier mellan olika mäklare och mäklarfirmor. Dessutom är mäklarens personlighet viktig. Du måste lita på mäklaren och känna dig trygg med er kontakt. Därför är det viktigt att jämföra mäklare innan du säljer.
Läs också: Så väljer du rätt mäklare
Prova gärna vår jämförelsetjänst där du får kontakt med upp till fyra mäklare från olika mäklarfirmor. De vet att de konkurrerar om dig med andra mäklare i tjänsten och kommer att anstränga sig för att få ditt förtroende. Genom att diskutera med mäklarna och jämföra deras arvoden och strategier kan du göra ett bra och lönsamt val.