Leksakshus som står på en hög med guldmynt

Mäklararvode – så undviker du att betala för mycket

Mäklarens arvode brukar kännas som en hög summa, men det ska täcka alltifrån marknadsföring till nedlagd arbetstid. Du ska dock inte betala för mycket. Här är våra tips för att nå fram till ett rimligt mäklararvode.

Bild på artikelförfattaren Dag Kättström.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 30.01.2020

Mäklare verkar på en fri marknad och sätter olika priser på sina tjänster. Du som kund bör dra nytta av detta och låta mäklarna konkurrera om din försäljning. Om du nöjer dig med att bara kontakta en mäklare och direkt accepterar föreslaget arvode har du troligen förlorat tiotusentals kronor på ett bräde.


Anders Karlsson, mäklare.

– Det är viktigt att jämföra flera olika mäklare innan du bestämmer dig. Det spelar ingen roll hur trevlig och trovärdig du tycker att mäklaren är. Om denne förstår att du inte pratar med andra mäklare parallellt så är det mycket stor risk att värderingen sätts för lågt och mäklararvodet alldeles för högt, säger mäklaren Anders Karlsson på Alertus Fastighetsbyrå.

Den erfarne och fristående mäklaren Anders Karlsson har flera historier på lager om hur människor har vaggats in i säkerhet av en mäklare och gått med på allt denne föreslår. Det behöver inte vara oetiskt, men utan konkurrens får man betala för mycket. Se därför till att låta flera mäklare konkurrera om din försäljning, även om det är enklare att ge bort uppdraget till en mäklare som finns nära till hands.

– Det är ett branschproblem att vissa mäklare är knutna till aktörer som har intressen i andra delar av bostadsaffären, till exempel bolån. Det riskerar att skapa gråzoner med sämre konkurrens, säger Anders Karlsson.

Det brukar vara lagom att ta in 3-4 olika mäklare när du ska sälja. Låt dem komma och värdera och ge dig förslag på mäklararvode. Du bokar enkelt in intresserade mäklare i ditt närområde genom att fylla i formuläret.

Kostnadsstrukturer

Det finns olika modeller för mäklarens arvode baserade på ett fast pris, rörlig procentsats eller rörlig provisionstrappa. Hur högt mäklarens arvode blir har oftast en koppling till försäljningspriset på bostaden. I grunden handlar det dock om mäklarens värde på marknaden. Om mäklaren är förtroendeingivande och har goda meriter kan du som säljare gå med på ett högre arvode.

Var noga med att ta reda på vad som ingår i arvodet. Ibland kan en mäklare bryta ut kostnaden för marknadsföring till exempel, alternativt inte använda sig av lika många marknadsföringskanaler som andra. För att du ska kunna jämföra mäklararvoden måste du se till att du jämför samma saker.

Fast mäklararvode

Checklista för mäklararvoden
Så undviker du att betala för mycket
  • Ta in flera mäklare. Låt 3–4 mäklare komma och värdera din bostad.
  • Jämför arvoden. Jämför pris, upplägg och vad som ingår i arvodet.
  • Jämför värderingarna. Se upp för upplägg med låga värderingar och hög arvodestrappa.
  • Glöm inte alternativen. Ta ställning till om du vill ha en begränsad mäklartjänst och spara pengar.
Vis mer

Ett fast mäklararvode är en summa som man kommer överens om innan försäljningen och som inte förändras beroende på vad säljaren får betalt för bostaden. Fördelen är att både säljare och mäklare då vet vad som gäller.

En nackdel kan eventuellt vara att mäklaren inte anstränger sig lika mycket som om denne skulle ha provision. Därför är det vanligt att det fasta arvodet kombineras med en rörlig ersättning. Det kan till exempel handla om fast pris på 50.000 för en bostad som värderas till 5 miljoner. Vid ett högre försäljningspris får mäklaren 20 procent av överstigande summa.

Rörligt mäklararvode

Ett alternativ är att mäklaren tar en procent av försäljningspriset. Det kan till exempel handla om 2 procent. En bostad som säljs för 5 miljoner inbringar då 100.000 till mäklaren. Även det rörliga mäklararvodet kan kombineras med någon form av incitament, till exempel att mäklaren tar 2 procent på allt upp till 5.000.000, men sedan 20 procent på allt över 5.000.000. Då brukar det benämnas arvodestrappa.

I storstäderna är sådana trappsatser vanliga. För lägre värderade objekt ute i landet är det vanligare med fast arvode. Om man inte förväntar sig någon eldig budgivning kan det vara onödigt att ge sig in på konstruktioner med rörliga arvoden.

Spara pengar på mäklararvodet

Det finns idag mäklartjänster som överlåter en del av mäklarens arbete på säljaren. Det kan till exempel handla om att säljaren själv tar bilder och håller i visningar, medan en mäklare sköter det juridiska pappersarbetet. Då blir mäklararvodet betydligt lägre. Är det värt det?

Här får man som säljare göra en bedömning. Om bostaden är attraktiv och man kan förvänta sig en budgivning med höga summor kan det vara säkrast att låta en erfaren mäklare ta hand om försäljningen från ax till limpa. Om man har ett lågt värderat objekt och själv har ett intresse av att medverka i säljprocessen kan det vara ett utmärkt tillfälle att spara in på mäklararvodet.

Det säkraste sättet att spara pengar på mäklararvodet är dock att ta in offerter från flera mäklare. Då kan du jämföra vad som ingår och titta på prislappen. Då har du också möjlighet att pruta, det vill säga ta en diskussion med den mäklare du gillar bäst och jämföra hans prisupplägg med konkurrenternas. Tänk på att det kan vara värt att betala lite mer i mäklararvode om du bedömer att försäljningen kan gå bättre med rätt mäklare.

Jämför erbjudanden från flera mäklare

Landsöversikt