Leksakshus som står på en hög med guldmynt

Mäklararvode – så undviker du att betala för mycket

Mäklarens arvode brukar kännas som en hög summa, men det ska täcka alltifrån marknadsföring till nedlagd arbetstid. Du ska dock inte betala för mycket. Här är våra tips för att nå fram till ett rimligt mäklararvode.

Bild på artikelförfattaren Dag Kättström.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Bild på artikelförfattaren Sara Nordström.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 02.11.2023

Mäklare bör konkurrensutsättas

Mäklare verkar på en fri marknad och sätter olika priser på sina tjänster. Du som kund bör dra nytta av detta och låta mäklarna konkurrera om din försäljning. Om du nöjer dig med att bara kontakta en mäklare och direkt accepterar föreslaget arvode har du troligen förlorat tiotusentals kronor på ett bräde.


Anders Karlsson, mäklare.

Det behöver inte vara oetiskt, men utan konkurrens får man betala för mycket. Se därför till att låta flera mäklare konkurrera om din försäljning, även om det är enklare att ge bort uppdraget till en mäklare som finns nära till hands.

– Det är viktigt att jämföra flera olika mäklare innan du bestämmer dig. Det spelar ingen roll hur trevlig och trovärdig du tycker att mäklaren är. Om denne förstår att du inte pratar med andra mäklare parallellt så är det mycket stor risk att värderingen sätts för lågt och mäklararvodet alldeles för högt, säger mäklaren Anders Karlsson på Alertus Fastighetsbyrå.

Läs intervjun med Anders Karlsson: Mäklarens bästa tips till dig som ska sälja

Det brukar vara lagom att ta in 3-4 olika mäklare när du ska sälja. Låt dem komma och värdera din bostad och ge dig förslag på mäklararvode. Du bokar enkelt in intresserade mäklare i ditt närområde genom att fylla i formuläret.

Olika sätt att bestämma mäklararvodet

Vad det kostar att anlita en mäklare är generellt kopplat till bostadens förväntade försäljningspris och mäklarens värde på marknaden. Om mäklaren är förtroendeingivande och har goda meriter kan du som säljare gå med på ett högre arvode.

Det finns olika modeller för mäklararvode som är baserade på ett fast pris, provision (en procentsats), en provisionstrappa eller en kombination av detta. Oavsett vilket upplägg mäklaren föreslår kan du förhandla om arvodet och de villkor ni skriver i avtalet.

Fast arvode

Checklista för mäklararvoden
Så undviker du att betala för mycket
  • Ta in flera mäklare. Låt 3–4 mäklare komma och värdera din bostad.
  • Jämför arvoden. Jämför pris, upplägg och vad som ingår i arvodet.
  • Jämför värderingarna. Se upp för upplägg med låga värderingar och hög arvodestrappa.
Vis mer

Ett fast mäklararvode är en summa som man kommer överens om innan försäljningen och som inte förändras beroende på vad säljaren får betalt för bostaden. Fördelen är att både säljare och mäklare då vet vad som gäller.

En risk med att mäklaren endast får ett fast arvode kan eventuellt vara att mäklaren inte anstränger sig lika mycket som i en försäljning som ger provision. Därför är det vanligt att det fasta arvodet kombineras med ett rörligt arvode. Att enbart ha ett fast arvode är vanligare för lägre värderade objekt då man inte förväntar sig någon eldig budgivning.

Rörligt arvode med rak provision

Ett alternativ är att mäklaren tar en procent av försäljningspriset. Ju högre slutpris, desto mer tjänar mäklaren, vilket ska ge mäklaren ett incitament att lyckas med din försäljning. Detta är ett klassiskt upplägg och kallas för rak provision. Hur många procent som mäklaren får går att påverka genom förhandling. Det kan till exempel handla om 2 procent. En bostad som säljs för 5 miljoner kronor inbringar då 100 000 till mäklaren.

Rörligt arvode med arvodestrappa

Ett rörligt arvode kan delas in i vad som kallas för arvodestrappa eller provisionstrappa. Om mäklaren värderar bostaden till 5 miljoner kan en arvodestrappa innebära att mäklaren tar 2 procent på allt upp till 5 miljoner, men sedan 20 procent på allt över det. Med ett sådant upplägg ökar mäklarens provision markant om mäklaren lyckas slå sin egen värdering av bostaden.

Alternativt bygger arvodestrappan på att mäklaren tar ett fast pris och provision, till exempel 100 000 kronor i fast arvode plus 20 procent på allt som överstigen värderingen 5 miljoner. Om bostaden säljs för 5,5 miljoner får mäklaren 20 procent provision på 500 000 kronor, vilket är 100 000 kronor.

I scenarion som dessa får mäklaren 200 000 kronor istället för 100 000 kronor som en belöning för att försäljningspriset översteg värderingen. Av denna anledning är det viktigt att vara försiktig med mäklare som sätter en låg värdering. Genom att låta flera mäklare värdera bostaden får du en bättre uppfattning om vad som är en realistisk värdering.

Hur många procent tar mäklaren?

Det förekommer att mäklare tar 1–6 procent av försäljningspriset i arvode. Ett vanligt mäklararvode är 3 procent. En mäklare som procentuellt får högre provision kan dock vara mer motiverad, vilket möjligen kan driva upp försäljningspriset på ett sätt som gör att du tjänar mer på att anlita den som begär en högre procentsats.

Ett räkneexempel av ett hypotetiskt utfall:

  • Mäklare A tar 2 procent av försäljningspriset och gör att försäljningen hamnar på 3 000 000 kronor, vilket ger mäklaren 60 000 kronor.
  • Mäklare B tar 4 procent av försäljningspriset och lyckas nå 3 400 000 kronor, vilket ger mäklaren 136 000 kronor. Det ger däremot dig 264 000 kronor extra från försäljningen, mäklararvodet borträknat. Med andra ord är det möjligt att tjäna mer pengar med en dyrare mäklare, med förutsättningen att denne är särskilt kompetent och driven.

Jämför vad som ingår i mäklararvodet

Var noga med att ta reda på vad som ingår i arvodet. Ibland kan en mäklare bryta ut kostnaden för marknadsföring till exempel, alternativt inte använda sig av lika många marknadsföringskanaler som andra. Det varierar också om någon typ av homestyling ingår. För att du ska kunna jämföra mäklararvoden måste du se till att du jämför samma saker. Fråga de olika mäklarna om vilka kostnader som kan tillkomma för dig, som inte ingår i deras offert.

Generellt kan man undra: vad gör en mäklare egentligen? En mäklare utför en bredd av uppgifter, till exempel att göra hembesök, skapa en objektsbeskrivning och annons, planera strategi inför försäljningen, hålla i visningar på obekväm arbetstid, ha kontakt med spekulanter, sköta budgivningen, mm. När försäljningen ska avslutas ingår även att kontrollera köparens ekonomi och att upprätta de nödvändiga juridiska dokumenten. En del av arvodet går till mäklarföretaget och även till fotografen.

Läs också: Sälja bostad – så gör du steg för steg

Mäklararvodet är avdragsgillt. Det betyder att du får minska vinstskatten på försäljningen med den summa du betalade i mäklararvode.

Vanliga frågor om mäklararvode

1. När får mäklaren betalt?

Mäklaren får vanligtvis betalt när köparen betalar handpenning. Mäklararvodet dras alltså av från handpenningen. Det kan vara möjligt att avtala att mäklararvodet ska dras vid slutbetalningen vid tillträde.

2. Vad händer om bostaden inte säljs?

Det kan vara så att mäklaren har rätt till ersättning för vissa kostnader om du säger upp förmedlingsuppdraget med mäklaren, till exempel utlägg för fotografering och annonsering. Avtalet med mäklaren reglerar vad som gäller.

3. Kan ett lägre mäklararvode leda till lägre slutpris för bostaden?

Detta kan stämma, men givetvis är det inte så att goda villkor för mäklaren per automatik betyder ett högre slutpris. Det som man däremot bör tänka på är att mäklare som erbjuder väldigt låga priser troligen levererar därefter. Upplägget för arvodet spelar också stor roll – om mäklaren själv föredrar ett fast pris indikerar det att mäklaren inte tror på någon succéförsäljning. Då bör du noga ta reda på hur mäklaren resonerar och jämföra med andra mäklares åsikter om ditt objekt.

4. Måste man anlita en mäklare?

Det är tillåtet och möjligt att sälja sin bostad själv. Det finns dessutom mäklartjänster där mäklaren mest sköter juridiskt pappersarbete medan säljaren till exempel skapar annonsen och håller i visningar. Då blir mäklararvodet betydligt lägre. Är det värt det?

Här får man som säljare göra en bedömning. Om bostaden är attraktiv och man kan förvänta sig en budgivning med höga summor kan det vara säkrast att låta en erfaren mäklare ta hand om försäljningen från ax till limpa. Det ger bättre odds för att försäljningen ska sluta på ett högre pris. Om man däremot har ett lågt värderat objekt och själv har ett intresse av att medverka i säljprocessen kan det vara ett gott tillfälle att spara in på mäklararvodet.

Jämför mäklare och våga förhandla

Det säkraste sättet att spara pengar på mäklararvodet är att ta in offerter från flera mäklare. Då kan du jämföra vad som ingår och titta på prislappen. Då har du också möjlighet att pruta, det vill säga ta en diskussion med den mäklare du gillar bäst och jämföra prisupplägget med konkurrenternas. Tänk på att det kan vara värt att betala lite mer i mäklararvode om du bedömer att försäljningen kan gå bättre med rätt mäklare.

Jämför lokala mäklare

Landsöversikt