Handpenningen säkrar bostadsaffären

Vid nästan alla bostadsköp betalas en handpenning – en förskottsbetalning på en del av totalsumman. Då vet säljaren att köparen kommer att slutföra affären och säljaren får inte gå till någon annan köpare. Särskilda låneformer kan hjälpa till att finansiera handpenningen.

Många blandar ihop kontantinsats och handpenning. Men det är olika saker. Kontantinsatsen är ett krav på att du endast får låna upp till 85 procent av bostadens värde. Resten måste du skaka fram på andra sätt. Handpenningen är däremot en första inbetalning till säljaren, som brukar ligga på 10 procent av försäljningssumman.

Ett bevis på ärliga avsikter

Handpenningen är en symbol som garanterar att köparen har ärliga avsikter. Normalt sett är handpenningen 10 procent av köpeskillingen, men kan vara lägre, bland annat då hus eller fastigheter säljs för ett mycket stort belopp. Ibland går också affären så fort att en handpenning inte är nödvändig. Betalningen ska i allmänhet vara mäklaren tillhanda inom sju dagar efter kontraktsskrivningen, ibland ännu tidigare.

Handpenningen lämnas ofta till mäklaren som en säkerhet för både köparen och säljaren. Samtidigt garanteras då mäklarens arvode, det brukar dras ifrån handpenningen. Det finns också mäklare som delar ut handpenningen direkt till säljaren. Då tar mäklaren sitt arvode från köpeskillingen som överförs på tillträdesdagen.

Kvinna på stadsgata som ler med mobil i hand.
Avsikten med handpenning vid bostadsköp är ärlighet och fungerar som en garanti. Vanligaste nivån på en handpenning är tio procent av köpesumman.

Handpenningslån

Inte många har tillräckligt med kontanter för att betala handpenningen utan bankkontakt. Pengarna kan till exempel vara låsta i ett hus som håller på att säljas, där handpenningen i sin tur är låst hos mäklaren. Då kan man ta ett korttidslån fram till överlåtelsedagen. Flera banker erbjuder ett särskilt handpenningslån. Det är ibland kopplat till det kommande banklånet på huset. Det går också att ta ett privat lån för att täcka handpenningskostnaderna. När huset övertas omvandlas handpenningslånet till ett bostadslån.

Anledningen till att ett särskilt lån behövs är att det inte är möjligt att teckna ett bostadslån på en fastighet innan lagfarten sökts. Lagfarten är beviset på att det är du som äger fastigheten. Lösningen är därför ett kortfristigt lån. Handpenninglånet har ofta rörlig ränta och är tänkt att vara i en till tre månader. Om banken godkänner lån för husköpet, kommer de i princip alltid att godkänna ett handpenninglån också. Det är ju det som möjliggör affären över huvud taget. Det är också vanligt att använda kontantinsatsen som handpenning.

Landsöversikt