Köparen skriver på kontraktet och betalar sedan handpenning.

Handpenningen säkrar bostadsaffären

Vid nästan alla bostadsköp betalas en handpenning – en förskottsbetalning på en del av totalsumman. Då vet säljaren att köparen kommer att slutföra affären och då får inte säljaren gå till någon annan köpare. Särskilda låneformer kan hjälpa till att finansiera handpenningen.

Bild på artikelförfattaren Sara Nordström.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 13.11.2023

Handpenningen är en del av kontantinsatsen

Många blandar ihop kontantinsats och handpenning. Men det är olika saker. Kontantinsatsen är ett krav på att du endast får låna upp till 85 procent av bostadens värde. Resten måste du skaka fram på andra sätt. Handpenningen är däremot en första inbetalning till säljaren, som brukar ligga på 10 procent av försäljningssumman. Resterande del av köpeskillingen, inklusive resterande del av kontantinsatsen, betalas vid tillträdet.

Ett bevis på ärliga avsikter

Handpenningen är en symbol som garanterar att köparen har ärliga avsikter. Normalt sett är handpenningen 10 procent av köpeskillingen, men kan vara lägre, bland annat då hus eller fastigheter säljs för ett mycket stort belopp. Ibland går också affären så fort att en handpenning inte är nödvändig.

När betalas handpenningen?

Köparen ska i allmänhet betala handpenningen inom sju till tio dagar efter kontraktsskrivningen, ibland tidigare. Det varierar när handpenningen betalas ut till säljaren – först lämnas den till mäklaren som en säkerhet för både köparen och säljaren. Vid köp av bostadsrätt brukar mäklaren betala ut handpenningen till säljaren när köparen har blivit godkänd av bostadsrättsföreningen. Vid husköp brukar utbetalningen till säljaren ske när köparen fått besiktningsprotokollet efter att eventuellt ha beställt en husbesiktning.

Mäklarens arvode brukar dras ifrån handpenningen. Det finns också mäklare som delar ut handpenningen oavkortat till säljaren och istället tar sitt arvode från köpeskillingen som överförs på tillträdesdagen.

Kvinna på stadsgata som ler med mobil i hand.
Avsikten med handpenning vid bostadsköp är ärlighet och fungerar som en garanti. Vanligaste nivån på en handpenning är tio procent av köpesumman.

Handpenningslån

Köpare behöver ofta låna till handpenningen eftersom kontantinsatsen inte ännu är tillgänglig. Pengarna kan till exempel vara låsta i ett hus som håller på att säljas, där handpenningen i sin tur är låst hos mäklaren. Då kan man ta ett korttidslån fram till överlåtelsedagen. Flera banker erbjuder ett särskilt handpenningslån. Det är ibland kopplat till det kommande banklånet på huset. Det går också att ta ett privatlån för att täcka handpenningen. När huset övertas omvandlas handpenningslånet till ett bostadslån.

Anledningen till att ett särskilt lån behövs är att det inte är möjligt att teckna ett bostadslån på en bostad som man inte ännu äger. Gällande fastigheter handlar det också om att bolånet kräver lagfart. Lagfarten är beviset på att det är du som äger fastigheten. Lösningen är därför ett kortfristigt lån. Handpenningslånet har ofta rörlig ränta och är tänkt att vara i en till tre månader. Om banken godkänner lån för husköpet, kommer de i princip alltid att godkänna lån till handpenningen. Det är ju det som möjliggör affären över huvud taget. Det är också vanligt att använda kontantinsatsen som handpenning.

Läs också: Bolån – det här behöver du veta

Vad händer om köparen betalar handpenningen för sent?

Att inte betala handpenningen inom avtalad tid innebär ett avtalsbrott. Då kan säljaren välja att häva köpet och kräva ersättning från köparen. Denna ersättning kan bli mindre eller större än summan för handpenningen.

Landsöversikt