- hitta den bästa mäklaren för dig!

Handpenning: Vad är det?

Vid nästan alla bostadsköp betalas en handpenning – en förskottsbetalning på en del av totalsumman. Särskilda låneformer kan hjälpa till att finansiera handpenningen.

Att behöva låna pengar till bostadsköp är inget ovanligt idag. Det är bland det viktigaste att tänka på, speciellt då bostadshandeln rör sig om mycket pengar. Handpenning är ett utav kraven, men vad innebär det för dig?

Ett bevis på ärliga avsikter

I samband med de flesta kontraktsskrivningar vid bostads- och fastighetsförsäljningar överlämnas en handpenning. Handpenningen är en slags förskottsbetalning till säljaren för att garantera att köparen har ärliga avsikter. Normalt sett är handpenningen 10 procent av köpeskillingen. Handpenningen kan vara lägre, bland annat då hus eller fastigheter säljs för ett mycket stort belopp. Ibland går också affären så fort att en handpenning inte är nödvändig. Betalningen ska i allmänhet vara mäklaren tillhanda inom sju dagar efter kontraktsskrivningen, ibland ännu tidigare.

Handpenningen lämnas ofta till mäklaren som en säkerhet för både köparen och säljaren. Samtidigt garanteras då mäklarens arvode, det brukar dras ifrån handpenningen. Det finns också mäklare som delar ut handpenningen direkt till säljaren. Då tar mäklaren sitt arvode från köpeskillingen som överförs på tillträdesdagen.

Kvinna som ler medan hon söker på handpenning på mobilen. Vanligaste nivån på en handpenning är tio procent av köpesumman. Om köparen drar sig ur har inte säljaren rätt att behålla handpenningen
Avsikten med handpenning vid bostadsköp är ärlighet och fungerar som en garanti. Vanligaste nivån på en handpenning är tio procent av köpesumman. Om köparen drar sig ur kan säljaren behålla handpenningen.

Handpenningslån

Inte många har tillräckligt med kontanter för att betala handpenningen utan bankkontakt. Pengarna kan till exempel vara låsta i ett hus som håller på att säljas, där handpenningen i sin tur är låst hos mäklaren. Då kan man ta ett korttidslån fram till överlåtelsedagen. Flera banker erbjuder ett särskilt handpenningslån. Det är ibland kopplat till det kommande banklånet på huset. Det går också att ta ett privat lån för att täcka handpenningskostnaderna. När huset övertas omvandlas handpenningslånet till ett bostadslån.

Anledningen till att ett särskilt lån behövs är att det inte är möjligt att teckna ett bostadslån på en fastighet innan lagfarten sökts. Lagfarten är beviset på att det är du som äger fastigheten. Lösningen är därför ett kortfristigt lån. Handpenninglånet har ofta rörlig ränta och är tänkt att vara i en till tre månader. Om banken godkänner lån för husköpet, kommer de i princip alltid att godkänna ett handpenninglån också. Det är ju det som möjliggör affären över huvud taget.