En nyckel som sitter i ett lås.

Lagfart – vad är det?

För att bli den nya fastighetsägaren behöver du ansöka om lagfart. Läs om kostnaden om du förvärvar en fastighet genom köp, bodelning, arv eller gåva.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 12.09.2023

Vad är lagfart?

Det som kallas lagfart är ett bevis på att du har blivit registrerad som ägare i Fastighetsregistret hos Lantmäteriet. Då blir du en “lagfaren ägare”. Du behöver ansöka om lagfart oavsett om du:

  • Köpt en fastighet
  • Ärvt en fastighet
  • Fått en fastighet som gåva
  • Skilt dig och förvärvat en fastighet genom bodelning

Läs också: Vad menas med fastighet?

Vad är kostnaden för lagfart?

Efter att du har köpt en fastighet behöver du betala stämpelskatt för lagfarten på 1,5 procent av köpeskillingen, plus en expeditionsavgift på 825 kronor (2023). Om du till exempel köper en villa för 6 miljoner blir kostnaden för lagfarten 90 000 kronor – så det är viktigt att räkna med detta inför ett husköp, liksom kostnaden för pantbrev.

Läs också: 12 kostnader vid husköp som är bra att känna till

Vid arv eller bodelning behöver du inte betala någon stämpelskatt, men ett förvärv genom gåvobrev kan innebära stämpelskatt. Då baseras stämpelskatten på taxeringsvärdet. Läs mer om lagfart och gåvobrev hos Lantmäteriet.

För juridiska personer, det vill säga bland annat företag, är stämpelskatten för lagfart 4,25 procent. För bostadsrättsföreningar gäller dock 1,5 procent.

Inom vilken tid behöver man ansöka om lagfart?

Lantmäteriet behöver din ansökan om lagfart inom tre månader efter att du förvärvat fastigheten. Mäklaren eller banken brukar skicka in din ansökan, annars kan du göra det i Lantmäteriets e-tjänst.

Behövs lagfart när man köper bostadsrätt?

Nej, en bostadsrätt är ingen fastighet och därför behövs ingen lagfart. Det finns däremot ägarlägenheter, som inte är bostadsrätter, och en sådan är en egen fastighet som kräver lagfart.

Ska man betala lagfart för en tomträtt?

För ägandeformen tomträtt finns något som liknar lagfart som kallas inskrivning av tomträttsinnehav. För detta gäller samma villkor som för lagfart, att du behöver betala stämpelskatt och göra inskrivningen inom tre månader.

Landsöversikt