En kvinna dricker en kopp kaffe på trappen till sitt svenska röda fritidshus.

Att tänka på innan du köper fritidshus

Ett sommarhus vid kusten, en liten stuga i skogen eller kanske en andelslägenhet i fjällen? Drömmen om ett fritidsboende finns hos många av oss. Här guidar vi inför köpet.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 11.10.2023

Att köpa ett fritidsboende är en stor investering, både ekonomiskt och tidsmässigt. Det ska kännas rätt, passa in i ens livsstil och helst inte innebära mer fix och arbete än vad man har lust med. Innan du bestämmer dig är det bra att fundera ordentligt på vad du och din familj verkligen vill, samt planera för de olika kostnaderna som kan tillkomma. Fortsätt läsa för att få tips om vad man bör tänka på.

Vad innebär fritidshus jämfört med ett vanligt hus?

När du tittar på bostadsannonser ser du att det finns en särskild kategori för fritidsboenden. Förutom att det underlättar för dig som söker ett fritidshus, handlar det om att Boverket ställer lägre krav på hus som byggs som fritidshus. Jämfört med en vanlig villa kan ett fritidshus alltså vara enklare byggt, med tanken att det inte ska fungera som permanentboende. Det gör att sådana fritidshus är dyrare i drift än en vanlig villa om de används året runt. Det är också därför fritidshus generellt får säljas utan en energideklaration.

Sommarstuga eller vinterbonat

För dig som bara vill ha en sommarstuga kan det duga fint med ett enklare hus med låg energiprestanda. Om du däremot vill nyttja stugan även under kallare månader är det viktigt att veta vad det är byggt för.

En fjällstuga som är vinterbonad för att hålla inne värmen.
Ett litet vinterparadis bör vara byggt för att hålla värmen inne.

Fritidshus som kallas vinterbonade är anpassade för vinterbruk. Det är också möjligt att själv vinterbona ett hus. Till exempel kan man tilläggsisolera huset, byta ut gamla fönster och installera ett nytt system för uppvärmning. För dig som drömmer om att kunna flytta till fritidshuset permanent i framtiden, är det definitivt en klok idé att satsa på vinterbonat.

Renoveringsbehov – en källa till nöje eller frustration

Det finns gott om gamla stugor och torp som behöver lite kärlek för att fungera som bostad. Ett renoveringsobjekt med ett lågt pris kan vara en bra affär för den som är händig och trivs med att ha projekt på fritiden.

Om ni däremot köper fritidshus för att bara ta det lugnt, bör ni nog leta efter en stuga i modernt skick. Det är inte heller säkert att det lönar sig att renovera ett billigt hus, beroende på hur omfattande åtgärder som krävs. Allt jobb får man inte heller göra själv, som att dra el och att göra elinstallationer.

Innan köp är det bra att veta om det är möjligt att ansluta sig till kommunalt vatten och avlopp. Eller om stugan har egen brunn och avlopp, ta reda på hurdan anläggningen är. Tips: den lokala kommunen är en bra informationskälla för sådant som vatten, avlopp och bygglov.

Oavsett om huset ser ut att vara i bra skick eller ganska skruttigt, är det klokt att betala ett par tusenlappar för att låta en besiktningsman gå igenom huset. En besiktning innan köp är ett enkelt sätt att få bättre koll på vad ni köper.

Vilken slags tomt passar er?

För vissa är trädgårdsarbete en av anledningarna till att skaffa ett fritidshus, medan andra helst slipper. Därför är det bra att välja en tomt som passar era ambitionsnivåer. Vem ska rensa ogräs och vem ska beskära fruktträden? En naturlig skogstomt eller en tomt mest bestående av klippor och sten kräver lite underhåll. För andra är det viktigt med odlingsmöjligheter. Ännu en nivå är att köpa egen mark, till exempel om man vill ha egen jaktmark eller fiskerättigheter.

Hur många ska få plats samtidigt?

Vad ser du framför dig när du drömmer om ledig tid på lantstället? Om din vision inkluderar att ofta ha släkt och vänner på besök, se till att fundera på var alla gäster ska sova. Det behöver inte vara jättestort, men kanske bör det finnas plats för våningssängar eller möjlighet att bygga en friggebod på tomten.

Vita sommarhus på Västkusten med klippor som tomt.
Vilken slags tillvaro vill ni ha på semestern?

Hur ofta vill ni åka dit?

Det kanske allra viktigaste att tänka på är var huset ligger i förhållande till var ni bor resten av tiden. För att avgöra vad som passar bäst in i ert liv behöver ni fundera på hur ofta ni vill vara där. Ett par veckor om året, eller de flesta helger? Försök sätta dig in i vad som är ett realistiskt avstånd – en bilresa på en timme, två timmar eller åtta timmar? För vissa är det intressant med ett lantställe dit det går bussar eller tåg, så att barn eller gäster utan bil kan ta sig dit på egen hand.

En annan möjlighet är att köpa ett fritidsboende utomlands. En lägenhet på spanska solkusten eller ett hus i Kroatien ligger bara ett par timmars flyg bort. Ta hjälp av en svensk utlandsmäklare för att göra affären enklare.

Vad ska finnas i närheten?

En annan aspekt av det geografiska läget är vad ni helst vill ska finnas nära och lättillgängligt. Det är svårt att få allt – känslan av orörd natur kommer sällan med en ICA precis runt hörnet.

Ett fritidshus kan ha nära till ett samhälle med mataffär, postombud, apotek, och annan shopping. Det kan också vara intressant med ett stort utbud av restauranger, eller kanske caféer, loppisar och lanthandlar. Vissa längtar till och med efter en lägenhet centralt i en stad som fritidsboende. Andra söker efter en avskild oas, långt från samhällen, istället med närhet till skog, fjäll, sjöar eller hav.

Ett tips för att få syn på dina prioriteringar är att skriva ner en lista på alla dina önskemål. Ranka sedan varje punkt på en skala från 1-3 för att markera hur viktigt det är för dig. För par eller släktingar som köper fritidshus tillsammans är det desto viktigare att tillsammans diskutera vad ni skulle vilja prioritera.

Granngemenskap eller avskilt

Det finns fritidshusområden där många grannar känner varandra, och kanske en samfällighetsförening som ordnar tillställningar såsom midsommarfirande och kräftskiva.

Det är också möjligt att välja ett hus eller lägenhet som är en del av en bostadsrättsförening. Till exempel förekommer det på många skidorter. Läs gärna våra tips om att köpa bostadsrätt. Om du vill kunna få inkomst från boendet, kom ihåg kolla upp reglerna för uthyrning eftersom inte alla föreningar tillåter det.

Arrende – vanligt bland fritidshus

En term som man ibland stöter på i annonser för sommarstugor och andra fritidshus är arrende. Arrende betyder att man hyr marken som huset står på. Avgiften för arrendet bestäms för många år i taget, vilket kan innebära kraftiga höjningar när det väl höjs.

Läs mer om arrenden: Vad menas med fastighet? Definition och nyttjanderätter

Andelslägenheter och andelshus

Att äga en andel av en bostad är fortfarande relativt ovanligt i Sverige. Det man oftast menar med begreppet andelsboende är att man har rätt till bostaden ett visst antal veckor om året, och på engelska kallas detta just "timeshare".

Det innebär att man köper ett visst antal veckor antingen i en bostadsrätt eller i en fastighet (hus eller ägarlägenhet). Oftast betalar man en årsavgift för underhåll och ibland även service såsom sängkläder och städning. För bostadsrätter betalar man en månadsavgift precis som i en vanlig bostadsrätt.

Jämfört med att hyra ett boende är ett andelsboende en placering av dina pengar. Fördelen är alltså att du får tillbaka kostnaden för din semesterbostad när du någon gång säljer din andel. Det är också ett bekvämt slags ägande som inkluderar möbler och utrustning i hemmet, något som visserligen kan kännas opersonligt. En nackdel är att man inte kan ta ett vanligt bolån för en andelslägenhet eftersom banken inte kan ha bostaden som säkerhet i lånet.

Ibland köper man specifika veckor eller en enstaka vecka, ibland köper man ett visst antal andelsveckor medan fördelningen av veckor görs om varje år. Det kan vara möjligt att hyra ut sina veckor.

Lån, försäkring och driftkostnader

Sist men inte minst kommer frågan om vad stugan eller lägenheten kommer att kosta. Om ni ska låna för att finansiera fritidshuset behöver ni veta hur mycket ni får låna och hur mycket ni är villiga att betala för lånet varje månad. Därtill behöver ni räkna ihop vad det totalt kommer kosta er per månad med försäkringar, driftkostnader och eventuella andra avgifter.

Läs också: 12 kostnader vid husköp som är bra att känna till

Landsöversikt