Ett litet hus som ligger ovanpå ett brev.

Vad är köpebrev i en bostadsaffär?

Köpebrevet avslutar försäljningen av en fastighet, och ska inte förväxlas med köpekontraktet. Köpebrevet behöver du som köpare för att kunna söka lagfart.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 19.09.2023

Köpebrevet bekräftar att köpekontraktet är uppfyllt

Ett tidigare steg i bostadsaffären är kontraktskrivningen. Då skriver köpare och säljare på köpekontraktet vilket gör affären bindande.

Köpebrevet är istället avslutet på bostadsaffären. Först när alla delar i köpekontraktet är fullgjorda och det är dags för tillträde skriver man på köpebrevet.

Mäklaren ansvarar för att ordna köpebrevet. Sedan träffas parterna på banken eller mäklarkontoret för att skriva på. Samtidigt lämnar säljaren över nycklar, kartor och annan information om fastigheten. Det är också på denna dag som köparen betalar resterande del av köpeskillingen.

Läs också: Sälja bostad – så gör du steg för steg

Vad ska ett köpebrev innehålla?

För att ett köpebrev ska vara juridiskt giltigt finns några formkrav. Detta ska finnas med:

  • Fastighetens uppgifter med fastighetsbeteckning.
  • Köparens fullständiga personuppgifter.
  • Säljarens fullständiga personuppgifter.
  • Köpeskilling och kvittens på att den är betald.
  • Underskrifter från köpare och säljare.
  • En överlåtelseförklaring.

Ett köpebrev är giltigt utan att det är bevittnat, men det behöver bevittnas av två personer för att köparen ska kunna ansöka om lagfart.

Köpebrevet behövs för att söka lagfart

När man köper en fastighet behöver man söka lagfart för att bli registrerad som ägare. För det behövs ett köpebrev undertecknat av köpare, säljare och två vittnen.

Om du som köper inte söker lagfart kan säljaren i juridisk mening sälja bostaden igen till en annan köpare. Det är därför mycket viktigt att köpebrevet blir riktigt utformat och signerat.

Läs också: Lagfart – vad är det?

Köpebrev finns inte för bostadsrätter

Vid försäljning av en bostadsrätt skrivs inget köpebrev, men oavsett får du en kvittens på att köpeskillingen är betald. Köpebrev är bara aktuellt för fastigheter, såsom ett hus eller en tomt.

Läs också: Vad menas med fastighet? Definition och nyttjanderätter

Mäklaren upprättar köpebrevet

Du behöver inte själv skriva köpebrevet, utan det är något som mäklaren ska ordna.

Om du snart ska sälja kan du använda Mäklare.se för att jämföra mäklare nära dig. Genom att använda formuläret på den här sidan blir du kontaktad av upp till fyra mäklare. Jämför arvoden, ställ frågor och få en känsla för vilka de är. Tjänsten är kostnadsfri.

Jämför lokala mäklare

Landsöversikt