Så deklarerar du din försäljning

Du måste ta upp din bostadsaffär i deklarationen. Enligt skatteverket gör dock 9 av 10 svenskar något fel när de gör det. Här får du tips på möjligheter och fallgropar.

Bild på artikelförfattaren Dag Kättström.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 17.01.2020

Det vanligaste är att säljare gör felaktiga avdrag för renoveringar, men många missar även avdrag som till exempel det för kapitaltillskott i bostadsrättsföreningar, vilket gör att de betalar för mycket till skatteverket. Här följer de viktiaste punkterna att tänka på när det är dags att deklarera sin bostadsförsäljning.

Vid vinst

När en privatperson säljer ett hus till ett högre värde än vad han eller hon köpte det för, utgår skatt för den vinst som görs. Vinsten räknas som kapitalvinst och räknas i reda pengar. Det betyder att inflation och andra parametrar som gör att vinsten egentligen inte är så stor som den ser ut, inte räknas med. Vinstskatten är sedan år 2008 22 %. Det är högre än det var tidigare, och höjningen beror på att fastighetsskatten tagits bort och ersatts med en avgift.

Avdrag du kan göra från vinstbeloppet

För att räkna ut den faktiska vinsten (försäljningspriset minus omkostnader) ska du väga in följande:

  • Inköpskostnader: Från försäljningspriset dras till att börja med säljarens inköpspris för fastigheten plus stämpelskatten, samt avgifter för uttag av pantbrev och lagfartskostnader.
  • Renoveringar: Det är också tillåtet att dra av de kostnader säljaren haft för värdehöjande insatser i huset eller i lägenheten som gjorts inom fem år före försäljningen. För reparationer och tillbyggnader ska det aktuella värdet på dessa investeringar räknas vid försäljningstillfället. För att bevisa sina kostnader kan det räcka med bygglovshandlingar, krediter som visar på förbättringarna, foton m.m., men det är bäst att spara alla kvitton.
  • Försäljningskostnader: Mäklararvodet, en del av homestagingen och andra försäljningskostnader kan också dras av innan vinstbeloppet beräknas.
  • Kapitaltillskott: Om försäljningen gäller en bostadsrätt får du göra avdrag med den del av avgiften till föreningen som har gått till att amortera föreningens lån och finansiera renoveringar i fastigheten. Summan ska redovisas på kontrolluppgiften från föreningen.

Vid förlust

Det händer att hus och bostäder säljs med förlust. I det fallet räknas förlusten som en kapitalförlust. Kapitalförlusten får i deklarationen dras av med halva det faktiska beloppet. Avdraget tas upp under skatteslaget kapital. Om du får ett underskott av kapital så reduceras din skatt med motsvarande belopp. Du kan bara göra avdraget under ett år.

Uppskov

Den som sålt en permanentbostad och köpt ett nytt boende kan få uppskov med skatten på vinsten för bostadsförsäljningen. Köpet av en ny bostad måste ske inom en viss tid, och får ske i Sverige eller annat EES-land. Begäran om uppskov ska ske i självdeklarationen. Ett uppskovsbelopp måste tas upp till beskattning senast när du säljer din nya bostad, men du kan även göra en frivillig återföring av uppskovsbeloppet när du vill. Under uppskovstiden betalar du en årlig skatt på 0,5 procent av uppskovsbeloppet (vinsten) per år.

Ta hjälp

Skattereglerna kring bostadsförsäljning är många och det kan vara besvärligt att få det rätt i deklarationen. Du riskerar att betala för mycket i skatt. De flesta mäklare brukar kunna hjälpa till med skatterådgivning. Det ingår i en mäklares arbetsuppgifter att hålla sig uppdaterade om vilken skattskyldighet mäklaren har för bostadsaffären. Det är också möjligt att få generell information genom att vända sig till skatteupplysningen på Skatteverket.

Landsöversikt