Energideklaration – ett krav vid försäljning
I samband med försäljning av en fastighet måste man kunna presentera en energideklaration. Den får inte vara mer än tio år gammal. Ett av syftena är att göra det tydligare för husköpare vad det är för standard på huset de köper.
Om du säljer en bostadsrätt behöver du inte tänka på energideklarationen. Den ska föreningen kunna tillhandahålla. Om du däremot säljer en villa har du själv ansvaret.
En energideklaration informerar om byggnadens energiförbrukning enligt ett liknande system som det som gäller för vitvaror. Huset får en bokstav mellan A och G där A är ett mycket energieffektivt hus och G ett hus som drar mycket energi och där det finns stor förbättringspotential. I en energideklaration får man också tips på vad man kan göra för att föbättra husets energieffektivitet.
Även om mycket av det som framgår i en energideklaration kan tyckas självklart (isolera bättre, skaffa värmepump m.m.), så måste energideklarationen göras av en oberoende certifierad yrkesman, som även måste göra ett hembesök. Förutom att tillgängliggöra deklarationen inför försäljningen rapporterar konsulten in resultatet till Boverket. Kostnaden för en energideklaration varierar mellan några tusenlappar och 15.000 kronor.
Lagen om energideklaration gäller för:
- Byggnader som ska säljas
- Byggnader som helt eller delvis hyrs ut
- Nybyggda fastigheter

Energideklaration behövs inte för:
- Fristående byggnader som är mindre än 50 m²
- Byggnader som inte värms upp till mer än tio grader
- Bostadshus som används under en begränsad del av året där energiförbrukningen är mindre än 25% av en helårsförbrukning
- Byggnader som i huvudsak används till religiös verksamhet
- Industrianläggningar och verkstäder
- Tillfälliga byggnader som är avsedda att användas i högst två år
- Ekonomibyggnader inom skogs- och jordbruksnäring
- Hemliga byggnader inom totalförsvaret
- Byggnader klassade som byggnadsminnen
Hur går det till?
Eftersom det är lag på att en max tio år gammal energideklaration måste presenteras i samband med försäljning är det många säljare som inte utan viss irritation tvingas beställa hem en certifierad expert för att få höra om allt som kan förbättras i huset som denne snart ska lämna. Det är dock husägarens ansvar att redovisa all information som gäller husets energiförbrukning och deklarationen måste därför finnas tillgänglig för köparen. Annars kan denne kräva att deklarationen görs i efterhand på säljarens bekostnad.
En energideklaration kombineras ofta med den överlåtelsebesiktning som säljaren kan göra inför försäljningen.
Energiexperten tittar bland annat på följande:
- Grundfakta och ritningar över byggnaden
- Byggnadens isoleringstyp
- Byggnadens typ av fönster
- Hur stor golvarea som värms upp
- Fakta om ventilationssystemet
- Normal inomhustemperatur
- Om radonmätning gjorts och vilka värden den visade
Syftet
Genom att energiklassa byggnader och föreslå förbättringar är syftet att göra svenska hus mer energieffektiva. Råden från undersökningen medför inget tvång, men kan spara in pengar för hushållets energikostnader. En bättre energistatus gör också huset mer värdefullt på bostadsmarknaden.
När ska den vara klar?
Energideklarationen ska vara klar då köpekontraktet eller hyreskontraktet skrivs, och gäller i 10 år. Det är viktigt att husägaren kontaktar en energiexpert i god tid för att deklarationen ska hinna bli klar i tid.
Ansvariga myndigheter
Boverket ansvarar för energideklarationer. Du kan på deras hemsida läsa mer om hur det fungerar och ladda ner aktuella energideklarationer för alla Sveriges byggnader.