Fastighetsmäklar­inspektionen – FMI

Innan du skriver avtal med en mäklare bör du göra en snabb koll att mäklaren är registrerad hos Fastighetsmäklarinspektionen. Det är också möjligt att få information om mäklaren har blivit varnad efter att ha begått fel. Om du upplever brister i mäklarens agerande kan du göra en anmälan.

Bild på artikelförfattaren Sara Nordström.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 20.10.2023

Vad är FMI?

Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) är en statlig myndighet som sköter registrering, tillsyn och disciplinära åtgärder som gäller fastighetsmäklare. Myndigheten jobbar också för att informera om god mäklarsed. Alla fastighetsmäklare i Sverige måste vara registrerade hos FMI. Sök i deras register för att se att din mäklare är registrerad.

Blanda inte ihop FMI med FRN – fastighetsmarknadens reklamationsnämnd. Det är till FRN du kan vända dig för att få en tvist prövad och kräva skadestånd. En anmälan till Fastighetsmäklar­inspektionen leder inte till någon ersättning.

Vad krävs för en mäklare att bli registrerad?

För att bli registrerad hos Fastighetsmäklarinspektionen krävs det att mäklaren har gått igenom en godkänd utbildning. FMI granskar också om personer är lämpliga att arbeta som mäklare. Det finns över 7000 mäklare registrerade hos FMI.

I registret finns även hyresförmedlare och utländska fastighetsförmedlare. De kan till en början få en tillfällig registrering. För alla mäklare i Sverige krävs en fullständig registrering. Mäklare som inte har godkänd ansvarsförsäkring blir avregistrerade.

FMI granskar mäklare

budgivning bostad
Uppträder din mäklare professionellt? Du kan anmäla mäklaren till FMI om personen bryter mot sin mäklarsed.

Fastighetsmäklarinspektionen har en disciplinnämnd som beslutar om disciplinära påföljder för en mäklare eller ett mäklarföretag som anses ha åsidosatt god mäklarsed. Disciplinnämndens ledamöter utses av regeringen och har juridisk kompetens inom fastighetsområdet.

FMI:s beslut kan leda till en erinran (en tillsägelse), en varning eller att mäklaren avregistreras helt och hållet. FMI är dock mycket försiktiga med att utesluta en mäklare från sitt yrke genom en avregistrering. Att bli varnad kan vara nog så illa för en mäklare – yrkeshedern sätts på prov och det blir svårare att attrahera kunder i framtiden.

Information om varnade mäklare

Det går inte att se någon offentlig lista på varnade mäklare. Det beror på lagar om vad som är tillåtet för FMI att publicera på sin webbplats. Däremot kan du kontakta FMI för att få mer information.

Kan man anmäla en mäklare för lockpris?

Det är olagligt för en mäklare att använda sig av ett lockande lågt pris som utgångspris i annonsen. Svårigheten är att bedöma vad som faktiskt räknas som lockpris. Att slutpriset blir högre än utgångspriset är normalt, och det finns heller inte tvång för säljaren att sälja till utgångspriset.

FMI skriver: "Det måste avgöras från fall till fall. Om priset skiljer sig tillräckligt mycket från det mest sannolika försäljningspriset, eller om det är tillräckligt mycket lägre än vad säljaren är beredd att sälja för och mäklaren inte har någon rimlig förklaring kan det vara frågan om ett lockpris."

Vem kan anmäla en mäklare till FMI?

Alla som upplevt att en mäklare inte skött sitt arbete kan anmäla det till fastighetsmäklar­inspektionen. Det händer också att FMI tar upp ärenden på eget initiativ. Även andra myndigheter kan be FMI granska fall. Här kan du läsa mer och göra en anmälan: Fastighetsmäklarinspektionen – Anmäl en mäklare.

Om du befinner dig i en pågående försäljning är det möjligt att byta mäklare eller att avbryta försäljningen. Det kan du läsa mer om i vår artikel om att vara missnöjd med mäklaren.

Landsöversikt