Mäklare på visning med ungt par

Därför ska du anlita en mäklare

Att anlita en mäklare inför bostadsförsäljningen kommer med många fördelar. Förutom ökad sannolikhet att få ett högre försäljningspris kan en mäklare även hjälpa dig med en enklare och tryggare bostadsförsäljning.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 03.07.2023

Inför en bostadsförsäljning är det många som frågar sig om det är värt att anlita en mäklare, eller om det går att sälja utan mäklare.

Även om det är möjligt att sälja privat, visar statistiken att det helt klart lönar sig att anlita en mäklare om du vill maximera ditt försäljningspris.

Ungefär 90 procent av svenska villaförsäljningar sker via en mäklare enligt Mäklarsamfundet. Statistik visar även att de som väljer att sälja sin bostad via en mäklare får i snitt ut 26 procent högre försäljningspris jämfört med de som väljer att sälja privat.

Varför ska man anlita mäklare?

Varför du ska anlita en mäklare inför din bostadsförsäljning beror delvis på möjligheten till ett högre slutpris, men också på grund av mäklarens expertis. Mäklaren är expert på både värdering och marknadsföring av bostäder och kan erbjuda dig en enklare och tryggare försäljning av din bostad.

Mäklaren har dessutom ofta ett befintligt nätverk av potentiella köpare – ett så kallat spekulantregister. Det kan hjälpa mäklaren sälja din lägenhet snabbare och till ett bättre pris. Mäklarens kunskap om den lokala marknaden kan tillsammans med erfarenhet av tidigare försäljningar i ditt område också vara avgörande för en lyckad försäljning.

Förutom expertis om bostadsmarknaden besitter mäklaren även viktig kunskap om de juridiska och administrativa aspekterna av en bostadsförsäljning – till exempel hur kontraktsskrivningen ska gå till för att säkerställa en så smidig och trygg affär som möjligt för både köpare och säljare.

Läs även: Så fungerar mäklarens roll

10 fördelar med att sälja bostad med mäklare

  1. Möjlighet till ett högre slutpris
  2. Pålitlig och realistisk värdering av bostaden
  3. Hjälp med annonsering och marknadsföring
  4. Kunskap om din lokala marknad
  5. Erfarenhet av liknande försäljningar
  6. Tillgång till spekulantregister
  7. Hjälp med visning och budgivning
  8. Kredibilitet och förtroende gentemot köpare
  9. Råd och hjälp med kontraktsskrivning
  10. Juridisk och administrativ vägledning

Läs även: Mäklarexpertens bästa tips till säljare

Att tänka på innan du anlitar mäklare

Även om det kan locka att sköta försäljningen själv och slippa mäklararvodet, lönar det sig oftast ändå i slutändan att anlita en mäklare. Det visar statistiken över mäklarnas högre försäljningspris gentemot privata försäljningar, men även i den ökade tryggheten du som säljare får.

För att hitta rätt mäklare för ditt objekt är det alltid bäst att jämföra mäklare innan du väljer. På så sätt kan du försäkra dig om att mäklarens arvode är konkurrenskraftigt, samtidigt som du säkerställer att er personkemi stämmer och att du känner förtroende till mäklaren.

En bostadsförsäljning är för många en av de största affärerna i livet – lämna den inte åt slumpen. Fyll i formuläret för att jämföra offerter från upp till 4 mäklare. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du använder tjänsten.

Hitta en bra mäklare

Landsöversikt