Mäklare med specialinriktning

Många mäklare har hittat ett specialområde som de kan bättre än sina konkurrenter. Det kan handla om en inriktning mot bostadsrätter eller villor, liksom gårdar, lantbruk eller lyxbostäder.

Bild på artikelförfattaren Dag Kättström.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 28.11.2023

Det finns alltid en mäklare som har specialkunskaper om just den typ av objekt som du vill sälja. Det är mäklare som med åren har blivit experter och skaffat sig ett nätverk inom en nisch. Genom att hitta och anlita dessa mäklare kan försäljningen både gå smidigare och ge större vinst.

Mäklare som säljer gårdar och skogsfastigheter

Gårdar är en egen kategori i fastighetsbranschen. Här tillkommer ofta regler om ekonomibyggnader, särskilda taxeringsregler, skogsbruksplaner, markersättningar, egna brunnar och avlopp och mycket annat som inte gäller i en vanlig husförsäljning. De flesta som säljer jordbruksfastigheter, hästgårdar, skogsfastigheter och liknande objekt använder sig av specialiserade fastighetsmäklare.

Dessa är mäklare med specialkompetens inom jord och skog och den omfattande juridiken och skattefrågorna som rör gårdar. De vet också bäst vilken marknadsföring som är effektiv och har kanske redan kontakt med köpare.

Om det gäller en lantbruksfastighet med kommersiell produktion: gå till formuläret för näringsverksamheter.

Mäklare för exklusiva bostäder

En del fastigheter är unika, byggnader som inte hör till de vanliga typerna av bostäder. Det kan till exempel vara herrgårdar, k-märkta hus eller arkitektritade villor med havsutsikt. En del mäklare har specialiserat sig på dessa typer av byggnader. Ofta är de baserade i storstäderna men har hela landet som sitt arbetsfält.

Dessa exklusiva mäklare bygger upp ett aktivt nätverk av välbeställda kunder som är på jakt efter sitt drömhus. Därför kan det vara helt avgörande att hitta rätt mäklare när ett sådant objekt ska säljas. Många gånger annonseras inte ens dessa fastigheter, utan marknadsförs bara genom riktad marknadsföring till specialistmäklares kundnätverk.

Bostadsrättsmäklare

Mer vanligt är fastighetsmäklare som har specialiserat sig på bostadsrätter. Eftersom bostadsrätter rent juridiskt inte räknas som fastigheter finns det ett speciellt regelverk kring försäljning av lägenheter. Mäklare som specialiserat sig på bostadsrätter vet vad som gäller och har erfarenhet inom branschen. De känner till prisnivåer och trender och vet vilka kanaler som fungerar bäst för marknadsföring. Ofta har de också ett kundnätverk som gör det lättare att hitta potentiella köpare.

Husmäklare

En husförsäljning handlar om mycket mer än bara huset. Området och kommunen är också inblandade i försäljningen. Därför är det viktigt att känna till specifika regler om till exempel bygglov, ström, vatten och avlopp och inte minst marken som hör till huset. För de flesta områden finns det lokala mäklare som är väl införstådda med vilka regler som gäller just där. De kan vara till stor hjälp för att undvika misstag och för att hitta rätt köpare. Därför finns det mycket att vinna på att använda en husmäklare som känner till området.

Hitta rätt mäklare

För att hitta rätt mäklare till din försäljning bör du diskutera, fråga och jämföra flera mäklare. Ett enkelt sätt att göra detta är att använda sig av vårt formulär. Då kommer upp till fyra mäklare som är intresserade av just ditt objekt att kontakta dig.

Jämför erbjudanden från flera mäklare

Landsöversikt