Kundservice

Här hittar du svar på dina undringar om tjänsten Mäklare.se, samt svar på vanliga frågor inför försäljningen av en bostad.

Allmänt


Hur fungerar Mäklare.se?

Mäklare.se är en offerttjänst där du enkelt får kontakt med upp till fyra intresserade mäklare nära dig, så att du slipper leta reda på, ringa till och hämta in offerter från olika mäklare. Vi gör jobbet åt dig, så att du kan spara både tid och pengar.

Så här går det till:

  1. Fyll i formuläret. Det tar inte längre tid än en minut.
  2. Få offerter. Du blir kontaktad av upp till fyra mäklare som ger dig sina prisförslag.
  3. Välj mäklare.Jämför mäklarnas arvoden, erfarenhet, säljstrategier och personligheter. Välj sedan den mäklare som passar dig bäst, eller tacka nej till de erbjudanden du har fått. Tjänsten har inga bindningar och är helt kostnadsfri.

Att sälja sin bostad är en stor affär och genom att jämföra erbjudanden från flera mäklare säkerställer du att du inte betalar för mycket i mäklararvode. Mäklarna vet att de konkurrerar med varandra om att få sälja din bostad, och ger dig därför sina bästa erbjudanden. På detta sätt ökar också chansen att du kan få tag på en mäklare som du har en bra personkemi med, som har god lokalkännedom och bra säljstrategier.

De mäklare som har anslutit sig till Mäklare.se betalar oss en summa för att få dina kontaktuppgifter. Varken vi eller mäklarna sparar dock dina kontaktuppgifter eller säljer dem vidare. Tjänsten följer alla de regler om integritetsskydd som finns.

Här kan du se en video om hur tjänsten fungerar.

Kostar det något att använda Mäklare.se?

Mäklare.se är en gratistjänst utan bindningar. Det enda det kostar dig är några minuter av din tid, och vinsten kan bli stor. En bostadsförsäljning kan vara livets största affär, och genom att jämföra flera mäklare säkerställer du att den blir så bra som möjligt.

Mäklarbyråerna betalar en fast summa för att få möjlighet att konkurrera om dig som potentiell kund. Det gör att vi kan hålla det enkelt och kostnadsfritt för dig som säljare att få bra erbjudanden.

Jag söker bostad – kan ni hjälpa mig?

Mäklare.se är tyvärr endast en tjänst för dig som ska sälja en bostad du redan äger. Vi förmedlar därför inte några erbjudanden om att hyra eller köpa en bostad. Här hittar du bra mäklare när du ska sälja din bostad, men du kan alltså tyvärr inte hitta en bostad att köpa eller hyra via Mäklare.se.

Är det möjligt att sälja bostaden själv, utan mäklare?

Det är fullt möjligt att sälja bostaden själv, utan mäklare, men det är en utmaning. Förutom att du måste ha kunskaper om pappersarbetet kan köparna känna sig otrygga och ovana.

Det finns dock hybridtjänster på nätet där du sköter en del av arbetet själv, men har tillgång till mäklartjänster i bakgrunden.

Läs mer: Sälja bostaden på egen hand

Vad är ett för högt mäklararvode?

Att säga något om vad som är ett för högt mäklararvode är svårt. Det finns nämligen mängder av olika modeller för att sätta ett mäklararvode; alltifrån fasta priser till procent på försäljningen och allt däremellan med pristrappor etc. Även mäklarens initiala värdering har betydelse för arvodet.

Det bästa sättet att undvika att betala för mycket i mäklararvode är att jämföra offerter från flera mäklare. Då ser du skillnaderna.

Läs mer: Mäklararvode – så undviker du att betala för mycket

Kostar det något att kontakta en mäklare med frågor?

De flesta mäklare är beredda att svara på frågor och skapa en relation om de tror att de kan få möjlighet att sälja din bostad. Men de har generellt ingen skyldighet att informera allmänheten.

Om du har många frågor är det bättre att istället kontakta Mäklarsamfundets kundvägledare. Mäklarsamfundet är en sammanslutning av mäklare och de kan ge objektiva svar till både säljare och köpare. Ring 08-83 22 66 eller läs mer på Mäklarsamfundets sida om kundvägledning.

Vad är en mäklares jobb/roll?

En mäklares jobb är att förmedla fastigheter, bostäder och delar av fastigheter utifrån skriftliga förmedlingsuppdrag. Det som många inte tänker på är att mäklaren ska ta tillvara både säljarens och köparens intresse, trots att det bara är säljaren som betalar mäklaren. Målet för en mäklare är att båda ska vara nöjda och att bostadsaffären sker smidigt och enligt reglerna.

Hur arbetet ska skötas regleras i grunden av fastighetsmäklarlagen. Några viktiga punkter som framgår där är:

  • Mäklaren ska ta tillvara både säljarens och köparens intressen.
  • Mäklaren ska ge råd och upplysningar och även se till att säljaren bistår med den information om fastigheten som är av intresse för köparen.
  • Mäklaren är skyldig att ge skriftlig information om undersökningsplikten och erbjuda en skriftlig beräkning av boendekostnaden.
  • Mäklaren ska informera både köpare och säljare om att köpeavtalet bara är giltigt när det är påskrivet.

Läs mer: Mäklarens roll är noga reglerad

Vilka står bakom Mäklare.se?

Mäklare.se står helt oberoende från branschens aktörer. Vi är varken knutna till någon mäklarbyrå eller branschorganisation. Mäklare.se är endast en marknadsplats där mäklare och säljare kan mötas.

Tjänsten drivs av företaget Nettbureau som har liknande verksamhet i hela Skandinavien och delar av Europa. I Sverige driver vi bland annat tjänster som Jurist.se, Flytta.se, Värmepump.se och Larm.se. Liknande mäklartjänster driver vi i till exempel Norge (Eiendomsmegler.no), Danmark (Ejendomsmægler.dk) och Spanien (Inmobiliarias.es). Med över 10 års erfarenhet och ett egetutvecklat datahanteringssystem kan du känna dig trygg med att använda Mäklare.se.

Läs mer: Om Mäklare.se



Din förfrågan på Mäklare.se


Jag har skickat in en förfrågan och fått besked om att mäklare ska kontakta mig, men jag har inte hört något från någon. Vad ska jag göra?

Normalt tar det 1–2 dagar innan mäklarna kontaktar dig. Om du inte har blivit kontaktad av någon mäklarbyrå efter 2 arbetsdagar, kan du e-posta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., så undersöker vi vad som har hänt.

Varför har jag bara matchat med en mäklare? Då kan jag ju inte jämföra?

Normalt sett blir du kontaktad av flera mäklare (dock maximalt 4 stycken). Ibland blir det inte så och det beror på flera samverkande faktorer, till exempel var du bor och vilken sorts bostad du vill sälja.

Försök gärna igen efter någon månad. Då kan flera mäklare som passar dig ha anslutit sig till tjänsten.

Jag vill inte bli uppringd. Kan jag få skriftliga erbjudanden?

Om du bara är intresserad av skriftliga erbjudanden, kan du skicka e-post till oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och berätta detta, så informerar vi mäklarna. Då får du endast erbjudanden via e-post eller sms.

Jag ångrar att jag skickade in en förfrågan. Vad ska jag göra?

Om du har skickat in en förfrågan, men av något skäl ångrar dig, kan vi givetvis hjälpa till. Skicka e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., så stryker vi din förfrågan. Du kommer då inte att bli kontaktad av någon.

Jag vill inte ha kontakt med en eller flera av de mäklare som ni uppgivit ska kontakta mig. Kan ni stryka den/dem?

Även om du redan har eller har haft kontakt med någon av mäklarbyråerna, är det stor chans att du får ett bättre erbjudande när de vet att du jämför flera mäklare.

Om du trots allt inte vill bli kontaktad av specifika byråer kan du skicka e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och berätta det, så stryker vi förfrågan till dem.

Måste jag använda en mäklare genom Mäklare.se om jag har använt tjänsten?

Nej, du är aldrig bunden till någonting när du använder Mäklare.se.

De erbjudanden du får kommer från seriösa mäklare i ditt närområde och det är ofta tillräckligt för att hitta rätt, men det står dig fritt att även kontrollera med andra mäklare.

Hjälper ni mig att välja mäklare?

Nej, vi är en oberoende marknadsplats för mäklartjänster. Vi kan inte lägga oss i processen mellan dig och mäklarna.

Däremot är Mäklare.se en bra hjälp på vägen. Du får på ett enkelt sätt kontakt med mäklare som är genuint intresserade av att hjälpa dig sälja din bostad. Jämför dem och gör ditt val.

Läs mer: Mäklarens bästa tips – tänk på detta när du ska sälja din bostad och välja mäklare

Hur väljer jag mäklare?

Ingen mäklare tycker det är konstigt att du jämför flera och väljer en av dem. Det är helt normalt. Om en mäklare förstår att du inte jämför kommer antagligen mäklararvodet att sättas högre.

Låt 3-4 mäklare komma till din bostad för ett förutsättningslöst samtal om värderingen, säljprocessen och andra frågor. Då brukar ett bra val utkristallisera sig. Ha gärna dessa frågor i bakhuvudet när ni diskuterar:

  • Säljstrategi
    Hur tänker mäklaren gå till väga för att nå rätt köpare?
  • Erfarenhet
    Vilka lyckade försäljningar i närområdet har mäklaren genomfört?
  • Mäklararvode
    Vilken kostnadsstruktur gäller?
  • Personkemi
    Fungerar den personliga kontakten med mäklaren. Är det en person du litar på?

Läs mer: Så hittar du rätt mäklare



Frågor om tjänstens omfattning


Jag vill inte ta emot erbjudanden, jag vill bara kunna jämföra mäklararvoden, hur gör jag då?

Mäklarnas arvoden är svåra att jämföra. Det är många faktorer som bestämmer ett mäklararvode och kostnadsstrukturen ser olika ut, till exempel med olika arvodestrappor. Det bästa är därför att låta flera mäklare ge dig en offert när du ska sälja. Då ser du vad som kostar och kan jämföra mäklarna på ett rättvist sätt.

Läs mer: Mäklararvode: så undviker du att betala för mycket

Jag tänker inte sälja, jag vill bara ha en värdering av min lägenhet. Kan jag använda er tjänst?

Mäklare.se riktar sig till dig som står i begrepp att sälja, åtminstone inom ett år. För värderingar bör du istället kontakta enskilda mäklarbyråer eller värderingsfirmor direkt.

Kan jag använda Mäklare.se för att köpa en bostad?

I nuläget är det tyvärr ingenting vi kan erbjuda.

Kan jag sälja en bostad utomlands via Mäklare.se?

Du kan inte fylla i utländska adresser på Mäklare.se. Däremot har vi systersajter på vissa marknader utomlands som du kan använda:

Har du möjlighet att uppge ett lokalt telefonnummer, så gör gärna det. I meddelandefältet kan du annars närmare beskriva omständigheterna kring försäljningen.



Integritetsfrågor


Kan jag få erbjudanden utan att fylla i formuläret?

Att fylla i formuläret är tyvärr den enda möjligheten för att vi ska kunna matcha ihop dig och intresserade mäklare. Vi är dock mycket noga med integritetsskyddet. Läs mer i vår dataskyddspolicy.

Varför måste jag dela med mig av personuppgifter?

Det är för att du ska kunna få personliga erbjudanden. Det är så många faktorer som påverkar en bostadsförsäljning, så det går inte att få erbjudanden baserat på till exempel endast adressen. Därför behöver mäklarna dina kontaktuppgifter. Den övriga information vi ber om i formuläret behöver vi för att kunna välja ut rätt mäklare. Läs gärna mer i vår dataskyddspolicy.

Hur hanterar ni integritetsfrågor, GDPR och radering av data?

Du som använder Mäklare.se kan vara trygg med att informationen du fyller i inte används till något annat än att ge dig erbjudanden på mäklartjänster inom 30 dagar. Informationen om dig kommer inte att spridas till några andra parter.

Vi följer reglerna om datalagring i GDPR. Om du önskar att all information om dig raderas omedelbart, kan du skicka e-post till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., så ser vi till att så sker.

Kommer ni att skicka reklam till min e-post? Lägger ni till mig på en mailinglista?

Vi har inga e-postlistor och skickar inte ut någon form av marknadsföring via e-post. Givetvis delar vi heller inte din e-postadress med någon annan.

Det enda e-postmeddelande du kommer att få ifrån oss är det som bekräftar att du har skickat in formuläret. Du kommer inte att höra ifrån oss mer.

Om du använder Gmail kan det hända att du ser annonser i din inbox. Det kan se ut som att vi skickar något till dig, men det är helt enkelt en annonsplacering som Google använder sig av. Mäklare.se betalar ibland för annonser och då kan det hända att vi dyker upp där. Det är tyvärr inte möjligt att förhindra detta.

För att undgå att exponeras för annonser i din inbox kan du säkerställa att du har delat upp den enligt Googles standardinställningar (Primär, Social, Kampanj). Då slipper du störas av annonser i din primära inbox. Läs hur du gör.



Vanliga frågor inför försäljningen


Vad är ett förmedlingsuppdrag?

Förmedlingsuppdraget är ett avtal mellan dig som säljare och den mäklare du har valt. I kontraktet anges villkoren för uppdraget samt mäklaren och säljarens rättigheter och skyldigheter.

Den som gett en mäklare ett förmedlingsuppdrag är inte tvungen att fullfölja någon försäljning, men avtalet är en startpunkt för arbetet att få bostaden såld. Ofta innebär förmedlingsuppdraget att mäklaren har ensamrätt på försäljningen under en viss tid.

Läs mer: Det viktiga förmedlingsuppdraget.

Måste jag bekosta en energideklaration?

Om du ska sälja en fastighet måste det finnas en max 10 år gammal energideklaration. Om inte, så måste du bekosta en sådan. Om du således äger exempelvis en villa, så är det ditt ansvar som säljare att betala för en certifierad expert som tar fram en sådan.

Om du däremot bor i bostadsrätt ska föreningen tillhandahålla energideklarationen.

Läs mer: Energideklaration – ett krav vid försäljning

Måste jag besiktiga bostaden, är det inte köparen som ska göra det?

Det finns inga måsten, men nuförtiden är det vanligast att säljaren av en bostad beställer en besiktning som ingår i marknadsföringen av objektet. I synnerhet om det handlar om villor och äldre lägenheter. Detta förenklar för alla inblandade och du som säljare slipper riskera köpare som vill dra sig ur i samband med egen besiktning.

Läs mer: Överlåtelsebesiktningen

Vad innebär en besiktning?

En överlåtelsebesiktning ökar chansen till en lyckad bostadsaffär där både säljare och köpare kan känna sig trygga. Besiktningen utförs av en godkänd eller auktoriserad besiktningsman som går igenom fastighetens skick. Besiktningar beställs numera allt oftare på säljarens bekostnad för att skapa förutsättningar för en snabb, trygg och rättvis försäljningsprocess.

Besiktningsmannen utfärdar ett besiktningsprotokoll där brister noteras och risker analyseras.

Läs mer: Överlåtelsebesiktningen

Behöver jag vara rädd för dolda fel?

Ja – och nej. Begreppet "dolda fel" är en mytomspunnen mardröm för både säljare och köpare. En säljare kan ställas till svars för brister i bostaden i upp till 10 år efter försäljningen.

Detta ska man ha respekt för, men om man som säljare är ärlig med det man vet om huset och ser till att det finns en besiktning i samband med försäljningen, finns det inga skäl att ligga vaken på nätterna. Ofta upptäcker en köpare brister i bostaden efter överlåtelsen, men det krävs mycket för att de kan anses vara är så allvarliga att det klassas som ett dolt fel.

Läs mer: Svårt att få rätt om dolda fel

Bör jag skaffa en dolda fel-försäkring?

Dolda fel-försäkringar (alternativt överlåtelseförsäkringar) är ett skydd som säljaren kan skaffa om oturen skulle vara framme och köparen hävdar dolda fel samt kommer med ekonomiska krav. Då kan försäkringen vara en extra trygghet. Dessutom kan man som säljare hänvisa en eventuellt missnöjd köpare direkt till försäkringsbolagets specialister. Man slipper ta i det själv.

Man bör dock vara vaksam på de begränsningar som finns försäkringen. De kan gälla mycket begränsade feltyper. Kontrollera också självrisk och maxbelopp.

Läs mer: Dolda fel-försäkringar: fördelar och falluckor

Bör man ha en friskrivningsklausul?

Friskrivningsklausuler är ett sätt för säljaren att slippa oroa sig för dolda fel. I köpekontraktet införs då att köparen inte har någon rätt att ställa säljaren till svars för uppkomna problem med bostaden. Det är ytterst ovanligt och som köpare bör man normalt inte gå med på detta. I sådana fall måste köpesumman sättas ned väsentligt.

Undvik att som säljare försöka få in friskrivningsklausuler. Ett undantag är vid försäljning av dödsbon, då förfarandet är vanligare.

Läs mer: Friskrivningsklausuler – trygghet för säljaren, men risk för köparen

Vad innebär "säljarens upplysningsplikt"?

Det innebär att du som säljare måste berätta allt du vet om huset, även vilka brister det har. Genom att vara så öppen som möjligt och gärna skriva ner det du vet hjälper du besiktningsman, mäklare, köpare och inte minst dig själv eftersom du minskar risken för framtida trassel med "dolda fel".

Samtidigt måste du inte påpeka minsta skönhetsfel. Köparen har en mycket långtgående undersökningsplikt och det är den som gäller i första hand.

Läs mer: Säljaren måste upplysa om brister i bostaden

Vad får jag ta med mig från bostaden när den har sålts?

Funderar du på att ta med dig brevlådan eller den snygga hatthyllan från bostaden du säljer? Det får du normalt sett inte. Alla inventarier som är uppsatta för "stadigvarande bruk" ska vara kvar i bostaden. Det gäller även installationer i form av buskar, solur, brevlådor etc. på en eventuell tomt.

Således bör du ta bort det du vill behålla innan fotografering och visning, alternativt vara tydlig och avtala med köparen innan kontraktet skrivs på vad som ska ingå och inte.

Läs mer: Vad måste man lämna kvar vid flytt?

Är det värt att göra "homestyling"?

Att anlita en inredningsexpert inför visningen som stylar om hela bostaden med syfte att uppnå ett högre pris kallas för homestyling eller homestaging. Det kostar, men kan löna sig. Huruvida det är värt insatsen måste bedömas individuellt baserat på marknadsläget. Eventuellt kan du som säljare ta hjälp av mäklaren med denna bedömning.

Även om du inte anlitar en expert kan du som säljare ta intryck av de knep som en inredningsexpert använder. Det kanske viktigaste är att "lämna spekulanternas associativa fält fritt", så att de kan föreställa sig att bo i bostaden. Verktygen kan vara att glesa ut möblemanget och avlägsna alltför personliga uttryck, samtidigt som bibehållen trivsel signalerar att "här kan man bo".

Läs mer: Sälja bostaden med homestaging

Måste man ha en budgivning?

En budgivning är inget måste i samband med en bostadsförsäljning. Det är heller inget måste att välja det högsta budet om budgivning har genomförts.

I själva verket är det mycket få regler som omger förfarandet med budgivningar. Detta innebär att mäklarens roll är viktig. Denne måste se till att en budgivning blir ordnad och trovärdig för alla inblandade.

Som säljare bestämmer du helt själv vem som ska köpa din bostad. Du kan till exempel välja någon som betalar vad du vill ha, är flexibel med inflyttning och har ordning på lånen framför någon som vill betala mer.

Läs mer: Budgivning – så funkar det



Problem med mäklaren


Jag är missnöjd med mäklaren – kan jag byta?

Du kan absolut avbryta samarbetet med en mäklare om det inte fungerar. Du bör dock i första hand ta upp ditt missnöje med mäklaren och se om ni kan hitta en annan väg framåt.

Om förmedlingsuppdraget innehåller en klausul om ensamrätt under exempelvis tre månader, innebär detta att du inte får sälja bostaden med en annan mäklare inom denna tid.

Mäklare.se kan tyvärr inte hjälpa dig att lösa uppkomna problem om du har valt en mäklare via vår tjänst. Inget hindrar dock att du stämmer av med någon av de andra mäklare som gav dig erbjudanden för att kontrollera om ett byte av mäklare skulle vara den bästa vägen framåt.

Läs mer: Om du är missnöjd med mäklaren

Mäklaren var dålig, kan jag få skadestånd?

Om du anser att mäklaren inte har fullgjort sitt jobb på ett professionellt sätt kan du få ekonomiskt ersättning. Det krävs dock att du kan dokumentera att det är mäklarens agerande som har lett till problemen och/eller den ekonomiska förlusten.

Du vänder dig till följande instanser i turordning:

  • Mäklaren och dennes byrå
    Börja med att se om det går att hitta en lösning direkt.
  • Fastighetsmäklarnas reklamationsnämnd
    Seriösa mäklare brukar följa reklamationsnämndens rekommendationer. Läs mer om FRN.
  • Fastighetsmäklarinspektionen
    En oseriös mäklare kan mista sin registrering i denna instans.
  • Domstol
    I sista hand finns möjligheten att stämma mäklaren.

Läs mer: Om du är missnöjd med mäklaren.



Övrigt


Här ovan finns inget svar på min fråga. Vad gör jag?

Mejla oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., så återkommer vi med svar.

Landsöversikt