Ljust skandinaviskt vardagsrum med mintgrön soffa

Vad händer med bostaden vid separation?

Att flytta isär efter en separation kan vara påfrestande – både känslomässigt och ekonomiskt. Vem får bostaden vid separation, hur går det till att köpa ut sambo och vad innebär bodelning? Vi svarar på de vanligaste frågorna när du och din partner ska flytta isär.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 4 maj 2023
Innehållsförteckning

Hoppa direkt till rätt avsnitt i artikeln:

  1. Samboavtalet
  2. Flytta isär – vad händer med bostaden?
  3. Köpa ut sambo – hur fungerar det?
  4. Köpa ut hus vid skilsmässa
  5. Värdera bostaden inför bodelningen
Visa mer

En separation är för många en turbulent och känslomässigt påfrestande tid. Samtidigt finns det flera praktiska saker att hantera – framförallt om du och din partner plötsligt ska sälja er gemensamma bostad eller om du ska köpa ut partnern. I denna artikel förklarar vi vad som händer med bostaden om du och din partner väljer att flytta isär.

Samboavtalet

När du och din partner flyttar ihop och blir sambos är det en god idé att skriva ett samboavtal. Utan avtalet är det sambolagens bodelningsregler som gäller vid ett eventuellt uppbrott, vilket behandlar både den köpta bostaden och de ägodelar som köpts för gemensam användning.

Genom att skriva ett samboavtal har ni möjlighet att vara mer specifika med hur ni vill dela upp er egendom. Det finns inget krav på att skriva samboavtal, men det kan vara till stor hjälp vid en eventuell separation för att undvika att du oväntat förlorar din bostad eller osämja kring bodelningen.

Läs även: Bolån – detta behöver du veta

Flytta isär – vad händer med bostaden?

Vad som händer med bostaden när du och din partner separerat beror på omständigheterna och vilken relation du och din partner hade. Sambos som flyttar isär följer sambolagen medan skilsmässor mellan gifta makar regleras av äktenskapsbalken.

Först och främst måste du och din partner bestämma er för vad som ska hända med bostaden – ska den säljas, eller ska någon av er bo kvar och köpa ut sambon eller maken? Här är det viktigt att även tänka på den ekonomiska aspekten – att plötsligt stå ensam för alla utgifter och samtidigt lösa ut partnern kan vara påfrestande för ekonomin.

Frågan om boende och bodelning är ofta ett känsligt ämne under en separation och grogrund för många konflikter. Om ni inte kan komma överens om vem som ska bo kvar i bostaden kan andra omständigheter – såsom vem som har vårdnaden över barnen – påverka bedömningen.

Läs även: Sälja bostad – så gör du steg för steg

Köpa ut sambo – hur fungerar det?

När ett samboförhållande upphör och du och din partner väljer att flytta isär kan någon av parterna begära en bodelning. Bodelningen regleras av sambolagen där huvudregeln är att all egendom som införskaffats för gemensamt bruk ska delas lika när ni flyttar isär (såvida inget annat är avtalat genom ett samboavtal).

Huruvida bostaden ingår i bodelningen och om någon av parterna behöver köpa ut sambon beror alltså på:

1. Syftet med varför bostaden införskaffades. Om bostaden tillhörde någon av parterna redan innan förhållandet ingår den inte i bodelningen. Om den däremot köptes med syftet att ni skulle bo där tillsammans ingår den i bodelningen, oavsett vem som köpt och betalat bostaden.

2. Vad som avtalats i samboavtalet. Om du och din sambo har valt att upprätta ett samboavtal kan ni där ha undantagit bostaden från sambolagens bestämmelser kring bodelning.

Sambos diskuterar med mäklare i soffa.
Köpa ut sambo. Utan samboavtal delas egendom införskaffat för gemensamt bruk lika i bodelningen enligt sambolagen.

Köpa ut hus vid skilsmässa

Ska du och din make skilja er och flytta isär innebär det att all egendom delas lika vid bodelningen (såvida inget annat avtalats genom äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev). Vid eventuell husförsäljning, eller då någon av makarna ska köpas ut, innebär det alltså att båda parterna har rätt till 50% av husets värde.

Om du och din partner inte själva kan komma överens om vem som ska bo kvar i bostaden kan en rättslig prövning göras om vem som har störst behov av att bo kvar – så kallad kvarsittningsrätt. Vanligtvis brukar den som har vårdnad över eventuella gemensamma barn vara den som blir beviljad kvarsittningsrätt.

Kom ihåg att oavsett vem som får rätt till att bo kvar i huset har maken som flyttar ut fortfarande rätt till att ersättas ekonomiskt i bodelningen.

Läs även: När är det bäst att sälja bostad?

Utifall ingen av makarna har de ekonomiska förutsättningarna att lösa ut sin partner säljs bostaden. Makarna delar då på vinsten från försäljningen efter avdragen vinstskatt, mäklararvoden och eventuella kostnader för renoveringar.

Värdera bostaden inför bodelningen

När du och din partner flyttar isär och huset eller lägenheten ingår i bodelningen behöver den värderas av en mäklare. Det gäller både vid en försäljning eller då en av er bor kvar i bostaden för att veta vilken summa partnern som flyttar ska köpas ut för.

Värderingar kan variera mellan olika mäklare. För att få en så rättvis bedömning som möjligt rekommenderar vi därför att du låter flera mäklare värdera din bostad.

På Mäklare.se kan du enkelt jämföra mäklare genom att fylla i formuläret. Du kommer då att bli kontaktad av upp till fyra olika mäklare som kan hjälpa dig med värdering och försäljning av din bostad.

Landsöversikt