Fastighetsmäklar­förbundet – mäklarnas ena branschorganisation

Fastighetsmäklarförbundet, FMF, är en av två branschorganisationer för mäklare i Sverige. Förbundet uppdaterar sina medlemmar med kunskap och resurser – och har uppsikt över medlemmarnas ageranden.

Bild på artikelförfattaren Sara Nordström.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 25.10.2023

Vad är Fastighetsmäklar­förbundet?

Fastighetsmäklarförbundet är en branschorganisation för mäklare med ungefär tusen medlemmar. Fokusområdena är service till mäklare såsom juridisk vägledning, försäkringsrådgivning, utbildningar och opinionsdrivande verksamhet för att stärka mäklarkåren.

Den större branschorganisationen för mäklare heter Mäklarsamfundet som ca 85 procent av svenska mäklare är medlem i.

Utbildning, försäkring och opinionsbildning

FMF genomför mängder med olika aktiviteter. En stor del av dessa handlar om fortbildning och utbildning. FMF erbjuder också en förmånlig försäkring till sina medlemmar. Det är en ansvarsförsäkring med en maximal utbetalning på två miljoner kronor, som skyddar mäklaren från att själv behöva betala skadestånd om något fel sker i en affär där mäklaren är skyldig. De flesta medlemmar i FMF väljer att teckna denna försäkring.

Förbundet har också en roll i att yttra sin branschkunskap om lagstiftningsfrågor till lagstiftare och media.

Förbundet granskar sina mäklare

Mäklare som är medlemmar i Fastighetsmäklarförbundet blir granskade inför inträde. En medlem måste ha rätt utbildning, ha praktiserat och ha ansvarsförsäkring som ger ersättning till dig som konsument om något går fel.

FMF ser också till att deras mäklare följer beslut från FRN och att de är registrerade hos FMI.

Ska du snart sälja?

När man ska sälja sin bostad är det klokt att jämföra flera mäklare innan man bestämmer sig. Det är viktigt att hitta en mäklare som man känner förtroende för, som kan det lokala området och som erbjuder ett rimligt arvode för sitt arbete.

Ett enkelt sätt att samla in erbjudanden från mäklare är att fylla i formuläret på den här sidan. Då får du kontakt med upp till fyra lokala mäklare. Jämför deras säljstrategier, tidigare försäljningar och känn av er personkemi. Mäklare.se är gratis att använda.

Jämför lokala mäklare

Landsöversikt