Berg-og-dalbane-på-visning-av-bolig
Att bygga en berg- och dalbana till visningen är kanske lite väl extremt (se video längre ner i artikeln), men lite kreativitet i din marknadsföring kan löna sig. Foto: Skärmdump från YouTube.

Marknadsföring som synliggör bostaden

Du har sett till att allt är redo för försäljning, och nu vill du att så många som möjligt ser och förälskar sig i din bostad. Här får du marknadsföringsidéer som kan få ditt hem att lysa bland tusentals andra annonser.

Ny kreativ trend

Traditionella tidningsannonser och Hemnet.se är fortfarande de mest använda plattformarna för marknadsföring av bostäder till salu. Samtidigt är Facebook, Twitter och Youtube nog de kanaler där bostadsannonser sprids snabbast i dag.

Trenden i dag är också att visa mer kreativt innehåll än tidigare. Fler gör filmer, sånger och annan underhållning för att väcka uppmärksamhet.

Hitta din målgrupp

Den stora frågan är vilken marknadsföring som ger de bästa resultaten för just din bostad. Svaret beror på vilken målgrupp du har, vilken typ av bostad du säljer och var den ligger.

 

Internett som plattform i markedsføring boligsalg

Har du ett hem som är perfekt för en familj eller ett äldre par kan det bästa vara att lägga en större del av budgeten på traditionella annonser i lokaltidningen.

Om du har en liten lägenhet nära ett universitet passar den kanske bäst för unga, ensamstående studenter. Då är det mycket möjligt att du lättast når din målgrupp genom att använda en mer kreativ marknadsföringsstrategi, t.ex. genom att skapa en rolig video som delas på sociala medier. Nedan är ett exempel på detta:

 

 

Bostadsförsäljning + underhållning = sant?

Det kan naturligtvis diskuteras vitt och brett om en marknadsföringsstrategi är bra eller dålig. Vissa tror att trenden har gått för långt. Omfattande användning av marknadsföringsknep kan leda till extra kostnader för kunden, och viktiga fakta om boendet kan överskuggas av underhållande marknadsföring.

Gratis att posta

Följer du den nya marknadsföringstrenden kan det kosta både tid och pengar att producera materialet, vare sig du gör en film, ett event eller något annat. Det är dock gratis att publicera på Facebook, Twitter, Instagram och Youtube. I det avseendet finns det inget att förlora på att använda dessa kanaler utöver de mer traditionella sätten.

 

Treffe målgruppen er viktigere enn å få flest klikk

 

Ger många klick

Det finns ingen tvekan om att fler lägger märke till ovanliga annonser. Enligt Eivind Kalve i Eie Eiendomsmegling i Norge gav en bostadsannons med en video fyra gånger fler klick än de mer traditionella bostadsannonserna. Två andra klickmagneter kan du titta här och här.

Frågan är dock om fler klick verkligen leder till högre bud och ökar antalet intressenter, eller om de flesta klickar på din annons bara på grund av underhållningsvärdet.

Annonsera i datingapp?

Om du tror att marknadsföring i moderna kanaler kan hjälpa dig att nå din målgrupp kan du hitta inspiration i exemplen nedan:

 

Fråga din mäklare

En bra fastighetsmäklare vet mycket om vilken marknadsföring som är lämplig för just din bostad. Han eller hon bör känna till marknaden i det område du bor i, kunna hitta din målgrupp och fatta beslut som passar den. En av de avgörande sakerna för ditt val av mäklare bör vara hur mäklaren hanterar frågan om marknadsföring.

Om du går "all in" kan du också överväga att låta en reklambyrå ge dig experthjälp. Även om de inte nödvändigtvis är experter på bostadsförsäljning vet de allt om vilka redskap som bör användas när man vill sälja en produkt till en viss befolkningsgrupp.

Les også:

Landsöversikt