Tips inför visningen

När spekulanterna står för dörren gäller det att visa upp ett hus eller en bostad med möjligheter, som är fräscht och luftigt och som ser inbjudande ut. Här kommer några grundläggande tips inför visningen.

Rensa hyllorna

Ta bort alla saker som gör att boendet ser plottrigt ut. Det kan handla om pappershögar, vykort på kylen och pyntprylar som står i vägen. Spekulanten är inte där för att titta på gamla familjefotografier. Ta dessutom bort mattor där golven är som vackrast och bädda rent och vackert i sovrummen. Ju renare och mindre prylar, desto bättre.

Renovera?

Många undrar hur mycket som behöver renoveras inför en visning och försäljning. Det är svårt att svara på rak arm. En ommålning av ett rum kan höja värdet mer än det kostar. Men det gäller att vara försiktig. Om skillnaden mellan det nyrenoverade rummet och resten av bostaden blir alltför stor, kan det göra att resten av bostaden ser desto tråkigare ut. Effekten blir det motsatta mot det avsedda. Slipa golven är alltid trevligt. Det är ofta en bra investering då kostnaden är liten. Vackra golv är inbjudande och tyder på ett omtyckt hus. Ta gärna hjälp av en firma inom golvvård.

Se till att allt fungerar

Om något är trasigt kan det löna sig att fixa det. Det gäller allt från trasiga eluttag till gamla tvättmaskiner. Det behöver inte vara nya maskiner som köps in. Det räcker fint med en enkel uppgradering med ett bättre begagnat alternativ. Det nyinköpta ska smälta in i själva huset.

Möblera om

I vissa fall kan det vara nödvändigt att ta bort en del möblemang från boendet. Det gäller framför allt personer som tycker om att ha mycket prylar och möbler i huset. Alla möbler och prylar tar bort fokus från bostaden och gör det svårt för spekulanter att få grepp om hur det egentligen är att bo där. Det avskräcker. Är det riktigt illa kan det vara lönt att ordna med en homestaging.

Lukt

tips
Kom i håg: Tänd alla lampor, det ger ett mjukt och vänligt intryck.

Lukten är en avgörande faktor i hur ett hus uppfattas. Det finns tips på att baka bullar under förmiddagen innan en visning, rosta kaffebönor i ugnen eller att sätta på en god kanna kaffe strax innan spekulanterna kommer. Det ger en känsla av att någon bor där och bryr sig om huset, och känns hemtamt. Om det fungerar eller inte är svårt att veta. Trevligt är det i alla fall, och det kostar inte många kronor att försöka. Något som definitivt ska göras är i alla fall att vädra ordentligt, se till att soppåsen är tömd och att det inte finns några konstiga lukter i huset. Om det är fallet, kan ättika lösa saken. Om lukten däremot kommer från huset kan det vara dumt att dölja det för mycket. Säljaren har trots allt upplysningsplikt.

Tänd lamporna

Genom att tända upp alla myslampor ger säljaren huset ett mjukt och vänligt intryck. Det ser bebott och ombonat ut. Det är inte heller fel att tända upp en brasa i öppna spisen om en sådan finns. Det visar att eldstaden är godkänd och ger en behaglig och skön värme. Det ökar husets trivselfaktor. Se bara till att inte låta det brinna när ingen är på plats. Om inte mäklaren är beredd att ta ansvar för brasan, låt bli.

Var inte där själv

Såvida inte försäljningen sker på egen hand är det oftast bäst att låta mäklaren ta hand om spekulanterna. Det ger spekulanterna större frihet att gå runt som de vill i lugn och ro. De kan då också lättare kika bakom skåp och överallt annars där de känner att de behöver. Med en husägare i farten hämmas de. Det här är en av mäklarnas viktigaste uppgifter. Mäklaren ska också se till att svara på alla frågor, alternativt be om att få återkomma. Sedan ska mäklaren fråga säljaren eller ta reda på svaren på annat sätt och återkomma till spekulanten.

För några år sedan kom ett nytt begrepp in i de svenska hemmen. Det var homestaging. Snart låg det på var säljares läppar och frågan var: ska jag? Kostnaderna för homestaging är ganska omfattande. För att det ska löna sig ska säljaren vara säker på att det ger resultat. Och hur vet säljaren det? Om sanningen ska fram är det omöjligt att veta. Som med allt annat när det gäller bostadsförsäljning är det upp till säljaren att bedöma om det krävs och vad han eller hon tror att spekulanten faller för.

Landsöversikt