Så hittar du rätt mäklare
De allra flesta som ska sälja sin bostad tar hjälp av en mäklare. Det ger trygghet för både säljare och köpare. Men för att du ska bli så nöjd som möjligt gäller det att anlita den mäklare som passar dig bäst. Här beskriver vi hur en försäljning med mäklare brukar gå till och tipsar om vad du bör tänka på.
En lyckad försäljning grundar sig ofta i ett tillitsfullt samarbete mellan säljare och mäklare. Det första steget är att hitta en bra och engagerad mäklare som du känner förtroende för.
Konsumentverket råder att man tar kontakt med flera mäklare, för även om du fått tips om en speciell mäklare kanske inte personkemin stämmer. Det är också viktigt att mäklarna vet att du jämför dem med andra så att värdering och arvode blir så rimligt som möjligt.
Det enklaste sättet att få kontakt med flera mäklare som är intresserade av att sälja din bostad är att använda formuläret här på Mäklare.se. Flera mäklarna i ditt närområde kontaktar då dig och du kan jämföra dem och göra ett informerat val.
De mäklare som väljer att kontakta dig är genuint intresserade av att sälja din bostad och vet dessutom att de konkurrerar med andra mäklare. De kommer därför att ge dig sitt bästa erbjudande.
Några frågeställningar du behöver ha svar på när du ska jämföra mäklare:
Du kan se mötet med mäklaren som en jobbintervju. Var öppen med vad du förväntar dig och se vilka reaktioner du får. Då kan du få en känsla för om ni har en bra personkemi, vilket ökar chansen till en bra och trygg försäljning.
- Hur tänker mäklaren kring värderingen av din bostad, vilka faktorer tar denne hänsyn till?
- Hur ska huset marknadsföras? Var och hur mycket ska det annonseras?
- Hur ser tidsplanen för visningar ut, hur många visningar och när?
- Be mäklaren berätta om några lyckade försäljningar och hur de gått till?
- Kostnader som arvode, provision och vilka betalningsvillkor som ska gälla.
- Vilka krav har mäklaren på ensamrätt? (får inte vara längre än tre månader).
- Villkor för uppsägning av uppdraget.
Rent allmänt kan du också resonera med mäklaren kring vad dennes styrkor är och hur du kan dra nytta av dem.
TIPS: Om det finns möjlighet kan du gå på någon visning mäklaren har för att på så sätt få en känsla för hur bra denne agerar gentemot intressenterna.
Samtliga mäklare som är anslutna till Mäklare.se är registrerade hos fastighetsmäklarinspektionen. Om du inte använder vår tjänst bör du alltid kontrollera att mäklaren är registrerad där.
Läs mer om: Fastighetsmäklarinspektionen
Förmedlingsuppdrag
När du valt mäklare ska ni upprätta ett uppdragsavtal, ett kontrakt mellan mäklaren och dig som säljare. I förmedlingsavtalet anges villkoren för uppdraget samt mäklaren och säljarens rättigheter och skyldigheter.
Uppdraget kan vara med eller utan ensamrätt. En överenskommelse om ensamrätt måste vara skriftlig och får sättas till högst tre månader åt gången. Vill man därefter förlänga ensamrätten ytterligare får det göras tidigast en månad innan avtalet går ut.
Den som gett en mäklare ett förmedlingsuppdrag är inte tvungen att fullfölja någon försäljning.
Läs också: Förmedlingsuppdraget
Ge mäklaren all information
Mäklarens första jobb är att göra en objektbeskrivning, alltså en detaljerad beskrivning av fastigheten. Därför behöver du som säljare ge all tänkbar information till mäklaren. Till exempel ritningar, pantbrev, eventuella servitut, tomtgäldsavgift m.m
I mäklarens uppdrag ingår alltid att kontrollera vem som äger bostaden liksom vilka inteckningar, servitut och andra rättigheter som belastar det, att upprätta en bostadsbeskrivning och att göra en beräkning av boendekostnaderna för köparen, en så kallad boendekostnadskalkyl.
Objektbeskrivning och marknadsföring

Nästa steg är att mäklaren gör en objektbeskrivning. Det är en professionell presentation av din bostad och en del i marknadsföringen. Här ska det bland annat informeras om fastighetens benämning, taxeringsvärde, boarea, byggår och utgångspris.
Därefter ska objektet marknadsföras. Det vanligaste är att mäklaren använder tidningsannonser och internet.
Ibland har mäklarna också egna interna listor på vilka som kan tänkas vara intresserade av att köpa din bostad.
Visning
Efter att bostaden marknadsförts är det visning. Tillsammans med mäklaren går ni igenom datum för visning och vad som behöver göras inför visningen. Som säljare bör du inte vara med på visningen, spekulanterna ska kunna ställa sina frågor ogenerat till mäklaren.
Läs också: Checklista på vad man kan göra innan visningen.
.Budgivning
Det finns inga bestämda regler för hur budgivningen ska gå till, men de olika varianterna kan delas in i sluten och öppen budgivning.
I en sluten budgivning får spekulanterna en viss tid på sig att lämna sina bud, vanligtvis skriftligen. Mäklaren redovisar buden för säljaren och spekulanterna får inte veta om varandras bud.
I en öppen budgivning lämnas buden in till mäklaren, som löpande redovisar högsta budet till säljare och till övriga spekulanter. Budgivningen pågår tills ingen längre vill bjuda högre än högsta budet. Tänk på att säljaren bestämmer vem han vill sälja till och till vilket pris. Säljaren behöver inte sälja till den som lämnat det högsta budet. Säljaren är inte heller juridiskt bunden att sälja till det pris som har angetts i en annons eller på annat sätt under försäljningen.
Kontrakt
Efter budgivningen ska kontrakt skrivas med köparen. Det vanligaste är att skriva kontrakt då köparen fått sitt banklån godkänt och överlåtelsebesiktningen är utförd. Som säljare har du rätt att när som helst före kontraktsskrivningen avbryta processen eller välja att börja om från början. Du bestämmer själv till vem du ska sälja.
Deklaration
Året efter att du har sålt din bostad ska du redovisa försäljningen i självdeklarationen. Att deklarera en fastighetsförsäljning kan vara ett omfattande arbete så hör gärna med mäklaren om deklarationsrådgivning ingår i ditt uppdragsavtal.