Bekymrad kvinna tittar på mäklare som visar saker på en ipad

Om du är missnöjd med mäklaren

Är man inte nöjd med sin mäklare går det att byta. Det finns också flera sätt att utkräva ersättning från mäklare som misskött sitt uppdrag.

Bild på artikelförfattaren Dag Kättström.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 10.12.2019

En bostadsförsäljning kan vara nog så pressande i sig. Om du dessutom känner att mäklaren inte sköter uppdraget på ett seriöst sätt kan det bli rejält besvärligt. Då är det bäst att agera omedelbart genom att ta upp alla problem du upplever.

Tänk på att du som säljare har rätt att avbryta en påbörjad försäljning när som helst innan köpekontraktet är underskrivet. Om en mäklare har krävt ensamrätt på en försäljning, har denne dock rätt att få ersättning om bostaden i närtid säljs av en annan mäklare eller säljaren själv.

Efter avslutad försäljning kan både köparen och säljaren känna att de drabbats ekonomiskt av att mäklaren inte fullgjort sina plikter. Går det att visa att någon part förlorat ekonomiskt på grund av mäklaren, kan mäklaren bli skadeståndsskyldig. I dessa fall är mäklaren personligen ansvarig.

Så klagar du

Om du inte är nöjd med det jobb mäklaren gör bör vara öppen med dina synpunkter. En bra mäklare tar till sig detta och når ett bättre arbetsklimat. Om du håller inne med vad du tycker blir inget bättre. Antagligen bara sämre.

Om inget händer och det skär sig med mäklaren ska du kräva att få byta. Kanske finns det andra mäklare på samma kontor som kan åta sig uppdraget. Om avtalet inte har några specifika skrivningar om till exempel ensamrätt kan du också avbryta samarbetet och försäljningen helt och börja om med en annan mäklare.

Fastighetsmäklarinspektionen kan vidta åtgärder om det visar sig att mäklaren agerat vårdslöst eller omdömeslöst. För att få rätt mot en mäklare behöver säljaren eller köparen kunna dokumentera att mäklarens brister har lett till ekonomisk skada.

Flera vägar att gå

Det finns flera vägar att gå för en missnöjd part som vill få ekonomisk ersättning. En viktig grundregel är att vända sig till en instans i taget.

  • I första hand ska det ekonomiska kravet ställas till mäklaren direkt, med en tydlig beskrivning av vad som anses vara fel.
  • Därefter kan man vända sig till Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd. De kan bara ge rekommendationer och har ingen tvingande funktion. Många mäklare väljer dock att följa nämndens beslut, inte minst för att de annars riskerar att bli uteslutna ur branschorganisationer och förlora sin licens.
  • Det går också att anmäla mäklaren till Fastighetsmäklarinspektionen. Där kan frågor som rör mäklarens registrering tas upp. Resultatet av en anmälan kan bli en tillsägelse, en varning eller i värsta fall en avregistrering under en period. Då mister mäklaren sin professionella yrkestitel och får inte arbeta som mäklare. De olika disciplinnämnderna i branschorganisationerna Mäklarsamfundet eller Fastighetsmäklarförbundet kan också vidta åtgärder. De kan ge en varning alternativt utesluta en medlem som inte skött sina plikter.
  • För att få ersättning går det även att anmäla fallet till domstol, där tingsrätten är första instans. I vissa fall finns det konsumentvägledare på kommunen som kan hjälpa till med råd och tips om hur den missnöjda parten kan gå vidare med kraven. Om mäklaren fälls i domstol och fortsätter vägra betala ut ersättning kan kronofogden utmäta tillgångar.

Landsöversikt