Ett hus och en procentsymbol i trä som står i varmt solljus.

Stämpelavgift – skatt när du köper en fastighet

När du köper en fastighet eller tar lån för en fastighet behöver du betala stämpelavgift.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 27.09.2023

Vad är stämpelavgift för något?

Stämpelavgift eller stämpelskatt är namnet på den typ av skatt som tas ut för att få lagfart eller ta ut pantbrev. En stämpelavgift tillkommer alltså både för att registreras som ägare av en fastighet, det vill säga få lagfart, eller ta lån på en fastighet då pantbrev krävs.

För bostadsrätter behövs varken lagfart eller pantbrev, därför finns ingen stämpelavgift när man köper en bostadsrätt.

Stämpelavgift för att registreras som ägare

För att få inskrivet hos Lantmäteriet att en ny ägare har rätt till en fastighet ansöker köparen om lagfart. Stämpelskatten vid fastighetsöverlåtelser är en avgift om 1,5 procent av köpeskillingen. Om taxeringsvärdet är högre än köpeskillingen betalas 1,5 procent av taxeringsvärdet istället.

För juridiska personer, det vill säga bland annat företag, är stämpelskatten för lagfart 4,25 procent. För bostadsrättsföreningar gäller dock 1,5 procent.

Om köpeskillingen är under 85 procent av taxeringsvärdet räknas överlåtelsen som gåva. Vid gåva tas ingen stämpelskatt ut.

Läs mer och få räkneexempel: Lagfart – vad är det?

Stämpelavgift för att belåna fastigheten

Stämpelskatt tas också ut i samband med pantbrev, vilket är bankens säkerhet för lånet. De allra flesta fastigheter har pantbrev uttagna. Vid köp tar den nya ägaren över pantbreven, men det är inte alltid de pantbrev som finns täcker det belopp som köparens lån har. I så fall måste nya pantbrev skapas. Priset för detta är 2 procent av det belopp pantbrevet ska ha, men för juridiska personer 4,25 procent. Det finns också en grundavgift som tas ut vid nya pantbrev som för närvarande är 375 kr.

Läs mer och få räkneexempel: Pantbrev – vad är det?

Här på Mäklare.se hittar du många andra artiklar för dig som funderar på att köpa eller sälja och vill samla på dig mer kunskap. Till exempel:

Landsöversikt