Fast egendom – vad måste man lämna kvar vid flytt?
Tvättmaskinen, den snygga hatthyllan och barnens lekstuga – det är exempel på fast egendom som man inte får ta med sig vid flytt. Däremot går det att göra undantag genom att komma överens med köparen.
Lagen styr vad som ingår vid försäljning
Både köpare och säljare behöver ha koll på vad som ska ingå i försäljningen, inne i bostaden och ute på tomten.
I svensk lag regleras detta i jordabalken som säger: “Till byggnad hör fast inredning och annat varmed byggnaden blivit försedd, om det är ägnat till stadigvarande bruk”. Nyckelorden är fast inredning och stadigvarande bruk. Däremot finns det gränsfall, vilket vi diskuterar längre ner i den här artikeln.
Fast och lös egendom i en bostadsrätt
Det finns inga lagtexter om vilken egendom som ska stå kvar vid en försäljning av en bostadsrätt, eftersom en bostadsrätt inte är en egen fastighet. Men man brukar resonera på samma sätt för bostadsrätter som med fastigheter.
Exempel på fast egendom inomhus
- Spis, köksfläktar, inbyggda mikrovågsugnar
- Köksinredning
- Badkar, handfat, toalett, dusch och duschkabin
- Badrumsskåp
- Tvättmaskin, torktumlare, mangel
- Garderober och garderobsinredning
- Hatthylla och andra fast monterade hyllor
- Persienner
- Brand- och inbrottslarm
- Radiatorer och element
- Porttelefon
- Centraldammsugare
- Fast monterad belysning
Lampor som är inkopplade med en stickkontakt räknas alltså som lös egendom, medan lampor som är inkopplade direkt med kablar i väggen eller taket ingår i bostadens fasta egendom.
Exempel på fast egendom utomhus
- Stege för sotning
- Parabolantenn
- Brevlåda
- Flaggstång
- Solur
- Grindar och stängsel
- Flytbrygga, bojstenar och bojar
- Oljetank
- Sandlåda
- Ledningar
- Soptunna
- Torkvinda
- Buskar och träd
- Byggnader på tomten
Med byggnader räknas även små lekstugor, lusthus, uthus och växthus och andra byggnader som inte behöver ha bygglov.
Egendom som någon annan äger räknas inte in
Saker som finns på fastigheten som inte tillhör fastighetsägaren räknas inte, oavsett vad de består av. Det som tillhör en annan ägare ska i regel tas bort inför en försäljning.
Om någon del av fastigheten är uthyrd ska det som tillhör hyresgästen också tas med när hyresavtalet upphör.
Läs också: Ägarbyte när bostaden är uthyrd
Gränsfall gällande fast eller lös egendom
Det finns gråzoner i lagen där säljare och köpare bör diskutera fallet för att undgå tvister. Ett exempel är gardinstänger. Ett annat är en fristående mikrovågsugn, som kan anses vara en del av köksutrustningen. Däremot bör det gå bra att ta med sig den extra frysboxen i källaren om det finns en befintlig frys i köket. Likaså om man köpt en ny varmvattenberedare men inte kopplat in den.
Utomhus kan några gränsfall vara gungställningar, enklare pooler ovan mark och badtunnor. Är de fasta installationer bör de lämnas kvar, men om de lätt kan flyttas kan det diskuteras. Vad som är för ”stadigvarande bruk” blir då en definitionsfråga.
Gör det tydligt i köpekontraktet
Om det är något som en säljare vill ta med sig vid försäljningen finns det två lösningar. Det ena är att ta bort det innan fotografering och visningar. Det andra är att skriva in i avtalet att dessa saker inte följer med i överlåtelsen. Fråga mäklaren om råd och kom överens om vad som ska undantas i avtalet.
Omvänt kan avtalet också inkludera egendom som ska lämnas kvar. Det är till exempel möjligt att köparen får för sig att det är säljarens ansvar att frakta bort det ruttna växthuset. Sådana missförstånd undviks genom att kommunicera under köpeprocessen och skriva ett tydligt köpekontrakt.