Mäklarutbildningar

För att kunna arbeta som mäklare måste man ha en godkänd utbildning. Det kan handla om examen från en specifik mäklarutbildning på högskola, men det finns även andra vägar att gå för att få sin mäklarlegitimation. En bra mäklare bör dessutom ha de personliga egenskaper som utmärker goda mäklare.

Bild på artikelförfattaren Dag Kättström.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 28.11.2023

För att bli fastighetsmäklare kan man antingen satsa på att bli antagen till de högskoleutbildningar som finns, eller plugga på uppdragsutbildningar vid sidan av arbete på exempelvis en mäklarbyrå som assistent. Det är också möjligt att gå samtliga kurser som krävs på olika läroanstalter inklusive kurser utomlands. Sedan kan man kombinera dessa och få ut en högskoleexamen.

Efter utbildningen måste den nyutexaminerade ansöka om att bli registrerad hos Fastighetsmäklarinspektionen. Först då kan man titulera sig professionell mäklare.

Vad ingår i en mäklarutbildning?

Mäklarutbildningen innehåller kurser i fastighetsrätt, fastighetsförmedling, ekonomi, civilrätt, skatterätt, byggnadsteknik och fastighetsvärdering. En del av utbildningen ska också vara praktik på en mäklarbyrå.

En färdigutbildad mäklare ska kunna hantera fastighetsaffärernas juridiska och ekonomiska aspekter och därför ligger mäklarutbildningarnas tyngdpunkt inom dessa områden. Men mäklaren behöver även utbildning inom marknadsföring, och dessutom berör man etik och psykologi inom kurserna. Mycket av undervisningen är knuten till det verkliga yrkeslivet, dels genom praktik, dels genom att professionella fastighetsmäklare föreläser på flera av kurserna.

Skolor, program och kurser

Mäklarutbildningen kan läsas som program, eller sättas ihop genom fristående kurser. Om man väljer att själv sätta ihop de kurser som behövs är det viktigt att försäkra sig om att kurserna är godkända och att de inte överlappar varandra för mycket. En del kurser kan också läsas på distans. Kurserna innehåller inte heller den 10-veckors praktik som är ett krav för att bli certifierad som mäklare.

Det enklaste sättet att ta del av alla delar som krävs är att läsa ett mäklarprogram på högskolan. Dessa mäklarprogram brukar vara mycket populära och har många gånger fler ansökningar än studieplatser. Högskolan i Gävle var först ut med ett fastighetsmäklarprogram och är fortfarande en av de mest populära lärosätena i Sverige för blivande fastighetsmäklare. Men många andra universitet och högskolor har liknande utbildningar.

Extern länk: Mäklarutbildningar på svenska universitet och högskolor.

Utöver detta finns andra vägar att gå, bland annat genom mäklarutbildningar utomlands. För att bli registrerad som fastighetsmäklare i Sverige måste dock ett svenskt universitet eller högskola godkänna att du kan tillgodoräkna dig den utbildningen. Detta är förstås något du bör kontrollera innan du påbörjar ett sådant alternativ.

Personliga egenskaper

För att trivas inom mäklaryrket hjälper det om man har vissa personliga egenskaper som utmärker framgångsrika mäklare. Att tycka om att umgås och kommunicera med människor är förstås viktigt. Andra positiva egenskaper hos mäklare är enligt studier som har gjorts ärlighet, lyhördhet och kontinuerlig återkoppling till kunderna.

En bra mäklare måste kunna bemöta stressade och osäkra människor mitt upp i sitt livs stora affär på ett bra sätt. Därför är empati, viss psykologisk insikt och pedagogisk talang nyttiga i mäklaryrket.

För att lyckas som mäklare på sikt behöver man också ha tydliga mål och drivkraften att hela tiden följa upp och styra mot nya affärer. För den som ska påbörja resan mot mäklaryrket är det också visat sig vara positivt att ha tidigare erfarenhet av försäljning. I slutänden handlar mäklaryrket nämligen om att sälja.

Landsöversikt