Illustrasjon stylet bolig
Foto: Katarina Jardenberg

16 tips vid bostadsförsäljningar

Att sälja sin bostad kan vara en svår och tidskrävande process. Det är mycket att tänka på när man ska förbereda bostaden för visning och försäljning, och du bör börja planera i god tid. Här får du tips som gör det lättare för dig att se till att du får största möjliga vinst.

Styla bostaden innan försäljningen

Att köpa bostad är ett stort beslut och handlar om mycket pengar, men den mänskliga hjärnan är ändå ganska enkelt funtad när det gäller sådana situationer. Det är det första intrycket som betyder mest. Det är den första känslan, upplevelsen och atmosfären du känner när du kommer på visningen som avgör valet, snarare än fakta och siffror om huset. I själva verket använder vi bara ett par minuter på att besluta oss för om vi vill köpa fastigheten eller inte. Kanske är det något så enkelt som de nya snittblommorna eller de tända ljusen som blir tungan på vågen när köparna beslutar sig för din bostad

Därför bör du överväga att investera i en stylist, eftersom det just är ett öga för detaljer och det estetiska som är hemstylistens främsta egenskap och verktyg. Det kommer att kosta mer pengar, men du kommer sannolikt att tjäna på det när huset säljs. Hemstylister kan ofta visa på en försäljning långt över det beräknade värdet. Det blir allt vanligare att anlita stylister, och många bostadsannonser ser ut att vara tagna direkt från en inredningstidning. Om du inte hänger med i trenden kan det leda till att du får mindre för din bostad.

En hemstylist kan komma hem till dig och tipsa dig om vad som bör göras i just ditt hem, eller så kan de göra hela jobbet åt dig. Om du inte vill eller inte har tid att göra ditt hem redo för visning, kan stylisten göra allt från att måla väggar till att sätta in helt nya möbler och inredning som gör att din bostad ser mer attraktiv ut.

Ska du putsa upp bostaden innan du säljer?

Även om du har bott i din bostad i en evighet är det ofta precis innan försäljning och visning som många saker i huset slutligen rättas till. Man får en bra anledning att slutföra projekt som borde ha gjorts för länge sedan. Och det är mycket viktigt för att lyckas med en bra försäljning.

Du bör rätta till stora fel och brister i bostaden, såsom röta eller mögel i badrummet, eftersom det annars kan leda till att potentiella köpare inte vågar lägga ett enda bud på fastigheten. Det är också mycket smart att åtgärda mindre fel, såsom droppande kranar och lösa handtag. Även små saker kan hjälpa till att dra ner helhetsintrycket av hur du har tagit hand om ditt hem genom åren.

Men ska man renovera badrum och kök som egentligen inte behöver uppdateras? Man får väl mer pengar för huset om det är helt nyrenoverat? Inte nödvändigtvis. Man får sällan tillbaka de pengar man spenderar på stora och tidskrävande renoveringsarbeten. Det beror på att det kan bli mycket dyrt att renovera kök och badrum, och det är inte alls säkert att köparen har samma smak som du.

Illustrasjonsbilde stilren leilighet
Foto: Charly W. Karl

Du rekommenderas därför att undvika stora och kostsamma renoveringar, såsom kök och badrum. Överväg ganska billiga och enkla renoveringar, såsom att måla eller byta ut skåpluckor och ev. möbler. Det är relativt billigt och kan leda till att större bud kommer in. Ett välkänt knep är att måla rummen i ljusa färger för att skapa en känsla av mer utrymme och öppna ytor. Du sparar pengar om du gör det själv istället för att låta en eventuell stylist göra det åt dig. Lägg gärna lite extra tid på ingången, eftersom den är det första man ser på visningen. Det första intrycket har störst betydelse vid en bostadsförsäljning och därför bör entrén vara inbjudande.

Om din egendom är ett fullskaligt renoveringsprojekt bör du dock vara försiktig med att rätta till det. Människor som vill ha ett renoveringsobjekt har ofta lätt för att se potentialen i ett hem, och då spelar det ingen roll om det är "fel" färg på väggarna eller om tapeterna och gardinerna inte matchar. De planerar troligen att totalrenovera ändå, så du kommer att spara en hel del tid och pengar på att låta huset vara som det är.

Använd ditt eget nätverk

Be familj, vänner och bekanta om hjälp när du har städat upp och gjort bostaden redo för visning, särskilt om du inte har investerat i en stylist. De kan se din bostad med lite andra ögon än vad du själv kan, och därmed hjälpa dig att upptäcka saker som borde ändras eller fixas innan visningen.

Om du har en väldigt bra och trevlig granne kan det vara en god idé att alliera sig med denna granne innan visningen. Du kan fråga om han eller hon kan vara synlig och tillgänglig för samtal när de potentiella köparna tittar på uteområdet och grannskapet under visningen. Det finns inte mycket som är tråkigare än dåliga grannar, och helhetsintrycket blir mycket bättre om de potentiella köparna får uppleva, snarare än höra, att bostaden ligger i ett område med bra grannar. Om det faller sig naturligt kan grannen också nämna det som är positivt med huset och grannskapet i allmänhet.

Sprid ordet

Bra marknadsföring är helt avgörande för att nå potentiella köpare. Det lönar sig att spendera pengar på att publicera bostadsannonsen i många olika kanaler, så att så många som möjligt ser din bostad. I dag använder många mäklare både sociala medier och de mer traditionella tidningsannonserna. Du får gärna använda dig av sociala medier, t.ex. Facebook och Twitter, för att nå ännu fler potentiella köpare.

FAKTARUTA:

Tips inför en bostadsförsäljning:

1. Hitta en mäklare som passar dig och dina behov.
2. Överväg att investera i en stylist.
3. Åtgärda stora fel i bostaden.
4. Fixa småfel.
5. Undvik stora och dyra renoveringsarbeten.
6. Utför enkla och billiga renoveringar.
7. Se till att det är rent och snyggt på visningen.
8. Ta bort personliga tillhörigheter och överflödiga prydnadssaker.
9. Städa upp uteområdet.
10. Låt familj, vänner och bekanta se bostaden och komma med tips innan visningen.
11. 11. Marknadsför – mycket och bra
12. Var noga med att skaffa en bra fotograf.
13. Överväg att arbeta med en reklambyrå.
14. Håll husdjur och barn borta från visningen.
15. Behåll lugnet om du väljer att vara på plats under visningen.
16. Be en särskilt god granne vara tillgänglig under visningen.

I prospektet och bostadsannonsen skapar bilderna det första intrycket. Köpare bryr sig ofta mer om bilderna än informationstexten när de letar efter en bostad. Det är därför viktigt att du ser till att skaffa en skicklig fotograf. Mäklare har oftast ett urval av fotografer som de brukar använda, men det finns inget som hindrar dig från att hitta en egen fotograf om du inte är nöjd med mäklarens bildexempel. Du får gärna fråga bekanta om deras erfarenheter av bostadsfotografer, eller söka efter bra fotografer i bostadsannonser från det område där din bostad ligger.

Bostadsannonser är ofta relativt lika varandra i text och utformning, och särskilt i storstäderna är det lätt att stirra sig blind på alla annonser som publiceras. Det är dock allt vanligare att man skapar annonser som sticker ut, antingen genom att bostaden stylas annorlunda eller genom ovanliga bilder eller en innovativ text.

Men det är alltid viktigt att hålla tungan rätt i mun när man ska tänka utanför ramarna. Det kan därför vara en bra idé att kontakta en reklambyrå under utformningen av annonsen och prospektet. Reklambyråer är experter på hur man bäst säljer en produkt och hur man når rätt köpare. De kommer att kunna rikta bostadsannonsen specifikt mot din målgrupp, så att den sticker ut på ett bra sätt. Då har du större chans att lyckas med en försäljning som överträffar förväntningarna.

På visningsdagen

Att bostaden ska lukta rent och gott under visningen är ju självklart. Ett tag var det mycket vanligt att baka kanelbullar innan en visning för att skapa en ännu mysigare atmosfär, men så långt behöver man inte gå. Så länge huset luktar rent bör det räcka.

Det finns olika åsikter om huruvida du ska vara med på visningen eller om det är bättre att låta mäklaren sköta den ensam. Vissa köpare vill prata med dem som bor där, för att få förstahandsinformation av den som känner bostaden bäst. Andra tycker att det är bättre att se bostaden utan att ägarna är närvarande. Om du väljer att vara med på visningen är det mycket viktigt att behålla lugnet. Du måste vara beredd på att vissa kanske inte gillar ditt hem och du måste kunna hantera alla frågor och kommentarer på ett professionellt sätt.

 

Illustrasjonsbilde stilren leilighet
Foto: Charly W. Karl

Det är klokt att hålla hunden, katten och andra husdjur borta under visningen så att du inte riskerar att de smutsar ner eller skrämmer bort allergiska eller rädda köpare. Du bör heller inte ta med barn på visningen, då de kan distrahera och ta fokus från bostaden.

Jakten på rätt mäklare

Om allt detta låter stressigt kan lösningen helt enkelt vara att hitta rätt mäklare. Har du en erfaren och kunnig mäklare som känner till lokalområdet och vet hur man bäst når köparna behöver du inte anstränga dig lika mycket utan kan luta dig tillbaka och följa mäklarens råd och rekommendationer.

Om du gör ordentlig research och undersöker mäklarmarknaden i förväg är det mer sannolikt att du gör ett bra val både ekonomiskt och erfarenhetsmässigt. Mäklare.se gör att elimineringsprocessen blir mycket lättare. Allt du behöver göra är att fylla i formuläret på sidan så får du erbjudanden från flera av dina lokala mäklare. Då är det istället mäklarna som måste göra det där lilla extra för att tävla om din gunst, och du sitter med den slutgiltiga makten. Det möjliggör för ett bättre pris och mer kontroll över processen, och du slipper springa fram och tillbaka mellan mäklarkontoren för att förhandla.

Landsöversikt