Sälja stuga? Få flera offerter gratis

Ska du sälja din stuga? Jämför mäklare och mäklararvoden innan försäljningen, så kan du spara pengar och säkra en bra vinst. Fyll i formuläret och få offerter från upp till 4 mäklare. Jämför dem och välj den du tycker är bäst lämpad för din försäljning.

Att sälja sin stuga är inte olikt att sälja en vanlig bostad. Men det finns några saker att hålla koll på. En skillnad från vanliga bostäder är att stugor och andra fritidshus inte behöver energideklareras vid försäljningen.

Sälj vid rätt tillfälle

När på året det är bäst att sälja din stuga beror på vilken sorts stuga det gäller. En sommarstuga säljer du med fördel på våren och sommaren. Särskilt på våren och runt påsk är det högsäsong för sommarstugor. En fjällstuga säljs istället bäst på hösten.

Vinstskatt vid försäljning av stuga

När du har sålt stugan ska du ta upp den vinst eller eventuella förlust du gjort i deklarationen. Om du går med vinst efter din försäljning måste du betala en vinstskatt, som vanligtvis ligger på 22 procent av vinsten. Vinstskatt kallas även reavinstskatt och kapitalvinstskatt.

När du säljer din stuga kan du inte göra uppskov på vinstskatten. Uppskov innebär att du skjuter upp beskattningen av din vinst.

Tips: Så ökar du värdet på stugan

1. Om du tilläggsisolerar och vinterbonar din stuga kan du bo i den året om, men värdet ökar också. Dessutom minskar uppvärmningskostnaderna.

2. Åtgärda eventuella brister som mögel och skador på stugan. Kom ihåg att du som säljare har upplysningsplikt om och är ansvarig för dolda fel mot köparen i tio år efter försäljningen. Berätta därför om eventuella brister för din mäklare.

3. Hur ser det ut med internetuppkoppling i stugan? Finns det täckning för mobilt bredband eller möjlighet till fast bredband? Undersök vad det kostar att dra fiber i stugan.

Hitta mäklare nu