Pressmeddelande 2020-05-28Få jämför mäklare innan de säljer bostaden: “Svenskarna slarvar med sina livs största affärer”

De flesta svenskar nöjer sig med att kontakta en enda mäklare innan de säljer bostaden, visar en undersökning från Novus. Det går på tvärs emot rekommendationerna som säger att man bör jämföra flera mäklare, annars riskerar man att förlora pengar på sin bostadsaffär.

Konsumentverket, Mäklarsamfundet och flera andra organisationer uppmanar sedan länge alla som ska sälja sin bostad att ta in offerter från flera olika mäklare för att säkerställa att kostnaderna blir rimliga. Enligt en undersökning från Novus, beställd av offerttjänsten Mäklare.se, följer bara en minoritet rådet. Endast 47 procent av svenskarna tar kontakt med fler än en mäklare innan försäljning.

– När det gäller en så stor sak som att sälja bostaden borde det vara naturligt att noga undersöka marknaden och jämföra flera mäklare. Vår undersökning visar att det inte är det. Svenskarna slarvar med sina livs största affärer, säger Dag Kättström, pressansvarig på Mäklare.se.

I undersökningen tillfrågades drygt 1 000 svenskar av Novus om de sålt sin bostad med hjälp av mäklare och hur många mäklare de då kontaktade. Av de som sålt en bostad med mäklarhjälp nöjde sig 53 procent med att bara kontakta en mäklare inför försäljningen. 33 procent jämförde två eller tre mäklare innan de bestämde sig och 14 procent tog in offerter och värderingar från fyra mäklare eller fler.

– Man riskerar att få betala onödigt mycket i mäklararvode om man inte jämför offerter och arvodestrappor. Att låta flera mäklare titta på bostaden är också ett bra sätt att kontrollera om värderingen ligger rätt. På en marknad som är osäker på grund av corona-pandemin blir detta ännu viktigare, säger Dag Kättström.

Ytterligare en anledning till att träffa flera mäklare är att hitta en bra personkemi eftersom det är viktigt med ömsesidigt förtroende i en så pass omfattande säljprocess. Andra faktorer som en säljare bör jämföra är mäklarnas lokalkännedom och försäljningsrutiner.

Enligt Mäklare.se är det troligt att många inte tänker på att man bör jämföra flera mäklare för att göra en bra affär. Det är dessutom vanligt att välja en mäklare eller mäklarbyrå man anlitat tidigare. Många går också på rekommendation från en vän, men det gör det inte mindre viktigt att jämföra flera mäklare.

– För vänskapens skull bör man under alla omständigheter jämföra flera mäklare innan man säljer. Ingen försäljning är den andra lik och en mäklare som vet att det inte finns några konkurrenter kanske inte når upp till sin fulla potential, säger Dag Kättström på Mäklare.se.

FAKTARUTA

Tänk på det här när du ska välja mäklare

  • Fundera igenom vad mäklaren ska göra och vad du eventuellt kan göra själv.
  • Kontakta flera mäklare och låt dem komma och värdera bostaden.
  • Ta reda på hur de tänker genomföra försäljningen och jämför uppläggen.
  • Ta in offerter och granska uppdragsavtal och prisförslag.
  • Tänk på att en bra personkemi kan ge en bättre säljprocess.

Källor: Konsumentverket, Fastighetsmäklarinspektionen och Mäklare.se

Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Nettbureau som driver Mäklare.se. 1 028 svenskar över 18 år tillfrågades via en webbundersökning under hösten 2019. Frågan löd: Om du har varit med och sålt en bostad, jämförde du då erbjudanden från andra mäklare innan du bestämde dig för vem du skulle använda?

Totalt resultat från undersökningen:

Antal intervjuer 1 028
Nej, jag hade bara kontakt med en mäklare 21 %
Ja, med 1 annan mäklare 6 %
Ja, med 2 andra mäklare 7 %
Ja, med 3 andra mäklare 3 %
Ja, med 4 eller fler mäklare 2 %
Jag har aldrig sålt någon bostad 53 %
Nej, jag sålde utan att använda en mäklare 7 %

För mer information kontakta Dag Kättström, pressansvarig på Mäklare.se.
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Telefon: 070 306 38 85

Länk till detta pressmeddelande: https://mäklare.se/press/få-svenskar-jämför-mäklare

Mäklare.se/press


Mäklare.se är en jämförelsetjänst som ger bostadssäljare möjlighet att enkelt ta in flera offerter från mäklare i närområdet. Mäklare.se står helt fri från branschen och ger alla mäklare samma förutsättningar att konkurrera om de bostadssäljare som använder tjänsten. Nettbureau (https://nettbureau.se) driver förutom Mäklare.se även andra jämförelsetjänster som till exempel Värmepump.se, El.se, Försäkring.se och Larm.se.

Landsöversikt