- hitta den bästa mäklaren för dig!

Checklista ditt husköp

Att bocka av checklistan inför husköpet är kanske inte det första som faller in hos de allra ivrigaste, som också drömmer sig bort. Här är listan för dig som vill vara förnuftig.

Varje år byter 50 000 hus ägare i Sverige. Tyvärr har det visat sig att långt ifrån alla är nöjda efter sitt köp. Till stor del har det berott på att husköpen gått för snabbt och för att köparna ibland agerat naivt. Att de köpt med hjärtat och glömt att vara förnuftiga. Även om man ska spendera majoriteten av sina liv i huset, är det viktigt att ta med de reella perspektiven i beräkning inför husköpet.

Gå igenom huset ordentligt

Var noggrann vid genomgång av huset och kontrollera att allt är på plats. Ta god tid på dig och besök gärna huset flera gånger om det är nödvändigt. Få översikt på de faktiska kostnaderna.

Husets köpeskilling är den köpesumman som köparen och säljaren kommit överens om i sin handel. Lagfarten kostar 1,5 % av köpeskillingen, som måste tecknas. I köpeskillingen ingår inte kostnader för andra utgifter som möjliggör andra köp. Om huset måste besiktas får en överlåtelsebesiktning beställas först. En överlåtelsebesiktning kostar mellan 6 000 och 15 000 kr beroende på husets storlek. Där ingår ingen undersökning av elsystem, radonmätning, vatten eller avlopp. Den typen av besiktning kostar extra.

Behöver du teckna ett lån för att köpa? Nya uttag av pantbrev kostar 2 % av det värde som tas ut. Dessutom tillkommer flyttkostnader. Dessa kostnader är engångsavgifter och bör beräknas i det faktiska priset för att kunna flytta in i det nyinköpta huset.

budgivning bostad
Få kontroll på husköpet och laga en checklista för ditt eget bästa.

Löpande kostnader

Efter engångskostnaden som husköpet innebär, gäller det att planera framåt och se på husets löpande kostnader. Räntor, amorteringar, driftskostnader, renoveringar och underhåll måste beräknas mot månadsinkomsten. Till driftskostnader kommer värme, el, sophämtning, sotning, vatten, avlopp, samfälligheter, fastighetsskatt, försäkringar och byte av filter etc. i husets maskiner. Mäklaren hjälper till med en kalkyl av driftskostnaderna. Tänk på att lägga till några tusenlappar för säkerhets skull.

Budgivning

Det är lätt att dras med i en budgivning. Viljan att vinna kan bli stark. Budgivning är inte så farligt som det verkar. Bud på fastigheter är inte bindande, inte ens skriftliga. Bestäm dig för ett högstapris redan vid budstart, och håll fast vid det. Tänk också på att andra faktorer än budet kan vara avgörande. En bra bankkontakt och klara lån till exempel. Meddela i så fall detta till mäklaren. Säljaren väljer själv vem som får överta bostaden.

Skriva kontrakt

Gå igenom kontraktet noga och ställ så många frågor du kan om innehållet. Det gäller att vara säker på det som skrivs i kontraktet för att undvika missförstånd. Om något verkar konstigt, be om att det ändras. Gå inte med på allt i kontraktet bara för att vara till lags. Det kan straffa sig senare. Om köparen vill göra besiktning bör köpekontraktet säga att den inte är gjord och att köpet gäller först efter att den utförts.