Man och kvinna som bär flyttkartonger i hallen till deras nya hem.

Tips för dig som ska köpa bostad

Att köpa bostad är livets kanske största affär och en process som inbegriper drömmar, framtidsplaner, självbild och mycket mer. Det finns många saker att hålla koll på – framförallt för dig som köper bostad för första gången. Därför är det viktigt att som köpare försöka hålla huvudet kallt.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 01.11.2023

Varje år byter tusentals bostäder ägare i Sverige. Tyvärr har det visat sig att långt ifrån alla är nöjda efter sitt köp. Det beror ofta på att köpen går för snabbt och att isolerade känslor har fått styra i allt för hög grad. För att undvika förhastade beslut och misstag är det viktigt att vända och vrida på alla perspektiv av ett bostadsköp. Här är några saker att tänka på.

1. Gå igenom bostaden ordentligt

Vad vill du/ni ha ut av den nya bostaden? Vilka drömmar och behov har ni? Skriv gärna ner en egen lista på vad ni vill ha och jämför den sedan med det objekt ni funderar på. Låt det ta tid och besök bostaden flera gånger. Jämför, prata och be om input från utomstående.

Checklista inför bostadsköp
Skapa en egen checklista inför ditt bostadsköp.

Vid sidan av detta finns det en hel del praktiska saker att ta hänsyn till. Behövs bara en ytlig renovering eller måste ni börja med att gräva upp grunden? Hur långt kommer ni att kunna följa med i budgivningen? Sätt en gräns för vad ekonomin tål och håll den gränsen. Det kommer fler möjligheter.

Läs också:

2. Se över de löpande kostnaderna

Utöver engångskostnaden som bostadsköpet innebär, gäller det att planera framåt och jämföra bostadens löpande kostnader med övriga saker man vill ha ut av livet. Räntor, amorteringar, driftskostnader, renoveringar och underhåll måste beräknas mot månadsinkomsten. För husköpare tillkommer värme, el, sophämtning, sotning, vatten, avlopp, samfälligheter, fastighetsskatt, försäkringar, byte av filter i husets maskiner och så vidare. Mäklaren kan hjälpa till med en kalkyl av driftskostnaderna. Tänk på att lägga till några tusenlappar för säkerhets skull.

Läs också:

3. Förbered dig inför budgivningen

Det är lätt att dras med i en budgivning, men tänk på att bud på fastigheter är inte bindande, inte ens skriftliga. Du kan alltså dra tillbaka ett bud, men bestäm dig för ett högstapris redan vid budstart, och håll fast vid det. Tänk också på att andra faktorer än budet kan vara avgörande. En bra bankkontakt och klara lån till exempel. Meddela i så fall detta till mäklaren. Säljaren väljer själv vem som får överta bostaden.

Läs också:

4. Besiktiga bostaden

Som köpare har du undersökningsplikt, vilket innebär att du inte kan komma dragandes med klagomål på bostadens standard efter att du har skrivit på köpekontraktet. När det gäller hus/radhus är det vanligt att säljaren har låtit besiktiga fastigheten redan inför visning för att ge köparen en bättre bild av husets skick. Alternativt bekostar köparen själv en besiktningsman innan kontraktet skrivs på. Tänk dock på att besiktningsmannen inte kan hållas ansvarig för saker som denne "borde" ha upptäckt.

Läs också:

5. Gå igenom köpekontraktet noga

Fråga mäklaren om en kopia av köpekontraktet så tidigt som möjligt. Ta dig sedan tid att i lugn och ro gå igenom kontraktet och ställ så många frågor du kan om innehållet. Det gäller att vara säker på det som skrivs i kontraktet för att undvika missförstånd. Om något verkar konstigt, gå inte med på det för att vara till lags. Det går utmärkt att föreslå ändringar i ett köpekontrakt.

Var speciellt observant på så kallade friskrivningsklausuler. Det kan till exempel handla om att säljaren vill slippa ansvar för framtida dolda fel.

Läs också:

Är du i köpartagen? Det kan gå snabbt. Förbered försäljningen av befintlig bostad redan nu genom att hitta rätt mäklare.

Jämför erbjudanden från flera mäklare

Landsöversikt